[#1] kilka pytań o A1200
Hej!

Przeglądam oferty na Allegro i tak się zastanawiam nad kilkoma rzeczami, jako że A1200 nigdy nie miałem...

1) Obłożenie klawiatury - widać na aukcjach sporo wersji z niemiecką klawiaturą, której nie trawię. W A600 też taką miałem i nie zgadzało się obłożenie Z zamienione z Y itp. Jak taki stan rzeczy zmienić?

2) Który ROM i jaki Workbench? Która kostka jest lepsza 3.0 czy 3.1? Który Workbench jest lepszy 3.1 czy 3.0? Czy WB 3.1 zadziała z ROMem 3.0 i vice versa?

3)Czy jeszcze do dostania są przełączniki ROMów? Czy instalacja kickstartu 1.3 w A1200 ma sens dla kompatybilności 'w dół'? W końcu inny procesor, inna architektura, inne kości graficzne...?

4)Po co do A1200 robiono potrójny przełącznik 1.32.x3.x ?
1.33.x rozumiem, ale po grzyba tam jeszcze 2.x?

5)Gdzie dostanękupię soft typu File Master czy np. Deluxe Paint AGA ?
[#2] Re: kilka pytań o A1200

@Rodzyn, post #1

Ad1.
Kupić Amigę z klawiaturą USA. Pod systemem nie ma problemu. Są odpowiednie sterowniki i jaką klawiaturę masz nie ma znaczenia. Niektóre bardzo stare programy i gry mogą tworzyć kłopoty. Być może można wymienić samą klawiaturę jak już musisz.
Ad2.
Oczywiście lepszy jest 3.1. WB zadziała. Bez 3.1 ni będzie można zrobić upgradu do 3.5 lub 3.9.
Ad5.
FileMaster jest darmowy i "leży" na Aminecie.
[#3] Re: kilka pytań o A1200

@cholok, post #2

Hmm, tak sobie myślę, że obrazy ROMów walają się w necie. Jakim sprzętem można taką 'wirtualną wersję' przenieść na fizyczną kość?
I skoro jako Llama pytam o KS... Coś mi kołacze, że 3.1 był w wersji dla starszych Amig (A600 itp) Czy do A1200 jest jakiś inny 3.1? (numery rev mile widziane!)
[#4] Re: kilka pytań o A1200

@cholok, post #2

Jeśli ma się ROM3.0 i kartę z mapowaniem romu (Zgrywanie obrazu kicka do fastu, można się domyśłić , że taki rom działa szybciej nież z kości :) ) (Bliz, Apol) to można mieć 3.5/3.9.

[#5] Re: kilka pytań o A1200

@Rodzyn, post #3

Kickstart to nie flash czy inny programowalny kawałek kości. Może producenci pirackich kartridży Ci pomogą, ale czy skóra warta wyprawki?
[#6] Re: kilka pytań o A1200

@Rodzyn, post #1

Co do wersji kicków to znam takie:
40.55,60,62,63,68,70
Nie wiem czy część to nie haki.
Do A600 był rom 16-bitowy, a do A1200 32-bitowy.
[#7] Re: kilka pytań o A1200

@cholok, post #5

@Cholok, to nie jest do końca tak jak mówisz... Dawno temu, w czasach sprzed tzw. "ustawy" zmieniałem ROM w A600 na ten obsługujący HD (2.05 bodajże) I wyobraź sobie, że jest on nagrany na kostce z "oczkiem" :D A więc jakiś pan go tam umieścił :D Mam nawet tę kostkę w szafie :P
[#8] Re: kilka pytań o A1200

@Rodzyn, post #1

> 5)Gdzie dostanękupię soft typu File Master

na forum exec.pl podalem link do mojego fm 3.0

[#9] Re: kilka pytań o A1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Celowo go tutaj nie podałeś?

[#10] Re: kilka pytań o A1200

@Rodzyn, post #1

ad 1. To co jest namalowane na klawiszach, tym się nie przejmuj. Wszystko można dowolnie zmieniać. Mimio wszystko ja bym szukał jednak klawiatury typu "qwerty".

ad 2. Numeracja Workbencha nie ma nic wspólnego z numeracją Kickstartu. Nie wiem czy WB 3.1, albo 3.9 zadziała z kicktstartem 3.0. Po co się zastanawiać, bierz najnowszy! Ponadto jest możliwość aby wgrać taki kickstart do pamięci Amigi i komputer będzie się zachowywał zupełnie jak by miał inne kości ROM (musisz mieć jakąś kartę turbo, najlepiej Blizzard lub Apollo)

ad 3. Przełączniki ROMów były popularne w czasach Amigi500 i wtedy faktycznie to miało sens. Architektura A1200 jest zgodna z Amigą500. ROMy jak pisałem wyżej można wgrać do pamięci FAST. Nawet Kickstart 1.3.

ad 4. Nie mam pojęcia :)

[#11] Re: kilka pytań o A1200

@Rodzyn, post #7

Faktycznie. Wyczytałem, że te kości to epromy, ale, że ktoś sobie samemu programował to już nie. Olać to.
[#12] Re: kilka pytań o A1200

@Prince, post #10

Hej Prince, co do przełącznika romów, to może i rzeczywiście niepotrzebne, ale ja dopiero kilka dni temu zostałem odhibernowany i póki co podobają mi się te klasyczne rozwiązania :D Także płytkę z romami i prztyczkiem chętnie bym sobie zrobił i zamontował ;)
Dalej jednak nikt mi nie powiedział gdzie dostać kość 1.3 ani jak mając obraz kickstartu nagrać go do epromu :D
Innymi słowy - najbardziej klasyczne z klasycznych rozwiązań :D
[#13] Re: kilka pytań o A1200

@Rodzyn, post #12

O wypalaniu romów poczytaj sobie na eab.abime.net, mnóstwo postów. N a pewno coś znajdziesz.
[#14] Re: kilka pytań o A1200

@Rodzyn, post #1

1) Kupując klawiaturę luzem, lub trupa A1200 ze sprawną klawiaturą i zamieniając. Wystarczy otworzyć obudowę i przepiąć jedną taśmę - każdy sobie poradzi.

2) OS3.0 i 3.1 niczym się nie różnią z punktu widzenia funkcjonalności. Kickstart 3.1 natomiast warto mieć, pod kątem ewentualnej instalacji OS3.9. Nie jest to jednak bezwzględny wymóg - można Kick 3.1 zmapować (podmienić programowo) na amidze z dowolnym innym kickiem. OS3.1 go nie wymaga, pójdzie na 3.0.

3) Ta "kompatybilność w dół", którą rozszerza instalacja kickstartu 1.3, to kilka bardzo starych gierek i dem z czasów A500. Nie ma o co walczyć. Zresztą kick 1.3 również można zmapować na Amidze z nowszą kością.

4) Przełączniki kickstartów, podobnie jak boot selectory, były swego czasu modnym (bo tanim) sposobem na "tuning" Amigi, powszechnie uprawianym przez lamerię, często bez rzeczywistej potrzeby. A dla lamerii "trzy w jednym" brzmi lepiej, niż "dwa w jednym".

5) Na giełdzie, na Aminecie, itp.
[#15] Re: kilka pytań o A1200

@Rodzyn, post #1

Ad 3)
Instalowanie sprzętowego Kickstartu 1.3 w A1200 to bardzo archaiczny (i niekoniecznie skuteczny) sposób uzyskiwania zgodności z A500. Jeżeli chcesz na A1200 pograć w stare gry z A500, to daruj sobie ten Kick 1.3 i zamiast niego zainteresuj się pakietem WHDLoad.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem