kategoria: Sprzęt
[#1] ATRAX czy ELBOX
Kupiłem Amigę 600.
I mam pytanie. Lepsze jest rozszerzenie ATRAX 1MB czy ELBOX 1MB do niej?
pozdro
[#2] Re: ATRAX czy ELBOX

@PTR, post #1

tu masz nowe i na gwarancji 2 lata
link

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2014 13:30:26 przez Dorian3d
[#3] Re: ATRAX czy ELBOX

@Dorian3d, post #2

I miejsce pod Scandoubler i clockport dodatkowo.
[#4] Re: ATRAX czy ELBOX

@Dorian3d, post #2

Panowie, ale mi chodzi tylko o te dwa, gdyż z tych dwóch muszę wybrać jeden.
pzdr
[#5] Re: ATRAX czy ELBOX

@PTR, post #1

A odpowiadajac - wybralbym ELBOX. Wypuscili znacznie wiecej sprzetu, ich konstrukcje sa solidne i powszechnie uznane.
[#6] Re: ATRAX czy ELBOX

@PTR, post #1

Ja mam ATRAX'a od 1998 roku i nie ma z nim żadnych problemów.
[#7] Re: ATRAX czy ELBOX

@RomanWorkshop, post #6

a jak można sprawdzić czy rozszerzenie działa bez karty CF, dysku i niestety działającej stacji dyskietek?
da się?
pzdr
[#8] Re: ATRAX czy ELBOX

@PTR, post #7

Jeśli amiga odpali i pokaże "włóż dysk zgodny z kickstartem x.x" z założoną dodatkową pamięcią to chyba? powinno działać. W mojej A500 ostatnio zdarzył się "kod żółty" czyli startuje amigę i zamiast dyskietki z kickstartem 1.3 zobaczyłem kolor żółty znany z tablicy błędów rozruchu po czym reset i tak w kółko. Akurat miałem Atraxa 01 512kb wyjąłem go i amiga ruszyła ale już tylko z 512kb chip, po przeczyszczeniu styków na płycie głównej amigi i oczyszczeniu styków w Atraksie po ponownym założeniu go amiga ruszyła już na pełnym 1mb a Atrax również ma się dobrze.
[#9] Re: ATRAX czy ELBOX

@PTR, post #7

Nie specjalnie, bo rozszerzenie po włożeniu może nie stykać i wtedy tak, jakby go w ogóle nie było. Poza tym żaden błąd po uruchomieniu Amigi z wadliwą pamięcią może nie wystąpić (zależy od uszkodzenia pamięci).

Podepnij stację i uruchom program MemCheck z Aminetu.
[#10] Re: ATRAX czy ELBOX

@PTR, post #1

A ja mam pytanie z innej beczki.

Ktoś coś wie o tej firmie?

Informacje o jej istnieniu są w Google do dziś, są podani wlascicielowie.

Firma też brandowala swoim logo oryginalne modulatory.

[#11] Re: ATRAX czy ELBOX

@Hubez, post #10

Atrax to też znany producent cartridge'y dla Atari 8-bit i C64.
[#12] Re: ATRAX czy ELBOX

@Hubez, post #10

Znam ten modulator. Jest to wyrób na poziomie kultury technicznej zabawek z chińczyka.
Dlatego, wobec każdego dylematu, polecam Elbox. Można powiedzieć, że jest to uznana marka a na jakość wykonania sprzętu nikt chyba nigdy specjalnie nie narzekał.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem