[#1]
A500 biały ekran - nietypowe zachowanie
Witam!
Problem mam taki jaki widać na filmiku:
tutaj
To co się dzieje jest losowe. Jest też tak, że po włożeniu dyskietki chwile stacja ją poczyta i zwiecha. Ledy migają 6 krótko i 1 raz długo. Po resecie od tych ledów stacja już nie tyka. Lampka od caps locka nie działa a zdaje mi się, że kiedyś działała. Zdarzyło się też, że ledy migały 10 razy krótko, raz długo. Było też tak, że stacja poczytała sekundę i wyświetlił się brązowy ekran i koniec, był też jasno zielony ekran, ciemnozielony ekran, lekko żółty. Zdarzyło się też, że po załączeniu napięcia stacja nie zaczęła tykać.
Wszystkie scalaki miałem wyjęte i przeczyszczone. Sprawdziłem jak wygląda temperatura podzespołów po pracy 1 godzinnej. Tak więc najcieplejszym elementem jest Agnus. Jest ciepły, ale nie gorący, da się trzymać palce. Kostki RAM zimne. Troszkę ciepełka idzie od Denise od procka i Pauli. Reszta zimna. Dodam jeszcze, że Amiga siadła tak mnie się zdaje przynajmniej w Workbenchu, po prostu zwiecha i po ponownym włączeniu był już tylko biały ekran. Reset klawiatury nie działa. Ale tutaj nie jestem pewien, czy to wina klawiatury, czy Garego. Teraz powiem, że przez nieuwagę miałem źle podłączone rozszerzenie pamięci, tzn. tylko jeden rząd, czyli od strony klapki wydawało się wszystko ok, a od góry widać było wystające piny ... Hmm co jeszcze. Rewizja 6A płyty.
Paule wymieniłem bo miałem w zapasie, ale to nie to. CIA zamieniłem. Mam jedną sprawną A500, ale boję się przełożyć cokolwiek z niej. Także wg tabelki został mi do sprawdzenia Agnus i U37. Agnus jest w wersji 8372A.
Btw: Rozszerzenie pamięci do wywalenia ? Ewentualnie do przelutowania nowe kostki ? Czy to mogło spowodować uszkodzenie Agnusa, a może kostek RAM na płycie głównej ?