[#1] Visage 39.22 020
Komuś udało się zbuforować do pamięci więcej niż 2 obrazki? (zakładam oczywiście, że RAMu jest sporo więcej niż potrzeba)
W manualu jest opisana opcja Lowmemory - ogranicza ona wczytywanie max. 1 obrazka do pamięci, a jej wyłączenie powinno przynieść skutek odwrotny - czyli na ile starcza pamięci - tyle obrazków jest buforowane.

Ja niestety i na prawdziwej A1200 jak i na UAE zawsze mam wczytywane 2.

[#2] Re: Visage 39.22 020

@El Amigos, post #1

Moze sprobuj lepiej innej przegladarki - PicShow. W wersji dla WB3.x (68k i PPC), nie ma nic lepszego. Ma mozliwosc wczytania do pamieci wiecej niz jedenego obrazka, pracuje na wlasnym ekranie lub na WB i szybko skaluje pictury do ustalonego trybu. Nie sciagaj z Aminetu poniewaz jest tam dziadostwo z przed 3 lat, tylko z tego odnosnika/newsa http://www.ppa.pl/index.php?p=3842&c=1

Jedyna wada jest to, ze musisz posiadac dobre datatypy. Polecam darmowe WarpDT v4, ale lepszym rozwiazaniem dla 68k, beda nowsze ak-DTP (darmowe), zrobione przez autora fajnego (darmowego) konwertera obrazkow (i tez przegladarki) - SViewV.

Ostatnia modyfikacja: 25.04.06 17:25
[#3] Re: Visage 39.22 020

@Andrzej Drozd, post #2

No OK. Spróbuję tego PicShow. Chociaż to Visage jest bardzo przyzwyczajony. Kilka latek już na tym jednej przeglądarce jadę i jestem zadowolony. Ale jak już powiedziałem, obadam PicShow. ;)

[#4] Re: Visage 39.22 020

@Andrzej Drozd, post #2

A strona WarpDT 4 to: http://www.warpdt.co.uk/

Pisałeś, że darmowe są a ja widziałem link Rgister i opis programu (30-dniowy shareware). Czyżby nie ta strona?

Ostatnia modyfikacja: 25.04.06 18:01
[#5] Re: Visage 39.22 020

@El Amigos, post #4

Niedarmowe sa V5. Zarejestrowac mozna na PPA.

Dodane: Aha, na tej stronie nie ma V4. Mam je na CD. No ale lepiej wyprobuj ak-DTP sa nowsze niz WarpDT4 i pewnie lepiej radza sobie z dziwnymi plikami.

Ostatnia modyfikacja: 25.04.06 17:45
[#6] Re: Visage 39.22 020

@El Amigos, post #3

Też czuję sentyment do Visage, pod AGA nie było nic lepszego w mojej opinii, po przesiadce na BVision musiałem z żalem go porzucić bo nie potrafi wyświetlać w oknie tylko na nowym ekranie co wiązało się ze "strzelaniem" monitora.
[#7] Re: Visage 39.22 020

@Sylwester, post #6

zmienic monitor na lepszy. ja mam teraz taki monitorek, ze jak przechodze na inny ekran to nie mam nawet fadera, tylko odrazu mam obraz jak to na pal/ntsc bez "strzelania" :)

lub podajac jedna rozdzialke do visage z modeid i przypisac na stale

[#8] Re: Visage 39.22 020

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

No właśnie ten monitor (Highscreen MS1786P) ma taki ficzer że przy otwieraniu nowego ekranu identycznego jak Workbench strzela, przy zamykaniu już nie. Tak samo nie strzela przy przechodzeniu pomiędzy takimi samymi ekranami bo nie musi zmieniać częstotliwości poziomej i pionowej ale dlaczego strzela przy tworzeniu identycznego ekranu tego niewiem.
[#9] Re: Visage 39.22 020

@Sylwester, post #8

Wystarczy mu pewnie że na moment znikną sygnały synchronizacji, albo chociaż wystąpią różnice w jakimś określonym czasie - i efekt murowany. Różne monitory różnie reagują. Ale generalnie jest to normalny objaw - to "strzelanie" to przełączanie pojemności w układzie odchylania poziomego za pomocą przekaźnika, i jest to raczej zdrowe dla monitora. W końcu tak został zaprojektowany... U obywatela Skolmana dzieje się to samo, tyle że w roli przełączników użyte są mosfety zamiast przekaźników, a te z reguły bywają bezgłośne. ;) A że bezgłośne, nie znaczy że mniej awaryjne. :P

[#10] Re: Visage 39.22 020

@Sylwester, post #6

Eeee, no coś ty. :)

Visage ma tak dużą paletę opcji, że wystarczy mu dopisać jedną linijkę (ToolType) i po kłopocie. Ja np. dopisuję:
Screenmode=uaegfx:800x600 16bit PC

Wtedy nie rzuca ekranem. Chyba, że obrazek jest w 8bitach (albo mniej).

[#11] Re: Visage 39.22 020

@El Amigos, post #10

O tooltypach i składni w linii poleceń wiem. Ja pisałem o Visage na prawdziwej Amidze.
[#12] Re: Visage 39.22 020

@El Amigos, post #10

> Screenmode=uaegfx:800x600 16bit PC

cos slaba masz ta karte ;)

[#13] Re: Visage 39.22 020

@Sylwester, post #11

np. ja mam z parametrem "mode xxxxxxxxxx" na klasycznej Amidze 1200 + gfx, bo nieprawdziwej nie mam :)

[#14] Re: Visage 39.22 020

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

To był raczej słaby UAE. :) Jak ściągnąłem wersję 1200 i podmieniłem rtg.library to wszystkie tryby 32bitowe zaczęły działać niemalże z tą samą prędkością, co 16-tki.
Od teraz mam wszystko w True'n'Alpha. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem