[#1] Karty Flash na PCMCIA
Witam.
Chcę sobie podłączyć czytnik kart Flash do Ami.
Na necie znalazłem takie coś - http://www.balta.pl/opis.php3?ID=12635
i takie coś - http://www.balta.pl/opis.php3?ID=12634
Które kupić? Wiem że Karty CompactFlash działąją.
Jak natomiast jest z innymi standardami: SecureDigital Card, MultiMedia Card, SmartMedia Card, Memory Stik, Memory Stik Pro l, xD Picture Card?
Czy ktoś próbował?

Ostatnia modyfikacja: 25.04.06 19:11
[#2] Re: Karty Flash na PCMCIA

@Thaddeus, post #1

ja uzywam ms z przelotka ms->pcmcia. dziala bez problemu
[#3] Re: Karty Flash na PCMCIA

@Thaddeus, post #1

Witam!
Ja mam CF na pcmcia i działa.Używam jej jako dyskietki. Chętnie dowiem się jak z innymi kartami. Mam możliwość kupić niedrogo PCMCIA 6-in-1,pytanie tylko czy śmignie pod Amy?
[#4] Re: Karty Flash na PCMCIA

@Thaddeus, post #1

U mnie działała CF-256MB, ale nie działała... 16MB! Dlaczego? Bo karta była "robiona" z FATem dla dyskietek - FAT12, a tego Amiga nie chciała mi zobaczyć.
[#5] Re: Karty Flash na PCMCIA

@AlaN, post #4

A co to ma do rzeczy? Zarówno FAT95 jak i stary CrossDOS bez problemu obsługują zarówno FAT12 jak i FAT16. I nie ma czegoś takiego jak "fat dla dyskietki" - po prostu jeżeli dysk ma mniej niż 4085 sektorów to jest to FAT12, jak nie to FAT16 (gdy mniej niż 65525) lub FAT32.

[#6] Re: Karty Flash na PCMCIA

@Valwit, post #2

Na cnet.device i pakiecie do CompactFlash?
Jeśli tak, no to chyba wszystkie pójdą?
Będę sprawdzał?
Dam znać po długim łikendzie :)

Ostatnia modyfikacja: 27.04.06 17:56
[#7] Re: Karty Flash na PCMCIA

@Marek Szyprowski, post #5

Co nie zmienia faktu, ze CF-16MB nie działał w czytniku z Amigą. Nie tylko mój CF, sprawdzałem kilka i żaden nie ruszył. Gdzieś nawet na forum o tym pisałem.
[#8] Re: Karty Flash na PCMCIA

@Thaddeus, post #6

cnet.device nie ma tu nic do rzeczy. tylko compactflash.device
[#9] Re: Karty Flash na PCMCIA

@Thaddeus, post #1

Właśnie wszedłęm w posiadanie kilkudziesięciu kart PCMCIA ---> 'S-RAM CARD' f-my Mitsubishi. Karty mają (niestety tylko) po 512kB pojemności (tylko kilka sztuk po 1MB), zasilane są wewnątrz akumulatorem pastylkowym, są z przełącznikiem blokującym ew. zapis na karcie (coś jak dyskietka), widziane są w PC jako dysk PCMCIA, a Amiga startuje z tej karty jako napęd... CC0: ! Co ciekawe, PrepCard potrafi ją przestawić jako dodatkową pamięć RAM .
A tak toto wygląda. Jak by ktoś reflektował na egzemplarz, to można pogadać (ale za miesiąc bo wyjeżdżam). A póki co - fotki owych kart. Jedną z ciekawości otworzyłem ;)

[#10] Re: Karty Flash na PCMCIA

@AlaN, post #9

Ja reflektuję na pamięć 1MB.
Moje meil: wrabiega@hydrokom.pl Co do ceny jestem otfarty na wszelkie propozycje . Ewentualnie podaj swój adres, na pewno odpiszę.

Ostatnia modyfikacja: 04.07.06 23:53
[#11] Re: Karty Flash na PCMCIA

@AlaN, post #9

ooo ja bym chciał jakąkolwiek, jak będzie 1 MB to bym wziął, jak nie to 0,5 MB też wezme, a co do ceny, dogadamy się :D

[#12] Re: Karty Flash na PCMCIA

@AlaN, post #9

Ja też bym na jedną reflektował 1MB lub 512 kB :)

[#13] Re: Karty Flash na PCMCIA

@Rafael/ARMO, post #12

o, ja też reflektuję na 1mb

clayster@o2.pl
[#14] Re: Karty Flash na PCMCIA

@AlaN, post #9

Też reflektuje na jedną, najchetniej 1MB ale jesli nie bedzie to 512KB też może być

lkucharuk@o2.pl

pzdr

[#15] Re: Karty Flash na PCMCIA

@AlaN, post #7

Bo amiga tam zobaczy tylko 4mb tak jest napisany system nalezaloby jakiegos ''sposobu'' urzyc dla wiekszej ilosci pamieci
[#16] Re: Karty Flash na PCMCIA

@AlaN, post #9

Też chętnie kupię(najlepiej 1mb ale 0.5 też może być). ppill@tlen.pl

[#17] Re: Karty Flash na PCMCIA

@AlaN, post #9

to ja sie do checi przylacze (1/0.5). Cena do uzgodnienia

pitb(at)red.gdansk.sprint.pl

Ostatnia modyfikacja: 06.07.06 22:34
[#18] Re: Karty Flash na PCMCIA

@AlaN, post #9

podaja jakas cene mnie by interesowaly 2x 512kb

[#19] Re: Karty Flash na PCMCIA

@Benedykt Dziubałtowski, post #18

Benek wez popraw w podpisie "nagranicy" na "na granicy",jakos tak dziwnie sie czyta;P

[#20] Re: Karty Flash na PCMCIA

@AmiChris, post #19

Dzieki za info na innym forum mam juz "nagranicy" 3 lata i nikt mi nie zwrocil uwagi

http://www.koszor.siatkowka.to.pl/forum/index.php?showtopic=1510&st=0&#entry26838

Ale tam tego nie poprawie bo to ładnie wygląda :)

Benedykt

[#21] Re: Karty Flash na PCMCIA

@AlaN, post #9

Witam.
Tez bylbym chetny.
Pozdrawaim.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem