kategoria: A1200
[#1] BatterWB
Zainstalowałem to dziadostwo pod Workbench 3.1, teraz żeby zmienić rozdzielczość muszę za każdym razem resetować Ami po wyborze rozdzielczości żeby zadziałało
[#2] Re: BatterWB

@sebbb, post #1

A ClassicWB nie jest lepszy? BetterWB zainstalowałem tylko, żeby sprawdzić czym się różni, nie siedziałem na nim za dużo, więc się nie upieram, ale wydaję mi się, że jest uboższy.
[#3] Re: BatterWB

@sebbb, post #1

Zwróć uwagę też na AmiSYS AGA:

link
[#4] Re: BatterWB

@pong777, post #3

Pytanie jest o BetterWB, distro typowe dla słabych Amig a wy mu proponujecie AmiSYS, które zgrabnie i wygodnie chodzi dopiero na 040?
[#5] Re: BatterWB

@_arti, post #4

Ja pisałem o ClassicWB, więc nawet na 68k coś się znajdzie. A jeśli ma Ami jak te w stopce to spokojnie mu ruszą i pozostałe.
[#6] Re: BatterWB

@_arti, post #4

Kolega ma jedną Ami z Blizzardem 030 a drugą z 060.

Ja z powodzeniem i komfortowo używam AmiSYS AGA na Blizzardzie 030/50 MHz bez FPU z 32MB RAMu.

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2014 13:53:45 przez pong777
[#7] Re: BatterWB

@glon, post #5

Ale zrozum - BetterWB nie edytuje preferencji i nie narzuca swojej konfiguracji. Jest tylko dodatkowym packiem "essentials" zawierającym podstawowe datatypes i użytki, a nie narzuca własnej "skryptologi" użytkownikowi.

A co do problemu, instalowałeś BetterWB na czystym AmigaOS3.1? Jaką masz konfigurację?
Możliwe też, że autor, który ostatnio strzela wydaniami jak trolle ogniem z tyłka pod komentarzami na Onecie, że nie idzie tego aktualizować tak szybko, mógł po prostu się gdzieś machnąć, więc dobrze by było mu powiedzieć, o ile jesteś pewien, że używasz najnowszej wersji
[#8] Re: BatterWB

@Skrzyp, post #7

Tak na czystym Workbench 3.1 w chwili kiedy go instalowałem był najnowszy, ale na drugi dzień wyszedł nowszy od tej pory nowszej wersji nie było
[#9] Re: BatterWB

@glon, post #2

Instaluje Workbench z oryginalnych dyskietek wszystko fajnie śmigało, ale zachciało mi się aktualizować biblioteki
[#10] Re: BatterWB

@sebbb, post #1

nigdy nie miałem podobnego problemu jak i zresztą żadnych innych z BetterWB, a mam na kilku komputerach, ostatni raz instalowałem parę dni temu jak zwykle na czysty os3.1
[#11] Re: BatterWB

@sebbb, post #8

W takim razie widocznie coś miesza przy ENV: , że rodzielczość nie chce się przelączyć. Może działa jakiś customowy ENV-handler, który wszystko psuje?
[#12] Re: BatterWB

@_arti, post #11

Gdy kliknę użyj lub zapisz wyskakuje komunikat "pozamykaj wszystkie okna" zamykam wszystko klikam ponów i w kółko to samo jak wyłączę Ami to rozdzielczość jest zmieniona
[#13] Re: BatterWB

@_arti, post #11

Podobno najnowsza wersja BatterWB odrazu wykrywa turbo z MC68060
[#14] Re: BatterWB

@sebbb, post #12

widocznie masz jeszcze jakies okno otwarte.
[#15] Re: BatterWB

@sebbb, post #12

Wygląda na to, że jakiś program działający w tle powoduje, że iPrefs wykrywa jakieś otwarte okno programu i to nie pozwala na zmianę rozdzielczości. Już nie pamiętam (bo rzadko zmieniam rozdzielczość) co za program może powodować takie zachowanie. Zacząłbym od obejrzenia co nowego doszło w startup-sequence lub w WBStartup.
[#16] Re: BatterWB

@gorzyga, post #15

Ale jakie ma znaczenie otwarte okno przy zmiani rozdzielczości? Przed instalacją BatterWB było OK!
[#17] Re: BatterWB

@sebbb, post #16

Takie, że Intuition musi zamknąć wszystkie, żeby ją zmienić. Jeśli nie może, to pyta o to użytkownika.
[#18] Re: BatterWB

@_arti, post #17

Ale zamknąłem wszystkie okna i dalej to samo
[#19] Re: BatterWB

@sebbb, post #18

Widocznie nie.
Nie masz jakiegos zegarka, antywirusa, uruchomionego w tle ?

napisz co masz w WB-startup
[#20] Re: BatterWB

@Norbert, post #19

Jak wyłączyć ramki ikon w tym systemie? Mam wybrane GlowIcons, ale żadnych Prefs'ów od nich nie ma.
[#21] Re: BatterWB

@Jacenty, post #20

Jedyne rozwiązanie jakie ja znam, to użyć MCP i tam wyłączyć ramki.
[#22] Re: BatterWB

@Jacenty, post #20

Za to chyba odpowiada nowa icon.library od PeteraK - trzeba ją zainstalować po prostu. Ma o wiele więcej benefitów niż tylko usuwanie ramek ;)
[#23] Re: BatterWB

@Jacenty, post #20

Prefs>WBStartup>DontShowBorder

masz tam jeszcze wiele innych przydatnych rzeczy które możesz sobie przy okazji włączyć jak np. DOSPrefs który zawiera m.in. anticlick

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2014 14:06:19 przez Kilos
[#24] Re: BatterWB

@Kilos, post #23

Dzięki
[#25] Re: BatterWB

@Jacenty, post #20

W NewIcons przecież jest możliwość wyłączenia ramek wokół ikon.
[#26] Re: BatterWB

@QkiZ, post #25

nie chciałem tego tematu powielać ale:
dziś tak z nudów lub dla sportu :D zainstalowałem sobie ponownie czysty system WB 3.1 i tą nakładkę BetterWB, chciałem oblookać dokładniej co to jest i ..
nie chcodzi mi o wygląd ale o funkcjonalności, napiszcie proszę
czy ktoś tego używa na co dzień z whdload do odpalania gier i dem? lub do przeglądnia netu, irc ?

nie widzi mi pcimcia w ogóle,
jakieś dodatkowe nakładki muszę jeszcze instalować? lub jakie polecacie nakładki doinstalować?
mam A1200 z blizzardem 1230 + 64mb +fpu
[#27] Re: BatterWB

@JacK_Swidnik, post #26

PCIMCIE widzi bez problemu tylko musisz ją z ręki podmontować, albo przenieść do odpowiedniego katalogu zeby z automatu po starcie systeu się mountowało
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem