kategoria: A500
[#1] A500 biały ekran - nietypowe zachowanie
Witam!

Problem mam taki jaki widać na filmiku:
tutaj

To co się dzieje jest losowe. Jest też tak, że po włożeniu dyskietki chwile stacja ją poczyta i zwiecha. Ledy migają 6 krótko i 1 raz długo. Po resecie od tych ledów stacja już nie tyka. Lampka od caps locka nie działa a zdaje mi się, że kiedyś działała. Zdarzyło się też, że ledy migały 10 razy krótko, raz długo. Było też tak, że stacja poczytała sekundę i wyświetlił się brązowy ekran i koniec, był też jasno zielony ekran, ciemnozielony ekran, lekko żółty. Zdarzyło się też, że po załączeniu napięcia stacja nie zaczęła tykać.

Wszystkie scalaki miałem wyjęte i przeczyszczone. Sprawdziłem jak wygląda temperatura podzespołów po pracy 1 godzinnej. Tak więc najcieplejszym elementem jest Agnus. Jest ciepły, ale nie gorący, da się trzymać palce. Kostki RAM zimne. Troszkę ciepełka idzie od Denise od procka i Pauli. Reszta zimna. Dodam jeszcze, że Amiga siadła tak mnie się zdaje przynajmniej w Workbenchu, po prostu zwiecha i po ponownym włączeniu był już tylko biały ekran. Reset klawiatury nie działa. Ale tutaj nie jestem pewien, czy to wina klawiatury, czy Garego. Teraz powiem, że przez nieuwagę miałem źle podłączone rozszerzenie pamięci, tzn. tylko jeden rząd, czyli od strony klapki wydawało się wszystko ok, a od góry widać było wystające piny ... Hmm co jeszcze. Rewizja 6A płyty.

Paule wymieniłem bo miałem w zapasie, ale to nie to. CIA zamieniłem. Mam jedną sprawną A500, ale boję się przełożyć cokolwiek z niej. Także wg tabelki został mi do sprawdzenia Agnus i U37. Agnus jest w wersji 8372A.

Btw: Rozszerzenie pamięci do wywalenia ? Ewentualnie do przelutowania nowe kostki ? Czy to mogło spowodować uszkodzenie Agnusa, a może kostek RAM na płycie głównej ?
[#2] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@luke9548, post #1

Próbowałeś przekładać z 1 do 2 amigi kickstart? brązowy kolor mógł być czerwonym czy coś czyli błąd kickstartu, zielone to głównie chyba błędy pamięci chip lub dodatkowej, żółty chyba mógł ci się pojawiać przez źle podpiętą pamięć dodatkową jeśli ta jest skonfigurowana jako fast.
Natomiast ten ekran po włączeniu gry że wszystko tak skakało, to ostatnio tak miałem jak rozkręciłem głowice w stacji dyskietek i potem na oko ją ustawiałem i raz czytała raz nie i tak jak pod koniec filmiku miałem dokładnie taki sam efekt.
Myślę że najpierw należy poszukać przyczyny czemu zamiast dyskietki masz biały ekran i ten reset klawiatury... Nie jestem jakimś specjalistą ale jak masz taką możliwość to spróbój włożyć inny kickstart i sprawdź czy coś się zmieniło, tylko tam oczywiście przy zamianie kickstarta dobrze go podepnij z tym pominięciem 1go pinu. Jeśli to pomoże a błędy odczytu będą dalej to znaczy że jest więcej niż 1 problem.
[#3] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@jogg, post #2

Te kolory co wyskakują to w sumie całkowity random. Gdybym miał jeszcze jedną sprawną A500 to chętnie bym zamienił sprawdził co się dzieje, tyle że się boję że coś pójdzie nie tak,a jak narazie tylko jedna A500 w pełni sprawna. Mogę sprawdzić inną stację, ale czuje w kościach, że póki nie ma łapki z dyskietką to będzie to samo. Tak myślę, że to powoduje te przekłamania. Stacja też czasem nie regularnie tyknie, albo wcale po ponownym włączeniu A500. Czytałem, że jak nie przechodzi się białego ekranu to nie ma się odpowiedniej ilości pamięci, czyli dlatego tak myślę o kostkach ram, czy o Agnusie bo trochę taki ciepły jest. Szukam po prostu kogoś kto miał podobny przypadek i może sobie z nim poradził.

Btw. O co chodzi z tym pierwszym pinem od kickstartu bo chyba coś nie doczytałem?
[#4] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@luke9548, post #3

Luke - skąd jesteś ? Bo jak ze śląska to mógłbyś wpaść do mnie do firmy - mam "złomka" sprawnego z którego nie boję się wyciągać układów :) Tylko muszę sobie w końcu kupić ekstraktor do układów PLCC bo bez tego ciężko będzie wydłubać Agnusa :P Co do U37 to już gorzej bo chyba jest lutowany :(

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2014 08:38:53 przez sunater
[#5] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@luke9548, post #3

W niektórych amigach kickstart jest na podstawce o jedną parę pinów dłuższy, np. u mnie w płycie rev.8a1 tak mam jak np. tutaj jak masz między procesorem a agnusem kickstart to jest jak widzisz na zdjęciu jedna para pinów więcej którą trzeba pominąć i włożyć tak jak na tym zdjęciu. W rev.6 może być normalna podstawka pod kickstart z tego co widzę na googlach i tego może nie być. Także poczyść styki w kickstarcie i w agnusie oraz styki w ich podstawkach na płycie, i zobaczymy czy będzie jakaś poprawa.
[#6] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@jogg, post #5

U mnie podstawka pod kicka jest normalna (Rev 6A). Co do wyjmowania Agnusa; zauważyłem, że to gniazdo składa się z dwóch części i da się górną część razem z Agnusem podważyć śrubokrętem, myślałem, że to jest zgrzane ale zachowując trochę ostrożności można spokojnie wyjąć tę część.

Ja akurat mieszkam w takiej dalszej okolicy Gdańska, także się nie zgramy. W ogóle czytając posty to widzę, że 95 % amigowców to chyba z południa jest, mało kto z północy. Boję się wyjąć i pozamieniać części, bo to jedyna sprawna ami w domu. Pisałem, że czyściłem te wszystkie sockety i to nic nie dawało. Jak dostał tego freeza w czasie pracy to od tamtej pory biały ekran, choć ładuje coś tam z tych dyskietek (patrz ten filmik co wstawiłem).

Zapytam jeszcze raz. Czy to, że źle miałem włożone rozszerzenie mogło spustoszyć tak ami ? I czy te rozszerzenie jest od razu do wywalenia, i jak je podepnę do jakieś sprawnej A500 to ona może się uszkodzić też?
[#7] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@luke9548, post #6

Gniazdo rozszerzeń ma 56 pinów, napisz które piny wystawały poza płytką to będzie można wiedzieć co poszło na płytkę rozszerzenia. Pin 1-2 to 5V, pin 3-4 to GND, pin 51-52 to 5V, 53-54 to GND, 55 to +12V, pin 56 to -12V. Napisz co to za rozszerzenie.
[#8] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@luke9548, post #6

W najgorszym wypadku, jeśli na piny sygnalowe poszło napięcie to uszkodzeniu uległo rozszerzenie. Podpięcie go do innej ami nie spowoduje jej uszkodzenia.
[#9] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@luke9548, post #6

A i czy próbowałeś odpalić amigę i jakąś grę na niej wogóle bez tego rozszerzenia? dynablaster chyba na filmiku widziałem i to na 100% powinno pójść na a500 z 512kb ramu bez żadnych rozszerzeń.
[#10] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@jogg, post #9

To co na filmiku pokazałem to Dynablaster prawda. Nie miałem wtedy rozszerzenia włożonego.

link

W linku zaznaczyłem ramką gdzie miałem podpięte rozszerzenie. Wychodzi na to, że piny nieparzyste wisiały w powietrzu, a rozszerzenie siedziało na parzystych. Narazie nie powiem co to za rozszerzenie, bo nie będę w domu do jeszcze nie wiem kiedy. Coś podobnego do tego.

Bardziej zależy mi, żeby A500 działała, rozszerzenie to drugi plan. Tyle, że nie wiadomo co siadło do końca.
[#11] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@luke9548, post #10

Ok, trafiłem winowajcę jakim był Fat Agnus 8372A. Po wymianie wszystko śmiga. Rozszerzenie także działa. Ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego ot tak to siadło?
[#12] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@luke9548, post #11

Dziwna sprawa, bardzo rzadko się zdarza, żeby Agnus bez ingerencji z zew. się spalił.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2014 08:48:07 przez flops
[#13] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@flops, post #12

Mi Agnus przestał działać jak lutowałem zworki na płycie A500 nieuziemioną lutownicą. Jeden się spalił całkowicie, drugi częściowo działał - wyświetlał śmieci na ekranie.

Może kolega coś lutował? Albo sam spowodował przeskok ładunku na układ lub płytę główną?
[#14] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@luke9548, post #1

Hmm, przy ładowaniu niektórych gier miałem taki screen z paskami, ten kolorowy. Zawsze sie zdażał bodaj przy pinball'u. Wój mówił, że to normalne i że gra ładuje się przez pamięć ekranu żeby było szybciej.. Albo jakoś tak.
[#15] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@redstonecraftpl, post #14

Mylisz loadery do gier (paski na ekranie) z awarią sprzetu.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2014 14:58:54 przez Norbert
[#16] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@Norbert, post #15

To już nic nie mówie :)
[#17] Re: A500 biały ekran - nietypowe zachowanie

@glichtanski, post #13

Lutować nie lutowałem, może jednak naprawdę jakiś ładunek przeskoczył, no cóż. Trzeba sobie zrobić zapas części zamiennych na przyszłość.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem