[#1] Przełącznik kickstartów do CDTV

Cześć!

Zdobyłem niedawno drugi Rom. Jest to ROM 2.0 . Chciałbym go zamontować w swojej CDTV ,ale z przełącznikiem. Potrzebowałbym schematu takiego przełącznika kickstartów. Oczywiście, jeśli można to wykonać samemu? Jeśli jest to możliwe to proszę o pomoc (lutownica nie jest mi obcym narzędziem). A jak nie to może ma ktoś coś takiego.

Pozdrawiam wszystkich na forum!
mic

--
Amiga CDTV (na razie oryginalna)
[#2] Re: Przełącznik kickstartów do CDTV

@mic, post #1

http://amiga.resource.cx/photos/photo.pl?id=cdkick
Pod tym linkiem znajdziesz zdjęcia przełącznika romów
:o :o :o :o :o :o :o :o

[#3] Re: Przełącznik kickstartów do CDTV

@Kuznoo, post #2

Wieeelkie dzieki !!!

Ale nie mam wytrawiacza do płytek :D! Poza tym rozpracowanie schematu ze zdjęcia, to troche potrwa :D.

...Wracajac do tematu, to widziałem zdjecie takiego przełacznika w CDTV. Wygladało to tak jakby dwa romy 1,3 i 2.0 były nałożone na siebie i wyprowadzone przewody do przełacznika .

Pozdrawiam!
mic

--
nadal fabryczna CDTV :(
[#4] Re: Przełącznik kickstartów do CDTV

@mic, post #3

Budowa takiego przelacznika jest bardzo prosta.
Oba ROMy laczy sie rownolegle tz. linie A0 kicka 1.3 z A0 kicka 2.0, A1 z A1 itd.
To samo dotyczy linii danych. Wybor kickstaru jaki w danym momencie ma byc aktywny wybiera sie sygnalem OE.
I to wlasnie do tych wyprowadzen ROMow nalezy podlaczyc dowolny przelacznik mechaniczny.
Schemat ideowy A500 (CDTV to taka rozbudowana A500 wiec wystarczy) molbyc Ci bardzo pomoc w budowie takiego ukladu.
[#5] Re: Przełącznik kickstartów do CDTV

@Phibrizzo, post #4

Witam,

Sygnał OE jest na pinie nr 12 układów ROM.
Źródło: CDTV Service manual pobrane stąd:
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/schematics/schematics.html

ROM w CDTV jest oznaczony symbolem U13.

Wystarczy wiec ze zrobisz przełącznik którym bedziesz zwierał pin 12 jednego z ROMów z pinem nr 12 w gnieździe na ROM.

Pozdrowienia,
Rafał
[#6] Przełącznik kickstartów do CDTV

@mic, post #1

Cześć,

Jest godzina 8.00 Rano. Piszę, ponieważ jestem w kropce.?: Wczoraj siedziałem do 1.00 Zrobiłem ten przełącznik KICKSTARTÓW oczywiście korzystając z pomocy dostarczonych przez Kolegów na forum, za co bardzo dziękuję. Jest to 1.3/2.05 . Problem mam z tym, że nie wiem czy dobrze obliczyłem 12 nóżkę w układzie ROM. Liczyłem od nóżki 1 w tej samej linii do 12 i do niej przylutowałem kabelek (tak samo w podstawce dolutowanej na układ). Z schematu wyglądało, że tak ma być,a może ja się mylę? Może to nie ma być 12 nóżka? Może trzeba liczyć na przemian dół-góra? . Nasuwa mi się wiele pytań Objaw jest taki, że po włożeniu 1.3 z pustą podstawką na 2.05 komp startuje normalnie. Kiedy włożę w podstawkę 2.05 Amiga nie wstaje nawet na ustawionym 1.3 . Sprawdziłem rom 2.0 osobno i działa poprawnie. Sprawdziłem też wszystkie luty i kabelki, jest ok.
Kończę już, bo strasznie się rozpisałem. Bardzo proszę o pomoc!

Pozdrowienia dla wszystkich,
mic

--
Amiga CDTV (nadal nic się nie zmieniło) :D

[#7] Re: Przełącznik kickstartów do CDTV

@mic, post #6

Jeżeli tak masz to sprawdź czy układ ROMu ma tyle samo nóżek co podstawka pod niego. Jezeli ma dwie nóżki mniej i jest przesunięty w stosunku do podstawki, to prawdopodobnie schemat odnosi sie do nóżki nr 12, ale podstawki - są to tylko moje domysły, niech to ktoś potwierdzi. Nie biorę odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia kompa/ROMu...

Rafał
[#8] Re: Przełącznik kickstartów do CDTV

@mic, post #6

ROM 2.05 na wieksza pojemnosc dlatego potrzebuje jeszcze jednego sygnalu adresujacego A17 na wyprowadzeniu 31.
Moliwe ze go nie podlaczyles.
Co do kolejnosci numeracji nozek, jesli ulozysz kostke ROMu tak aby lezala poziomo wycieciem w lewa strone
to nozka nr 1 jest w dolny rzedzie pod wycieciem. Numeracja na dole rosnie w prawo a na gorze w lewo.

Dodatkowo po wiekszym zastanowienu doszedlem do wniosku ze moze lepiej bedzie wybierac aktywny ROM nie sygnalem
OE lecz CE (nozka nr 10). Normalnie ten sygnal jest w podstawce zwarty do masy wiec wybor ROMu polega na zwarciu
tego sygnalu za masa zaleznie od tego ktorej kosci chcesz uzyc.
[#9] Przełącznik kickstartów do CDTV

@Phibrizzo, post #8

Cześć,

Przeczytałem wiadomości od Was i zrobiłem tak jak napisał Phibrizzo tzn. podłaczyłem nóżkę nr 10 do przełącznika. Efekt jest dokładnie taki sam jak poprzednio. Do czasu kiedy nie włożę 2.0 jest ok , potem komp nie wstaje i jest ciemny ekran. Nawet na ustawieniu 1,3. Może ma znaczenie który jest pierwszy ? Ja mam 1.3-podstawka-2.05.

Phibrizzo napisał:ROM 2.05 na wieksza pojemnosc dlatego potrzebuje jeszcze jednego sygnalu adresujacego A17 na wyprowadzeniu 31.
Moliwe ze go nie podlaczyles.

Właśnie jak podłaczyć ten sygnał a17 do przelącznika jak ma tylko trzy nóżki ,albo zwiera jeden rom z masą, albo drugi. Czy opcja z A17 jest OE czy też z CE.

W którymś BAJTKU albo AMIGA był dokładny opis jak to zrobić, ale niestety ich nie posiadam.

Znowu się strasznie rozpisałem , ale jak mówia mądrzy ludzie - Kto pyta nie błądzi :D

Pozdrowienia,
mic
[#10] Re: Przełącznik kickstartów do CDTV

@mic, post #9

Teoretycznie jesli kazdy uklad ROMu wlozony do podstawki w plycie glownej dziala bez problemu
to oba ROMy mozna podlaczyc 1 do 1 czyli rownolegle za wyjatkiem nozek 10 (sygnaly CE ktore powinny byc
odizolowane od podstawki) do ktorych powinien byc podlaczony przelacznik zwierajcy sygnal CE danego ROMu do masy.
A17 jest firmowo podlaczony do podstawki wiec nie trzeba sie o niego martwic.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem