kategoria: Sprzęt
[#1] Amiga Video - Component od kippera2k
Czy ktoś miał od niego wspomniane w temacie urządzenie? Czytałem wątki na EAB (pierwszy, drugi) i
niby to działało ale nie ze wszystkimi telewizorami, przez co nie(?) zdecydował się na sprzedaż.

Udostępniał schematy i ciekawi mnie czy ktoś się skusił i pospawał sobie takie ustroistwo?
Pytam bo kupiłem sobie telewizoro-monitor, który ma takie wejście, a że wyczytałem że jakość
obrazu będzie najlepsza (poza HDMI) dla klasyka, to pomyślałem że dobrze by wykorzystać te
gniazda.

Na jego stronie jest tylko s-video/composite, a tego nie. Jeżeli ktoś wie gdzie kupić, albo ma na sprzedaż taką przelotkę, to proszę o kontakt.
[#2] Re: Amiga Video - Component od kippera2k

@Radek_Cz, post #1

Nie dało by się może w jakiś prosty sposób podłączyć przez hdmi /samej Amigi/, np: są sprzedawane adaptery do "MkII indivision" - "HDMI Adapter". Czy jest do tego potrzebny scandoubler.
[#3] Re: Amiga Video - Component od kippera2k

@amizet, post #2

Hmmm... chyba raczej tak z gwinta klasyka przez hdmi się nie da, ale nie jestem pewien.
Natomiast hdmi będzie mi potrzebne do nowej maszyny (jest tylko jedno w tv), natomiast
pod component chciałbym podczepić swoją A1200. Na razie mam podłączoną przez scart
według zmodyfikowanego schematu Stedmana i biedy nie ma, a wręcz jest bardzo dobrze,
ale ciekawy jestem czy będzie lepiej, bo z tego co piszą powinno być.

No nic, napiszę do kippera, może odpowie, a może nawet ma jedno takie cudo i mi sprzeda ; ).
[#4] Re: Amiga Video - Component od kippera2k

@amizet, post #2

Nie dało by się może w jakiś prosty sposób podłączyć przez hdmi /samej Amigi/

Nie.

Czy jest do tego potrzebny scandoubler.

Tak, scandoubler z wyjściem DVI, czyli Indivision AGA Mk-II.
[#5] Re: Amiga Video - Component od kippera2k

@strim_, post #4

strim_ cóż za wyczerpująca odpowiedz "nie" przeczytam sobie jeszcze raz żeby lepiej zrozumieć "nie" jeszcze raz "nieee" ale jakoś ci nie wierze ,nie że by ktoś na forum napisał że w prosty sposób dało by się to może zrobić , nie będę pisał kto i kiedy mniejsza z tym, ale na allegro można kupić kabel vga-hdmi i wiem że to może być nie realne ale jeśli się da podpiąć tak komputer klasy PC to czemu by się miało nie dać podpiąć Amigi, ostatnio chciałem podpiąć do tv przez wejście vga Amige ale multiscan nie działał w taki sposób spróbuje jeszcze z tym HighGFX może zadziała. Chodzi mi oto że mógł byś trochę rozwinąć swoją wypowiedz, wiem że pewnie nie masz czasu ale kilka słów więcej...wtedy "Wilk był by syty i owca cała"
[#6] Re: Amiga Video - Component od kippera2k

@amizet, post #5

Myślę (tego wariantu akurat nie sprawdzałem), że tryby promowane pewnie da się puścić przez kabel VGA-hdmi, ale jeśli chcesz zobaczy obraz PALOWY i pograć w 99% tytułów to tylko to co napisał strim, ewentualnie konwerter sygnału SCART-HDMI (tutaj naprawdę dobry efekt osiąga się dopiero z urządzeniami w cenie powyżej 1000 pln )

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2014 07:57:49 przez BULI
[#7] Re: Amiga Video - Component od kippera2k

@amizet, post #5

Być może da się podłączyć VGA do DVI ale analogowego. Do DVI cyfrowego już nie. HDMI to jest połączenie cyfrowego DVI z linią fonii (jeśli się mylę proszę o sprostowanie).
[#8] Re: Amiga Video - Component od kippera2k

@amizet, post #5

Chodzi mi oto że mógł byś trochę rozwinąć swoją wypowiedz

A po co, skoro Twoje pytanie brzmiało:
Nie dało by się może w jakiś prosty sposób podłączyć przez hdmi /samej Amigi/,

Na proste pytanie dostałeś prostą odpowiedź. I masz o to żal?
Mądre zadawanie pytań to też sztuka.
[#9] Re: Amiga Video - Component od kippera2k

@BULI, post #6

Taki konwerter http://files.tradoria.de/b5dbf197a10a81225fee6f797c131fdc/images/42e204380ba851c9f2654a9f91ac238e.jpg można go kupić za około 160pln razem z wysyłką z Taiwanu lub innej części Azji, do tego kabel DB23->SCART z chyba 16 pinem doprowadzonym do przełącznika, i sygnałem z composite, z Amigi podpiętym do synchronizacji, zamiast sygnału tego co Amiga daje na RGB i dostajemy całkiem ładny obraz na każdy monitor/TV który posiada wejście HDMI. Ja takie coś używam z A1200. Problem jest z A4000, bo tam nie ma wyjście composite i obraz jest za bardzo różowy, ale w A4000D mam Indy.
[#10] Re: Amiga Video - Component od kippera2k

@stachu100, post #8

Lepiej pisać proste pytania, gdy pytanie jest zbyt złożone czytający może się nie połapać, a odpowiedz może być adekwatna do zasobu zagadnień w pytaniu. Nie no tak po prostu chciałem wiedzieć, czy da się to zrobić w prosty, sposób.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem