kategoria: A500
[#1] Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip
Razem z kupioną na allegro A500 "dostało" mi się to rozszerzenie. Niestety akumulatorek wylał i trochę narozrabiał ale ścieżki mają przejście choć wyglądają.. średnio. Czym najlepiej sprawdzić czy to ustrojstwo działa poprawnie ?? Mam na myśli oczywiście "programowe" sprawdzenie. Bo nie uśmiecha mi się regeneracja kilkunastu ścieżek a schematu do tego nie znalazłem :(

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2014 22:30:24 przez sunater
[#2] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@sunater, post #1

Na szybko - zobacz czy WB Ci pokaże ten dodatkowy ram. A tak dokładnie to jakimkolwiek testerem pamięci. ;) Chyba na 1.3 używałem "amnesia", do znalezienia na aminecie. Jak pochodzi parę godzin bez błędu to wszystko działa, w tym kości pamięci.

Sprawdzenie poprawności zapisu i odczytu daty, o ile wymieniłeś baterię na inną, wykonasz za pomocą zapisania daty i po dłuższym czasie sprawdzenia jej poprawności. Pamiętaj, żeby przy tym uzbroić się w poprawiony setClock z aminetu, bo ten w 1.3 z dzisiejszą datą sobie nie poradzi.
[#3] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@sunater, post #1

Zastanawiam się ile osób posiada to rozszerzenie i ile z nich ewentualnie ma problem z podżartymi ścieżkami przez wylany akumulator?

Trafiło ostatnio do mnie takie rozszerzenie z dość mocno uszkodzonymi ścieżkami. Wysłałem zapytanie do Elboxu o możliwość zakupu samej płytki, ale jak na razie odpowiedzieli tylko, że sprawdzą, czy mają w magazynie. Dalszych informacji barak.

Byłbym w stanie zamówić płytki w firmie robiącej płytki, ale dla jednej sztuki jest to mało opłacalne. Gdyby zebrało się kilka osób, to już można o tym pomyśleć.

Jest ktoś chętny na nową płytkę do tego rozszerzenia?
[#4] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@jarob, post #3

Gdy byś ewentualnie zmienił trochę nazwę na Jabox A701B.zip i wprowadził takiego klona do RetroAmi w postaci Pcb i Całego rozszerzenia. Forumersom mógłbyś sprzedawać troszkę taniej w postaci kitu lub pcb.
[#5] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@amizet, post #4

Na razie nie chodziło mi o produkcję takiego rozszerzenia, tylko o wymianę samego pcb uszkodzonego przez wylany akumulator u tych, którzy takie rozszerzenie posiadają.
[#6] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@jarob, post #5

To teraz zależy wszystko od osób które będą chętne na wymianę pcb w swoim rozszerzeniu, bo produkcja takiego rozszerzenia nie byłą by chyba głupim pomysłem, i nie była by chyba droga.
[#7] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@jarob, post #3

ja bym się pisał na płytkę :)
[#8] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@sunater, post #7

Super! :) Myślę, że jak jeszcze jedna lub 2 osoby będą chętne, to będzie można pomyśleć o zamówieniu płytek. Oczywiście im więcej tym cena będzie niższa.

Co do produkcji, to trochę bardziej skomplikowana sprawa.
[#9] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@jarob, post #8

Widzę, że nie ma więcej chętnych na nową płytkę ?/
W tym układzie raczej nie będzie opłacalne wyprodukowanie 2 płytek.
[#10] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@jarob, post #9

Hmm, może byłbym zainteresowany płytką - złożyłbym sobie takie rozszerzenie. Będziesz robił tylko tę dużą płytkę czy małą pod Garego też?

Da radę dostać pamięci ZIP i układ PAL?
[#11] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@jaa2, post #10

Da radę dostać pamięci ZIP i układ PAL?

No właśnie. Sama płytka to za mało.
[#12] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@jaa2, post #10

Z pamięciami ZIP nie powinno być większych problemów, czasem trafiają się na allegro podzespoły ze starych PC z pamięciami ZIP.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2014 22:53:42 przez glichtanski
[#13] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@sunater, post #1

Pozwolę sobie odkopać ;)

Mam A701B.zip na rev8 - pełna instalacja z lutowaniem wg instrukcji ELBOX'owej. I tu zagwozdka - instrukcja podaje, że w pełnej konfiguracji mam mieć 1MB CHIP i 1,5MB FAST. Tymczasem Sysyinfo podaje 1MB CHIP i 1MB SLOW

Zworki sprawdzone, luty poprawione, połączenia przetestowane...

Ki diabeł?
[#14] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@hackssh, post #13

A co pokazuje AVAIL ?
[#15] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@hackssh, post #13

Pod jakim SysInfo sprawdzasz - 3.24 czy 4.0? 4.0 często źle pokazuje tę pamięć.
[#16] Re: Rozszerzenie pamięci Elbox A701B.zip

@Umpal, post #15

Miałeś rację, 4 przekłamuje, sprawdziłem inną aplikacją i wszystko się zgadza :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem