[#1] Zmiana procesora w karcie Aca..
Witam

Posiadam kartę Aca 1220 16mhz. Karta posiada miejsce na procesor 030. Jak myślicie czy wystarczy samo przelutowanie procesorów aby mieć 030 ? Czy trzeba jeszcze programować kartę w jakiś sposób. Podobno nie ma głupich pytań :)
[#2] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@kaka, post #1

Raczej tak proste,to nie będzie.Na pewno wsady układów będą się różnić.
[#3] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@kaka, post #1

Najpierw dokładnie trzeba by porównać wizualnie obie karty (68020 i 68030), czy nie różnią się jakimiś elementami. W teorii powinno pójść, ale nadal trzeba będzie gdzieś zmienić częstotliwość taktowania, bo 68030 i 16MHz to przyspieszenie będzie mizerne (tylko dzięki temu że 68030 posiada data cache). Lepiej zostawić 68020 i podbić częstotliwość x2 (z chłodzeniem powinna działać prawidłowo).
[#4] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@flops, post #3

Na karcie są zworki które odpowiadają za prędkość procesora.
Tutaj fotka mojej karty. Z lewej strony miejsce na procesor 030. Chyba zostanie mi tylko przetaktowanie karty do 25 mhz :(.
[#5] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@kaka, post #4

25MHz to i tak dość spory kop w porównaniu do 16MHz. W razie czego w przyszłości możesz sprzedać tą podkręconą i dołożyć do najszybszej dostępnej ACA, albo jakiegoś Blizzarda. W wakacje można próbować zapolować na Apollo 1240 nawet 25MHz, bardzo łatwo po dołożeniu chłodzenia, można je skręcić na 33MHz, a nawet na 40MHz przy odrobinie szczęścia. Dema, wymagające gry, chodzą w tedy naprawdę fajnie.
A system i nie 3D gry na 68030 25MHz i tak chodzą bdb, nic więcej nie trzeba.
[#6] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@kaka, post #4

Chyba zostanie mi tylko przetaktowanie karty do 25 mhz

Lub zamiana procka z 16MHz na 25MHz bez podkręcania:
link
Procki w plastikowych obudowach podobno słabo się kręcą (kiepskie odprowadzanie ciepła).
[#7] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@flops, post #3

No właśnie. Ja mam tego swojego Blizzarda 1220/4. Procesor w nim jest taktowany 25 MHz, chodź system widzi ponad 28. Do tego mam koprocesor. Porównywałem sobie wykresy wydajnościowe innych użytkowników z kartami mającymi procesor 68030 taktowany 25 MHz w SysInfo i swoje, i powiem szczerze, różnic specjalnie nie widzę. Także, te procesory: 68020 i 68030 - niewiele różnią się między sobą. Główna różnica, to jest chyba MMU wbudowane w niektóre procesory 68030. Dopiero, faktycznie, wydajność mocno wzrasta przy procesorach 68040 i wyżej.
[#8] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@stachu100, post #6

A da się bez problemu ustawić jeszcze wyższe taktowanie dla 68020? Tak z ciekawości i dla eksperymentu się pytam, bo może kupiłbym najwolniejsze ACA, a mam najszybszą wersję MC68020RC33MHz. Może by poszła na 40MHz szeroki uśmiech Jak by się dało, to daj znać Stachu ile za taką zabawę, byś chciał. Później walnałbym artek z testami ze sprawowania się takiej karty do papierowego PPA.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2014 13:34:21 przez flops
[#9] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@stachu100, post #6

030/33 znalazłem za 40 zł :) do gier to co mam wystarczy, niestety dema zwalniają .. żeby obejrzeć nowsze demo muszę odpalac Pc, więc po co mi Amiga..:(
[#10] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@kaka, post #9

Jaka,to przyjemność oglądać dema z Ami na jakimś i Core,coś tam..
[#11] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@flops, post #8

Już nie pamiętam, ale chyba nie można ustawić zworkami większego taktowania...
[#12] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@Grisza, post #10

Właśnie czyli dwie możliwości sprzedać Amige i bawić się pc lub pora na 040 lub 060 :) szkoda tylko że nowych kart nie ma :)
[#13] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@kaka, post #12

A no nie ma i pewnie nie będzie. Dlatego ja swoją A1200 odpalam do gier, ad sceny głównie WinUAE. No chyba, że przez przypadek coś na moim sprzęcie zadziała.

Oczywiście fajnie by było, jakby właściciele/spadkobiercy Blizzardów czy nawet Apollo udostępnili źródła do wsadów i schematów, społeczności. Wtedy zapewne duplikaty nowe by powstały. Ale zapewne postanowili te informacje zabrać do grobu, jak to zwykle w tym świecie bywa.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2014 16:39:14 przez gilban
[#14] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@gilban, post #13

A kto jest właścicielem praw, albo spadkobiercą do kart Fazy Piątej?
[#15] Re: Zmiana procesora w karcie Aca..

@Radek_Cz, post #14

___Tu_ widzę jest trochę historii na temat Phase5. Może coś z tego można by wysnuć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem