kategoria: A600
[#1] Amiga A600HD pytanie od świeżaka
Nie krzyczcie na mnie jak dałem temat w złym dziale :)

Tak więc dostałem od kolegi Amigę A600HD, posiada ona kickstart 2.0 (37.358) i tu moje pytanie czy mogę ten wbudowany dysk(40mb podobno) wykorzystać, żeby z niego zbotować cokolwiek? Widziałem jak w miejsce dysku podłączali karty CF i z nich botowali coś. Przy włączeniu słychać jak dysk chodzi i świeci lampka od dysku.

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2014 15:14:04 przez FRUNEK1
[#2] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #1

możesz... zapuść jak masz dyskietkę " install" i sprawdź jak sie ma dysk..
[#3] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@AdamZeku, post #2

A gdzie można taką dyskietkę nabyć? ew. czy można samemu nagrać?
[#4] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #3

Amiga bootuje z tego dysku? Skąd jesteś?
[#5] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #1

wejdz do bootmenu i zobacz czy Amiga widzi partycje/dysk
[#6] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@Norbert, post #5

jak mam wejść do bootmenu?
[#7] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@Jacenty, post #4

nie wiem czy botuje, jak to sprawdzić?
lubuskie ;)
[#8] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #7

Wciśnij i trzymaj dwa przyciski myszki po resecie.
[#9] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #7

A co widzisz po włączeniu Amigi?
[#10] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@Jacenty, post #9

Po włączeniu amigi widzę coś takiego: http://pl.amigaroms.com/img/screenshots/kickstart-2-05.gif

Wszedłem w boot menu i mam:
Select boot partition:
DF0
CC0

(Cancel) (Advanced Options...)

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2014 16:06:36 przez FRUNEK1
[#11] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #10

Jak masz ROM 37.350 to możesz się bootować z dysku twardego. Wyjmij twardziela z Ami podłącz do PC, zainstaluj WinUae, zainstaluj WB na tym dysku tak jakbyś to robił na swojej Ami (sporo tutoriali w necie jest jak to konkretnie zrobić) i przełóż go z powrotem do Ami. I masz WB startujący z twardziela. Zamiast łysego WB możesz zainstalować ClassiWB, albo BetterWB (ja polecam ClassicWB_GAAE). Nie wiem jedynie ile w rzeczywistości zajmuję ClassicWB na dysku, niby 80MB, ale z tego co pamiętam w rzeczywistości zajmuje mniej, ale nie wiem i tak czy 40MB wystarczy.

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2014 16:50:17 przez glon
[#12] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@glon, post #11

Ciekawe czy ma adapter IDE44-IDE40, IDE44-Sata, lub IDE44-USB i wiedze jak to wszystko "zgrać"
[#13] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #7

Z jakiej części lubuskiego? Może mamy niedaleko, to można pomóc osobiście :)
[#14] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #10

Jak nie masz nawet dyskietek z Workbench-em to weź daj znać. ITU proponuję osobistą pomoc, ewentualnie mogę Ci podesłać takie dyskietki po kosztach (wartość dyskietek + poczta). Bez WB, albo adaptera jak napisał Norbert, ani rusz.
[#15] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #10

Albo nie ma partycji albo dysk może jeszcze nie wystartował, może spróbuj jeszcze raz. Musisz napisać jakiego systemu używasz /to będzie potrzebne do emulacji Amigi/ jaki posiadasz komputer i co chcesz zrobić.

ad.1. po kosztach reinstalujesz os na tym dysku

ad.2. kupujesz kartę cf i parę drobiazgów

ad.3. po co ci dysk skoro masz 1 mb pamięci /odp. zawszę się może przydać/

ad.4. czeka cię rozbudowa Amigi czyli płacenie niebotycznych kwot za parę megabajtów i trochę więcej mega hercówok, racjaOK
[#16] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #10

Jak dołożysz CF + adapter oraz co najmniej 4MB fast ram (lepiej 8MB) to już gierki spokojnie z CF odpalać możesz. Jak coś więcej oczekujesz od swojej Ami to już tylko karty turbo.
adapter
taśma
A600 8MB Fast Ram
no i do tego jakaś karta CF (ponoć Ami jest kapryśna czasami i niektórych nie lubi).
[#17] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@Norbert, post #12

mam taki adapter na usb, a wiedzy żadnej ;/
[#18] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@ITU, post #13

Konkretnie to Lubsko ;)
[#19] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #17

Czyli masz adapter 44-pin czyli na dyski 2,5 calowe, to teraz tylko jest istotne jaki masz system.
[#20] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #18

To kawałek jest, ale nie ma tragedii : MAPA DOJAZDU - godzina drogi i jesteś u mnie :) W razie czego zapraszam. Kontakt na PW lub email.
[#21] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@amizet, post #19

Konkretnie mam takie cuś: http://www.kaizuland.com/vb/attachment.php?attachmentid=53493&stc=1&d=1327009491 (normalnie mi zczytuje pod tym dyski 2,5)
a system to mam xp i 7 i 8 :P
[#22] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #21

No więc albo jedziesz do ITU i od razu kupisz jakiś dopalacz do swojej Amigi albo stawiasz na nogi to co masz.
Jeśli ten adapter jest 44-pin to wepnij w niego dysk na tej stronie znajdziesz dużo informacji które ci się przydadzą na początek. I teraz istotne jest że jeśli masz tylko jeden mega pamięci to chyba wszystkie kompilacje classicWb i tym podobne odpadają, czyli ja bym sobie na twoim miejscu zainstalował czysty workbenche i coś do nagrywania dyskietek. Czyli jak już zainstalujesz workbenche na emulatorze w tedy możesz go przenieść na dysk twardy i pomyśleć o oprogramowaniu które ci jest potrzebne i masz jakieś dyskietki.

Napisał bym ci złoty środek jak to zrobić w trzy minuty, ale chodzi o to że musisz mieć zawartość Amigowej partycji, bo jeśli byś sobie pod montował pod Ubuntu fast file system który już masz na dysku z Amigi to wystarczy żebyś skopiował zawartość z innej partycji której nie masz i już byś miał system. Ale radził bym ci na początek normalnie opanować WinUae i wtedy nie będziesz miał problemów.
[#23] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #1

Mam 2.5" dysk IBM WDA-260 40MB i nie udało mi się go zmusić do działania z Amigą 600 (Kickstart 3.1). Dysk nie jest widoczny w BootMenu mimo, że jest całkowicie sprawny i działa na PC. Niektóre dyski nie współpracują z Amigą, nawet po prawidłowym przygotowaniu pod WinUAE.
[#24] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@amizet, post #22

a rozszerzenie pamięci dużo kosztuje?
[#25] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #24

Tu masz stronkę http://kipper2k.com/amigaforsale/.
Może ktoś wie czy koleś odpisuje na maile i czy można od niego kupić to co jest na stronce, albo ewentualnie gdzie indziej można kupić.
Ja bym celował w A600 8MB Fast Ram Memory Expansion board, no chyba, że chcesz zaszaleć to masz A600 Vampire 64MB 68020, ale do gier FastRam styknie.

W sumie to jest jeszcze 1 rozwiązanie. Wiadomo, że nagrywanie na dyskietkę/dyskietki każdej gry w jaką będziesz chciał zagrać było by delikatnie mówiąc męczące. Więc możesz kupić Gotek - emulator FDD. Działa jak floppy tylko, że zamiast dyskietki wkładasz pendrive ze 100 grami. Wtedy nie potrzebujesz tyle pamięci bo to działa jak stacja dyskietek, a nie jak WHDLoad, który ładuję całą grę do RAM-u.

Więc masz do wyboru:
  • zaszaleć na całego i kupić kartę Vampire (są też inne)
  • Fast Ram 8MB (zainstalujesz na HDD jakiegoś ClassicWB, a gry uruchomisz z pod WHDLoad)
  • Gotek - emulator FDD (taka stacja dyskietek, ale z 100 dyskietek na raz)

Myślę, że w miarę naświetliłem jakie masz możliwości. Pytanie ile chcesz zainwestować i do czego używać Ami.
Trochę tego dużo i ciężko się w tym połapać, ale to chyba normalne jak się zaczyna "zabawę" z Amigą.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2014 02:33:48 przez glon
[#26] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #1

Proponowałbym koledze zapoznać się z tym działem http://www.ppa.pl/faq/. To na pewno pomoże rozeznać się w amigowym świecie.
[#27] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@FRUNEK1, post #24

Po kolei: Amigę 600 można świetnie dopalić robiąc z niej małą rakietę ale... to kosztuje.
Dlatego na początek polecam tylko to:

http://allegro.pl/1mb-chip-do-amigi-600-i4231326527.html

Rozszerzenie wkłada się od spodu Amigi pod klapkę. Dzięki niemu będziesz miał 2MB pamięci RAM co starczy na świetną zabawę z Amigą także po zainstalowaniu pakietu CLASSICWB

Oczywiście najpierw sprawdź czy przypadkiem nie masz już pod klapką podobnego rozszerzenia - one były swego czasu dość popularne zwłaszcza wśród osób używających twardych dysków.

A poza tym sugeruję z pomocy bezpośredniej kolegi ITU. Obsługa Amigi jest prosta ale różni się od Windowsa.

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2014 08:18:40 przez conrdd
[#28] Re: Amiga A600HD pytanie od świeżaka

@glon, post #25

Tak kipper2k odpisuje na email, kupiłem u niego adapter CF A600/1200 fantastyczna jakość ma diody poprawności działania i dioda od HD w Amidze działa jak z dyskiem twardym kupiłem dwie sztuki mogłem negocjować cenę (z tego co pamiętam to jeden z nich sprzedałem na Allegro wygrał Biax jest mega zadowolony)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem