kategoria: A1200
[#1] remont monitora cm8833
Hej.
W tym tygodniu czeka mnie remont tego cuda. Pytanie moje do Was:
Czy ktoś z Was ma doświadczenie na temat malowania plastiku?...
Na 100% będę to robić więc chętnie posłuchałbym rad. jaki spray/kolor/firma etc...
Dzieki.
[#2] Re: remont monitora cm8833

@wilkwcieniu, post #1

Malowałem obudowę lakierem samochodowym w sprayu. Farbie trzeba dać 24 godziny na wyschnięcie 1 warstwy, ja się spieszyłem i pojawiło się kilka "odprysków", przycisk reset przykleił się do obudowy.
Na drugi dzień po malowaniu farba nadal była mokra. Nie wiem czy nie lepiej byłoby użyć farb do modeli.
Tamiya ma farby modelarskie w sprayu.
[#3] Re: remont monitora cm8833

@wilkwcieniu, post #1

Ja naprawiałem pęknięte obudowy(klejenie na gorąco) ,jak również je malowałem ,klasycznym lakierem samochodowym w sprayu i parę lat i obudowa jak nowa wciąż.

Jak plastik odpowiednio przygotujesz(przeszlifujesz) i dasz podkład do plastiku plus oczywiście kompletne rozebranie na czynniki pierwsze to nie ma bata musi się udać.

Natryskuj cienkie warstwy poczekaj aż podkład wyschnie i pokryje dokładnie i równomiernie całość potem ponowne szlifowanie ale ciut delikatniej i nakładasz właściwy kolor tez cienkimi warstwami aby lakier nie popłynął ,możesz dla efektu dać bezbarwny na koniec na lekko mokry lakier.

to tak w skrócie.

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 19:35:33 przez damianx
[#4] Re: remont monitora cm8833

@damianx, post #3

Damian. Nie mam wątpliwości, ze w Pruszkowie potraficie niemało ;), ale czy masz jakieś foty pomalowanych monitorów?... Wyszło Ci za pierwszym razem?...
[#5] Re: remont monitora cm8833

@wilkwcieniu, post #4

A czemu miało nie wyjść za pierwszym razem ??

przecież przed takimi pracami miałem już sporo doświadczenie w lakierowaniu tak sprayami jak i pistoletem ,aerografem i czym popadnie.lol

na ten moment nie mam nic pod ręką ,obudowa która robiłem parę lat temu leży gdzieś w piwnicy a jej front był na pół złamany i nadal jest ładna.

ostatnio zaś odtwarzałem obudowę atri mega ste ,ktoś ja rzucił na ziemię i miała odłamane dwa narożniki więc trzeba było to zrekonstruować.
[#6] Re: remont monitora cm8833

@damianx, post #5

Udało mi się kupić cm8833 za 140 złotych w stanie niemal fabrycznym., Odpuszczam malowanie. Utlenię tylko plastik i będę mógł cieszyć oczy :)...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem