[#1] Padł zasilacz od A500
Padł mi dzisiaj zasilacz od mojej 500-tki.. Co gorsza Amiga też się teraz nie uruchamia (na drugim zasilaczu). Co mogło się uszkodzić?
BTW: Jeśli ktoś ma zasilacz to chętnie kupię, bo teraz mam braki

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2014 20:45:28 przez tOMashBe
[#2] Re: Padł zasilacz od A500

@tOMashBe, post #1

Mozesz Amige testowo zasilić tylko przez zlacze FDD np. z zasilacza AT, ATX czy nawet z zasilacza do adapterow IDE-USB
Minusem takiego polaczenia jest niedzialajacy port szeregowy oraz "uszkodzony" dzwiek.
W obu przypadkach przyczyna jest brak napiecia -12V
[#3] Re: Padł zasilacz od A500

@tOMashBe, post #1

Jak mi padł zasilacz od Ami to przerobiłem zasilacz od PC, mało przy tym roboty, a działa tak samo.
No chyba, że zależy Ci na tym, że jednak musi być oryginalny od Ami.
[#4] Re: Padł zasilacz od A500

@tOMashBe, post #1

Ja proponuję się rozejrzeć za jakimś zasilaczem od PC, nawet w standardzie micro ATX, co by mniej miejsca zajmował niż kupować kolejny zabytek co się znów sfajczy za jakiś czas.
[#5] Re: Padł zasilacz od A500

@gilban, post #4

Tylko że zasilacz ATX będzie hałasował
Poza tym Amiga w ogóle nie startuje, to przez złącze FDD może coś się zmienić?
Wygrzebię jakiś zasilacz i sprawdzę.

DODANE: a można przerobić zasilacz typu Pico? Mały, cichy i chyba byłby dobry.

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2014 22:32:11 przez tOMashBe
[#6] Re: Padł zasilacz od A500

@tOMashBe, post #5

W ekstremalnych przypadkach jak się zasilacz pali idzie za wysokie napięcie i płyta mogła się mocno wyjarać. Ale w oryginalnych zasilaczach do Amigi zdarza się to bardzo rzadko. Jeżeli coś by się tylko spaliło od strony wejścia zasilania, to połączenie przez fdd nadal może zadziałać, będziesz mógł łatwiej wytropić usterkę. Jeżeli nie zadziała, najlepiej kupić drugą płytę, na szczęście nie są drogie, a w tej mogło paść prawie wszystko jak poszło naprawdę duże napięcie.
[#7] Re: Padł zasilacz od A500

@flops, post #6

Właśnie sprawdziłem, że po podłączeniu od strony FDD też nie działa. Mam drugą płytę, ale żal mi tej spalonej..
Muszę zasilacz uzupełnić, może faktycznie przy okazji warto przerobić ATX.

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2014 14:21:10 przez tOMashBe
[#8] Re: Padł zasilacz od A500

@tOMashBe, post #7

Pico Psu cichy i nowoczesny, atx tani i sprawdzony. Podopne się trochę pod temat, nie wie ktoś może czy można na jednym zasilaczy odpalić dwie amigi bez żadnego ryzyka, chodzi o to że mam więcej amig niż zasilaczy. I chciał bym użyć jednego mocnego atx-nawet może bym zainwestował w ten z normą "Plus Bronze" tylko czy nic się nie uszkodzi napięcia będą stabilne, robił ktoś tak.
[#9] Re: Padł zasilacz od A500

@amizet, post #8

Tutaj ktoś robił coś podobnego /KLIK/, ale w kontekście 2 prawie łysych A600. Pytanie ile prądu twoje Ami ciągną.
[#10] Re: Padł zasilacz od A500

@glon, post #9

Amigi 500, teraz pomyślałem że można zasilić z stacji dyskietek, i gdy by zrobić mostek pomiędzy ffd/psu na mobo nie wiem czy taki mostek może coś zaszkodzić, to nie trzeba wtyczki do zasilacza tylko -12 jednym kabelkiem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem