kategoria: A600
[#1] Amiga 600 a klawiatura od A500
Moja klawiatura w A600 wciąż odmawia posłuszeństwa niezależnie od tego jak bardzo staram się poprawić ścieżki na taśmie. Trafiłem na ten artykuł, w którym autor opisuję jak podłączyć klawiaturę od A500 ( którą mam i mógłbym wykorzystać ), problem w tym, że wymaga to pewnych przeróbek na samej płycie głównej w A600, a nie ma opcji, żebym ja się w takie coś bawił ponieważ może z tego wyniknąć jedynie więcej problemów.
W związku z tym chciałby się zapytać czy takie coś ( oczywiście nie chodzi o sam kształt, wziąłem 1. lepszy obrazek z internetu ) pozwoli mi na podłączenie klawiatury od A500 do A600 bez konieczności grzebania przy płycie głównej?

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2014 20:53:39 przez glon
[#2] Re: Amiga 600 a klawiatura od A500

@glon, post #1

Robiłem to kiedyś wystarczy ci podstawka przecinasz dwie ścieżki na mobo i działa. Plcc 44 tak się nazywa to coś.
[#3] Re: Amiga 600 a klawiatura od A500

@glon, post #1

Było coś podobnego na stronie forum.
Poczytaj też komentarze.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2014 20:59:34 przez iZi
[#4] Re: Amiga 600 a klawiatura od A500

@glon, post #1

Tu masz dokładną specyfikacje /klik/ - /klik/ kopiuj adres i wklej w przeglądarkę / tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
[#5] Re: Amiga 600 a klawiatura od A500

@amizet, post #4

Ok, dzięki za szybką odpowiedź.
O ile dobrze zrozumiałem artykuł to:
MPU _______________ Wtyczka od A500
----------------------------------------------------------------------
13. KB data <--------------> 2. KB data (brown - brązowy)
14. KB clock <-------------> 1. KB clock (black- czarny)
22. GND (masa) <--------> 6. GND (masa) (green - zielony)
38. KB reset 44- +5V <-->3. _res (red - czerwony) ???
44. +5V <-------------------->4. +5V (orange - pomarańczowy)

Co do tych ??? to rozumiem, że oprócz połączenia 3. pinu we wtyczce z 38. nóżką mam go połączyć z bodajże 5. pinem we wtyczce??

Poczytam jeszcze komentarze, może mi się samo rozjaśni.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2014 21:40:49 przez glon
[#6] Re: Amiga 600 a klawiatura od A500

@glon, post #5

13. KB data <--------------> 2. KB data (brown - brązowy)
14. KB clock <--------------> 1. KB clock (black- czarny)
22. GND (masa) <---------> 6. GND (masa) (green - zielony)
38. KB reset <---------->3. _res (red - czerwony)
44. +5V <------------------->4. +5V (orange - pomarańczowy)

Teraz rozpiska jest ok, pewnie wkradała się Tobie literówka.

U mnie klawiatura od A500 działała z podstawką bez problemów. Na płycie nie przecinałem ścieżek. Ostatecznie wlutowałem piny do płyty głównej rev 2B. Niestety w A600 chyba nie ma takiej możliwości.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2014 21:47:33 przez iZi
[#7] Re: Amiga 600 a klawiatura od A500

@glon, post #5

Nie rób tego "klawiatura na smyczy" bo ci nie będzie działać, przynajmniej mi nie działało ale w amigach to jest normalne że jednemu coś działa a drugiemu nie działa, tzn. można takie zjawisko zaobserwować na forum. Jak chcesz to sobie spróbuj ale jak ci nie będzie działać to rób od razu to drugie z przecinaniem ścieżek. Zauważ że nie które artykuły tu zamieszczone opierają się na wiedzy czysto teoretycznej.
[#8] Re: Amiga 600 a klawiatura od A500

@iZi, post #6

Tak, tak, zauważyłem po chwili i poprawiłem jak pisałeś posta.

Nurtuje mnie tylko ten fragment artykułu:
Trójka - Res to sygnał, który pojawia się w momencie przyciśnięcia trzech magicznych klawiszy (Control+Lamiga+Ramiga). Należy go podłączyć do jednego z niewykorzystanych pinów we wtyczce. Po drugiej stronie, w gniazdku (w obudowie) należy ten sygnał dołączyć do 38 nóżki MPU.

Czyli ten zaznaczony na obrazku ( to ten ni użyty ) połączyć z tym 3. ?

Nie rób tego "klawiatura na smyczy" bo ci nie będzie działać, przynajmniej mi nie działało ale w amigach to jest normalne że jednemu coś działa a drugiemu nie działa, tzn. można takie zjawisko zaobserwować na forum. Jak chcesz to sobie spróbuj ale jak ci nie będzie działać to rób od razu to drugie z przecinaniem ścieżek. Zauważ że nie które artykuły tu zamieszczone opierają się na wiedzy czysto teoretycznej.

A możesz zapodać tymi linkami z postu #4 bo są zabezpieczone przed hotlinkowaniem?

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2014 22:12:50 przez glon
[#9] Re: Amiga 600 a klawiatura od A500

@glon, post #1

Nie lepiej kupić na allegro sprawną klawire do A600?
[#10] Re: Amiga 600 a klawiatura od A500

@Skiba, post #9

Staram się niwelować koszty, nie mniej jednak uważam, że lepiej kupić nową, ale staram się oszczędzać jak się da.
[#11] Re: Amiga 600 a klawiatura od A500

@glon, post #8

kopiuj adres i wklej w przeglądarkę /// czyli klikasz prawym kopiuj adres odnośnika i wklej w miejscu gdzie podaje się -url- w twojej przeglądarce
[#12] Re: Amiga 600 a klawiatura od A500

@glon, post #8

Trójka - Res to sygnał, który pojawia się w momencie przyciśnięcia trzech magicznych klawiszy (Control+Lamiga+Ramiga). Należy go podłączyć do jednego z niewykorzystanych pinów we wtyczce. Po drugiej stronie, w gniazdku (w obudowie) należy ten sygnał dołączyć do 38 nóżki MPU.

Zdanie powyżej dotyczy użycia wtyczki i gniazda. Jeśli łączysz bezpośrednio to 3 (red) z klawiatury od A500 leci bezpośrednio do pinu 38.
[#13] Re: Amiga 600 a klawiatura od A500

@amizet, post #11

Nom, tak też próbowałem, ale przekierowuje mnie TUTAJ.
Ten 2. działa, ten 1. nie.
Już mam, wyszukałem ten 2. obraz w google.
Dobra, nie wiem o co chodzi. Wchodzę na tą stronę, klikam (strona pierwsza) i i tak wyskakuje mi: ! ZABEZPIECZENIE ANTYHOTLINKOWE !.
Tera już mam ostatecznie, ale dopiero na innej przeglądarce.

Najlepiej będzie spróbować z tym rozwiązaniem z artykułu Klawiatura "na smyczy", nic tam nie tnę. A jak nie będzie działać to wtedy będę działać z cięciem ścieżek. Chociaż najlepiej by było jakby na allegro pojawiła się jakaś klawiatura do A600 ( ze sprawną taśma ) w dobrej cenie. Tak czy siak dzięki wszystkim za pomoc, wiem już chyba wszystko co trzeba.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2014 22:40:36 przez glon
[#14] Re: Amiga 600 a klawiatura od A500

@glon, post #13

zagrywaj obrazki na dysk lub uruchom przegladarke w trybie prywatnym
jesli nadal bedziesz mial problem, podesle Ci obie strony na maila.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem