[#1] RetroGamer - zamówienie zbiorowe
Będę zamawiał kilka numerów pisma RetroGamer (http://www.retrogamer.net/).
Przesyłka stamtąd kosztuje ok 4 funty, więc nie opłaca się pojedynczej sztuki zamawiać - stąd biorę kilka, a może ktoś jeszcze chciałbym się dołączyć i zamówić jakieś inne numery?
Mogę dołożyć do siebie i potem rozesłać po kosztach polskiej poczty.

A być może, aby "zbić cenę" pisma, pokusimy się o zrzutkę i zakup zbiorowy kilku sztuk. Wtedy można by urządzić "krążące" pisemko, które byłoby własnością kilku osób i można by je przesyłać pomiędzy sobą jako "wypożyczane" - mając kilka takich pism można by mieć zawsze w domu jedno do czytania.

Np. 5 osób kupuje każda po jednym numerze - i wśród nich krąży tych pięć numerów. Za cenę jednego numeru i kilku przesyłek (max 4ech - czyli ok 8zł) mamy do czytania 5 świeżutkich gazetek - a na własność jedną :)

Kto jest chętny na inicjatywę? Na zgłoszenia czekam do 8 maja.
[#2] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #1

A nie lepiej zagadac z Itu zeby sprowadzil do Retroami ? Tak jak z Amiga Future.
[#3] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@twardy, post #2

Jak przeczytasz wątek o AmigaFuture to zobaczysz kilka moich postów, w których proponuję to co właśnie opisałeś... i zobacz jak moje pytanie jest pomijane. Stąd wolę się tym zająć sam :)
[#4] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #3

Podbijam, żeby było wyżej na głównej :)
Jutro kończę akcję.
Nikt nie jest zainteresowany??? :)
[#5] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #4

Sprawdzałem ten temat, ale patrząc na spadającą sprzedaż Amiga Future (o ile w pierwszym rzucie sprzedało się sporo pisma, to już ostatni numer sprzedaje się koszmarnie), wolę się z nim póki co wstrzymać. Zobaczymy jakie będzie zainteresowanie w tym wątku.
[#6] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #4

Ja mogę wziąć udział w akcji, ale tylko w ramach podziału kosztów wysyłki. Po prostu mam naturę kolekcjonera i numer, który otrzymam chciałbym mieć dla siebie. Mam prawie wszystkie numery Retro Gamera - brakuje mi kilku. Na nowe bym się z chęcią z kimś organizował, aby minimalizować koszt wysyłki.

Problem w tym, że to oznaczałoby, że ktoś magazyny zamówi i otrzyma, a później roześle do współzamawiających, którzy za to zapłacą. A jeżeli nie dojdzie? ;)
[#7] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@mailman, post #6

Ok. To jest już jakieś światełko w tunelu :)
Ja bym się raczej nie obawiał, że ktoś nie otrzyma - jak ja zamówię i dostanę przesyłkę to jeszcze w tym samym dniu roześlę dalej.

Dzisiaj koniec akcji, zatem jeśli chcesz możemy zamówić - ja będę brał ze 2-3 numery, które mnie interesują obecnie.
[#8] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #7

Obecnie z nowych numerów, czyli takich które można zamówić u wydawcy (chyba o takich rozmawiamy), potrzebuję numer 128. Może warto poczekać na wydanie numeru 129 i wówczas wziąłbym te dwa?
[#9] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@mailman, post #8

Ok.
To termin przeciągnięty do czasu wydania numeru 129.
Po wydaniu 129 dokonuję zamówienia.
[#10] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@mailman, post #8

ja bym chciał, jakie koszty będą
nie posiadam żadnego numeru
[#11] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@podolski_jp, post #10

Koszt jednego numeru to 5 funtów, przesyłka 2,50 - do podziału przez zamawiających + wysyłka w kraju (1,70?)

Można tam też zanabyć DVD z 25 numerami w wersji elektronicznej w promocyjnej cenie 5 funtów :)
[#12] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #11

Ja chcę papierowe, a nie DVD

OK, czekamy do premiery numeru 129 i piszę się na numery 128 i 129.
[#13] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@mailman, post #12

Jest juz 129 wiec bede zamawial.
Ostatnia szansa zalapac sie na numer - dzis wieczorem skladam zamowienie
[#14] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #13

Zgodnie z wcześniejszym - numer 128 i 129 poproszę.
[#15] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #13

Ja rowniez jestem chetny na papierowe 128 i 129.
[#16] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@selur, post #15

ok, to ja też zamawiam nr 128 i 129
[#17] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@podolski_jp, post #16

Ok.
Widzę, że 3 osoby duplikują numery - ja też tymi jestem zainteresowany.
Żeby nie było tak, że zapłacę i zostanę z 4ema sztukami każdego z tych dwóch numerów :)
Jaką formę płatności preferujecie? Paypal? Wpłata na konto?
Jeśli macie Paypal, to byłoby git.
Najlepiej jakby nastąpiła przedpłata za 1 numer, a potem jak już przesyłkę otrzymam, dopłata za drugi i wysyłam :) Wszyscy będą bezpieczni :P
[#18] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #17

ok, dla mnie nie ma problemu może być na konto
ile mam wpłacić i jakieś dane do przelewu na priv
[#19] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #17

Ja mogę płacić dowolną metodą. Może być przelew. Mogę zapłacić od razu za dwa numery, później zrobi się wyrównanie. Gdzie i ile zapłacić?
[#20] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@podolski_jp, post #18

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ZONK :)
W przypadku zamówienia 9 numerów (ja biorę 3) koszt wysyłki to 32 funty.....
czyli 150 zł
Oni chyba tam doliczają 3,5 pound za KAŻDY numer.
Zatem wychodzi to tak, jakbyśmy każdy z osobna kupowali :/
Czy nadal jesteście zainteresowani i kontynuować zamówienie? (Nie zyskujemy tutaj żadnej oszczędności).
Jeśli się wstrzymacie jeszcze 2 dni to postaram się ogarnąć przesyłkę w jakiś inny sposób (jeśli będzie to możliwe)
[#21] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #20

już przelałem kasę, to ile ta wysyła będzie w końcu?
bo jak się nie będzie kalkulowało to ja sie nie pisze
[#22] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #20

Zapytaj przed złożeniem zamówienia czy wysyłają przez Royal Air Mail (Small Packets). Jeżeli tak, to w paczce nie może być więcej niż 5 sztuk. Wówczas waga nie przekracza jakiegoś tam progu i nie wygląda tak dramatycznie. Ja kupując hurtowo z UK, proszę o pakowanie w kilka przesyłek po 5 sztuk, aby zaoszczędzić na przesyłce i nie płacę w ten sposób więcej niż 10 funtów (po 2 funty za numer).
[#23] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@mailman, post #22

Wysłałem email do dystrybutora i czekam.
Sam jestem zaskoczony takim podejściem do sprawy - przecież nawet poczta polska tyle nie zdziera za przesyłki
Nie martwcie się - jak się okaże, że cena wysyłki będzie za wysoka, to po prostu odpuścimy (a ja oddam kasę tym co wpłacili). Musi być jakiś sposób, aby tanio to dostać tutaj do Polandii i postaram się go znaleźć :)
[#24] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #23

Sprawdziłem koszt wysyłki 9 numerów na angielski adres to 13.5 funta. Kurier z UK do Polski to 20 funtów za 20kg, więc sumując wyjdzie na to samo. Mysłałem, że pomogę.
[#25] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@luminiac, post #24

a to jest jedyny portal gdzie można te czasopisma nabyć? może są inne i tam sprawdzić?
a tutaj https://www.imagineshop.co.uk/magazines/retrogamer.html

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2014 07:32:17 przez podolski_jp
[#26] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@podolski_jp, post #25

Ta strona co podałeś to jest podpięta pod stronę retrogamera :)
I tylko oni to sprzedają w wysyłce.
Ogólnie wygląda to kiepsko, bo każda przesyłka z UK do nas wychodzi najtaniej 20E. A jeszcze trzeba to wysłać gdzieś do UK, żeby nam to ktoś przesłał.
Zatem wychodzi ok 35E = 140zł. Dzieląc na 9 numerów daje nam 15,5 za przesyłkę jednego. Czyli 25+15 = ~40 zł za numer.
Czy dalej jesteście zainteresowani?
[#27] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@WojT_GL, post #26

Ja już 128 licytuję na e-bay (późnię zniknie i będzie po ptakach . Mogę zrobić zakup numeru 129 w kilku egzemplarzach. Cena za numer wyjdzie około 40 PLN + wysyłka do Polski (do mnie) dzielona na ilość numerów w paczce (trzeba założyć na wysyłkę pięciu egzemplarzy w paczce około 50 PLN, a za wysyłkę 1-2 egzemplarzy - około 25 PLN - dokładne ceny będą po zamówieniu). Przy pięciu chętnych osobach wyjdzie około 50 PLN za numer z wysyłką do Polski. Jeżeli ktoś jest chętny, proszę pisać. Czekam do godziny 20:00 w dniu 01/06/2014 r.
[#28] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe
[#29] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe
[#30] Re: RetroGamer - zamówienie zbiorowe

@mailman, post #27

Biore 129
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem