[#1] IBrowse PL
Mam wlasnie UAE przed soba i na nim IBrowse 2.3 zapuszczony. Nie wiem jak wlaczyc wyswietlanie polskich fontow. Szukalem troche w preferencjach, ale nic nie znalazlem. ;)

Ten sam problem mam z AWebem i Voyagerem. Wszedzie mam fonty HelveticaPL oraz XHelveticaPL (w roznych rozmiarach).

[#2] Re: IBrowse PL

@El Amigos, post #1

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=355&t=354

[#3] Re: IBrowse PL

@grxmrx, post #2

Z fontami myślę, że sobie poradzę.

Teraz inny problem: (popatrzcie na screeny)

AWeb:

IBrowse:

Voyager:

Co da się z tym zrobić, żeby wyglądało wszystko normalnie? Mogę dodać, że strona PPA wygląda dość dobrze na każdym browserze. Aczkolwiek czasem mam stronę (ale już nie PPA, jakaś inna) i nie wiadomo czemu tło się nie ładuje, mimo iż mam zaznaczone wczytywanie wszystkich obrazków.

To moje pierwsze chwile z amigowymi przeglądarkami (razem z Internetem).

Ostatnia modyfikacja: 21.04.06 16:27
[#4] Re: IBrowse PL

@El Amigos, post #3

To moje pierwsze chwile z amigowymi przeglądarkami (razem z Internetem).

No to już wiesz dlaczego Amidze najbardziej potrzebna jest przeglądarka z obsługą kaskasowych arkuszy styli (czyli CSS). Bez tego wiele stron (a właściwie zdecydowana większość) będzie wyglądać fatalnie, czyli szare tło, troche odnośników i wszystkie elementy jeden po drugim (tak jak podana w przykładzie strona o2.pl, która jest w całości opisana przez style).

[#5] Re: IBrowse PL

@grxmrx, post #4

Czyli to normalne? Każdy, kto ma te 3 programy, też ma taki sam wygląd strony?

A jakie są jeszcze (poza tymi trzema) przeglądarki? Ktoś może zrobił (przeportował) Firefoxa na Ami68k?

Ostatnia modyfikacja: 21.04.06 16:41
[#6] Re: IBrowse PL

@El Amigos, post #5

Czyli to normalne?

Tak.

Każdy, kto ma te 3 programy, też ma taki sam wygląd strony?

Tak.

A jakie są jeszcze (poza tymi trzema) przeglądarki?

Lepszych nie ma.

Ktoś może zrobił (przeportował) Firefoxa na Ami68k?

Niestety nie, nawet na mosa, arosa czy aos4 nie ma.

[#7] Re: IBrowse PL

@grxmrx, post #6

Jeszcze jedna sprawa. Transfer danych.

Ściągnałem sobie pierwszy lepszy plik z aminetu i leciał on na IBrowse z prędkością 22K/s (średnio, wiadomo że z początku troszkę szybciej). Wyłączyłem UAE, lecę na aminet (przez IExplorer) i ściągam ten sam plik i mam tylko 18K/s. Czyżby IBrowse był szybszy? (jeśli chodzi o pobieranie danych)

[#8] Re: IBrowse PL

@El Amigos, post #7

Włącz UAE o godz. 18, pobaw się nim przez godzinę i sprawdź czy zegar w emulowanej Amidze zgadza się ze stanem faktycznym. :P
[#9] Re: IBrowse PL

@El Amigos, post #5

Ktoś może zrobił (przeportował) Firefoxa na Ami68k?

[#10] Re: IBrowse PL

@Sylwester, post #8

Umba?

O 18:00 muszę lecieć na busa. :)

[#11] Re: IBrowse PL

@MinisterQ, post #9

Które słowo jest najzabawniejsze?

[#12] Re: IBrowse PL

@El Amigos, post #11

Te trzy razem: Firefox na Ami68k. ;)

[#13] Re: IBrowse PL

@MinisterQ, post #12

Chcesz powiedzieć, że Ami z 040 czy 060 by go nie uciągnęła?

[#14] Re: IBrowse PL

@El Amigos, post #13

Może by i uciągnęła, tylko jeszcze nie ma takiego śmiałka co by się zdecydował na zrobienie takiego portu (AmiZilla będzie za dwa tygodnie), a jak widzisz MiniQ również nie ma chęci :)

Ostatnia modyfikacja: 21.04.06 20:01
[#15] Re: IBrowse PL

@El Amigos, post #13

Mogę posłużyć się porównaniem. Zapewne pod innym systemem mogło by to wyglądać troszkę lepiej, lub chociaż inaczej, niemniej:

-Plik wykonywalny wersji pod x86/win zajmuje niemal 7MB.
-Podczas normalnej pracy, FireFox potrafi zabrać od 20 do 300MB pamięci RAM, w zależności od tego ile zakładek jest otwartych, i co się ogląda.
-Nie ma w sumie sensu ;) wspominać o tym, że trochę bardziej skomplikowany kod strony spokojnie jest w stanie zamulić stosunkowo szybkiego grzyba, chociażby takiego z zegarem 500Mhz, żeby nie cudować względem Amigi z prędkością.

Naprawdę sądzisz że ten program miałby sens nawet na 060 z większą ilością pamieci, dajmy na to - 128MB?
Bo ja nie.

Sprzętowe 68k, oraz komputery oparte o niego to muzeum.

[#16] Re: IBrowse PL

@MinisterQ, post #15

Sprzćtowe 68k, oraz komputery oparte o niego to muzeum
ale jest jeszcze 68k programowe w Amithlonie lub np. w Twoim Pegasosie, jest zapas RAMu i mocy procka, wiec w czym problem ??
AmigaOS ma jakis feler, ze nie mozna tego przepisac ??

[#17] Re: IBrowse PL

@virago, post #16

ale jest jeszcze 68k programowe w Amithlonie lub np. w Twoim Pegasosie, jest zapas RAMu i mocy procka, wiec w czym problem ??

Co do Amithlona to może... Tylko to chore moim zdaniem pisać program z przeznaczeniem na emulacje.
Co do pegaza... To tym bardziej chore, skoro można stworzyć tam działający port w pełni natywnie, i właśnie dlatego nie pisałem o nim w swoim komentarzu. Na pegazie/mosie/a1/os4 spokojnie wystarczyło by mocy/zasobów na taki program.
W komentarzu do którego się bezpośrednio odnosiłem było wyraźnie napisane o Amidze z 68k, i tylko dlatego stwierdziłem że sam pomysł na coś takiego jest śmieszny.

AmigaOS ma jakis feler, ze nie mozna tego przepisac ??

Ma. Brak dobrych developerów z dużą ilością wolnego czasu, którzy chcieliby się za to zabrać.

[#18] Re: IBrowse PL

@MinisterQ, post #17

Ale na szczęście jest MiniQ ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem