kategoria: A1200
[#1] A1200 + HxC instalacja WOrbench 3.1
Cześć
Chciałem zainstalować Workbencha z obrazów dyskietek za pomocą HxC. Zaczynam instalacje i przy pytaniu o kolejna dyskietke (Workbench) jest problem. Wybieram w HxC drugi slot z właściwą dyskietką i... amiga nie rozpoznaje i prosi dalej o dyskietke. Mam tak samo w niektórych grach kilku dyskowych. Jestem nowym amigowcem , może o czymś nie wiem
[#2] Re: A1200 + HxC instalacja WOrbench 3.1

@pabloz, post #1

HxC mam możliwość emulacji kilku stacji dyskietek. Jak masz go ustawiony ?? http://hxc2001.com/download/floppy_drive_emulator/SDCard_HxC_Floppy_Emulator_User_Manual_ENG.pdf instrukcja po ang. Konfiguracja zworek jest na stronie 10-tej...
[#3] Re: A1200 + HxC instalacja WOrbench 3.1

@sunater, post #2

Wiem że mam emulacje df0 i df1 ale nie wiem czy twisted floppy cable czy normalny . zobacze dopiero popołudniu
[#4] Re: A1200 + HxC instalacja WOrbench 3.1

@sunater, post #2

Wiem że mam emulacje df0 i df1 ale nie wiem czy twisted floppy cable czy normalny . zobacze dopiero popołudniu
[#5] Re: A1200 + HxC instalacja WOrbench 3.1

@pabloz, post #4

Po zamontowaniu obrazów dyskietek i zapisaniu konfiguracji wyłącz Amigę na kilka sekund.
Potem włącz i powinny działać oba emulowane napędy. Kiedyś poradził mi to Lotharek.
[#6] Re: A1200 + HxC instalacja WOrbench 3.1

@Jacenty, post #5

ale w sumie powinien mi wystarczyć jeden emulowany napęd. Obrazy dyskietek mam w slotach.
[#7] Re: A1200 + HxC instalacja WOrbench 3.1

@pabloz, post #6

Jeśli HxC Flopy Emulator działa poprawnie to możliwe, że masz w slocie niewłaściwą dyskietkę (nie tą o która prosi instalator).
1. Po zmianie slotu z HxC powinna ta dyskietka się pojawić na blacie Workbencha- pojawia się?

2. Która wersję HxC posiadasz? Slim (bez wyświetlacza z jednym przełącznikiem slotów), czy normalną z wyświetlaczem i trzema przyciskami?

PS
@Jacenty
Nie przesadzajmy z tą magią (wyłącz, odczekaj godzinę, zatańcz itp), bo ciągłym włączaniem/wyłączaniem amigi można co najwyżej skrócić jej życie.
[#8] Re: A1200 + HxC instalacja WOrbench 3.1

@pabloz, post #6

---dubel---

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2014 10:08:50 przez BULI
[#9] Re: A1200 + HxC instalacja WOrbench 3.1

@BULI, post #7

1. nie pamietam czy sie pokazuje na blacie po włożeniu ( może trzeba ją zatwierdzić ?) - sprawdze w domu
2 .posiadam wersje z 3 przyciskami i wyswietlaczem
[#10] Re: A1200 + HxC instalacja WOrbench 3.1

@BULI, post #7

Ad.1 Po zmianie slotu w HxC nie pojawia się zmieniona dyskietka na pulpicie :(((

versja HxC 1.9a - dosyć nowa

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2014 20:02:46 przez pabloz
[#11] Re: A1200 + HxC instalacja WOrbench 3.1

@pabloz, post #10

".. amiga nie rozpoznaje i prosi dalej o dyskietke."
ja mam to samo i taki sam HxC wer C
nie ma problemu z uruchamianiem z pierwszej załadowane dyskietki a z kolejnymi to już nici

ale zakładam z góry że za mało wiem o obsłudze tego HxC więc próbuj dalej, chętnie będę śledzić ten wątek
[#12] Re: A1200 + HxC instalacja WOrbench 3.1

@podolski_jp, post #11

Spróbuj "wysunąć" pierwszą dyskietkę i załadować drugą. Przełączanie z jednego obrazu, bezpośrednio na drugi u mnie powoduje to, że ami nie widzi tego drugiego. Moja wersja softu to 1.7.12. Widzę że jest już nowsza :
http://hxc2001.free.fr/floppy_drive_emulator/index.html#download
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem