[#1] Klonowanie dysku z danymi Amigi.
Witam.

Mam dysk ATA podpięty do ProModule. Na nim mam kilka partycji, w tym systemowa. Dysk zaczyna mi padać. Nie ma z tego co wiem mądrego programu pod Ami aby sprawdzić i zablokować uszkodzone sektory (typowy scandisk pod pc). Wymyśliłem zatem aby zamienić dysk. Przy okazji zamienię na większy.

I tu pojawia się problem: jak przenieść dane 1:1 nie tracąc ich? Pod pc jest Norton Ghost i operacja przebiega bezboleśnie. A pod Ami? A może dyski sklonować pod pc, jest jakieś narzędzie co sobie z tym poradzi? (mowa o partycjach FFS czego zwykły pecetowy manager partycji nie strawi pewnie).
[#2] Re: Klonowanie dysku z danymi Amigi.

@Romlen, post #1

Polecenie dd w Linuxie.
dd - uniksowy program do niskopoziomowego kopiowania i konwersji surowych danych (ang. raw data).

Wystarczy zgrać dowolnego Linuxa na pendrive (np. przy pomocy UNetbootin). Uruchomić i użyć polecenia dd, np:
dd if=/dev/sdX of=/ścieżka/docelowa

Żeby wiedzieć co wpisać zamiast sdX można użyć polecenia fdisk -l.
Ścieżka docelowa może być do pliku.

Znalazłem jeszcze taką stronę: Backup an entire hard disk using dd command.

WAŻNE Nie można pomylić if z of bo można sobie nadpisać dane zamiast zrobić backup. Nie na darmo polecenie dd rozwija się żartobliwie na destroy data.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2014 13:19:01 przez glon
[#3] Re: Klonowanie dysku z danymi Amigi.

@glon, post #2

Wpisujemy fdisk -l:
[localhost@localhost ~]$ sudo fdisk -l
Disk /dev/sde: 3,7 GiB, 3997163520 bytes, 7806960 sectors
Jednostki: sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512

Wyświetli się lista wszystkich dysków więc szukamy tego naszego amigowego (u mnie '/dev/sde').
Zamiast 'fdisk' można uruchomić 'gparted' (edytor partycji wraz z GUI jak ktoś nie lubi wiersza poleceń).
A następnie używamy polecenia 'dd':

[localhost@localhost ~]$ dd if=/dev/sde of=/ścieżka/do/partycji/windows/amigahdd.img
7806960+0 przeczytanych recordów
7806960+0 zapisanych recordów
skopiowane 3997163520 bajtów (4,0 GB), 290,232 s, 13,8 MB/s
[localhost@localhost ~]$

Obraz gotowy.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2014 14:24:26 przez glon
[#4] Re: Klonowanie dysku z danymi Amigi.

@Romlen, post #1

Witam ale poco kombinujecie tak pod górkę pod taśmę podpiąć drugi dysk utworzyć partycje i normalnie w świecie kopiujemy następnie ponownie wchodzimy do dysku ustawiamy aktywna partycje sprawdzamy czy nazwy są takie same i działa.
[#5] Re: Klonowanie dysku z danymi Amigi.

@Dziadziomiecio, post #4

Też racja, ale używając polecenia dd można sobie obraz zapisać np. w 'Moje Dokumenty', bez tworzenia dodatkowej partycji.
Można też utworzyć kopie tylko partycji systemowej Amigi. Linux jest rozpoznaję, można nawet sobie zamontować. Można zrobić kopie zapasową bootsektora dysku Amigowego podając przedział w bajtach gdzie on się znajduję.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2014 16:05:06 przez glon
[#6] Re: Klonowanie dysku z danymi Amigi.

@glon, post #5

Pytanie było jak przenieść dane a nie zrobić kopie na dysku z windowsem.
Jak ktoś wcześniej napisał wystarczy podpiąć drugi dysk, podzielić na partycje, sformatować i przekopiować.
Pamiętając o odhaczeniu bootowania dla partycji startowej i zachowanie starych nazw i znaczeń partycji żeby nie poprawiać potem w SS i innych skryptach.
I to wszystko.

Pozdrawiam
[#7] Re: Klonowanie dysku z danymi Amigi.

@RadoslawF, post #6

A może dyski sklonować pod pc, jest jakieś narzędzie co sobie z tym poradzi?

dd klonuję dyski i działa pod PC.

Można też wpisac:
[localhost@localhost ~]$ sudo mkdir /media/amiga
[localhost@localhost ~]$ sudo mount -t affs /dev/sde1 /media/amiga/

Amigowa partycja zamontowana :D .

Można też zrobić backup od początku dysku amigowego do końca 1. partycji (systemowej) zamiast całego dysku:
[localhost@localhost ~]$ sudo dd if=/dev/sde of=./media/magazynWindows/Amiga/systemhdd.img bs=512 count=427444

A następnie zrobiony backup przywrócić:
[localhost@localhost ~]$ sudo dd if=./media/magazynWindows/Amiga/systemhdd.img of=/dev/sde bs=512 count=427444
[sudo] password for localhost: 
427444+0 przeczytanych recordów
427444+0 zapisanych recordów
skopiowane 218851328 bajtów (219 MB), 61,0241 s, 3,6 MB/s

parametr count zależy od rozmiaru partycji, jest to numer ostatniego sektora partycji systemowej. A bs to rozmiar sektora w bajtach.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2014 16:50:42 przez glon
[#8] Re: Klonowanie dysku z danymi Amigi.

@RadoslawF, post #6

Dzięki za odpowiedzi, pobawię się pod linuxem, choć może będzie coś alternatywnego jeszcze. A moje pytanie dotyczyło odpalenia klonowania na pc - powód prozaiczny: ProModule widzi dwa dyski na jednej taśmie (master + slave)? Jakoś nie sądzę... Ktoś próbował?
[#9] Re: Klonowanie dysku z danymi Amigi.

@glon, post #7

dd działa również na Amidze.
[#10] Re: Klonowanie dysku z danymi Amigi.

@RadoslawF, post #6

Ta jaasne - ProModule i 2 dyski... Gdyby udało mu się zdobyć gdzieś MegaRamFix to może... ale nie na oryginalnym.

@Romlen
Poczytaj sobie tego tutka, szczególnie 2 część z opisem "HDD Raw Copy Tool" - jest to windowsowe narzędzie będące graficzną nakładką m. in. na dd, tworzące obrazy, które można montować w WinUAE. No bo, skoro już robisz obraz na PC a prawdopodobnie nie masz pod CD32 dostępu do netu, to korzystając z okazji możesz zaktualizować parę bibliotek itd.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2014 16:54:33 przez APC74
[#11] Re: Klonowanie dysku z danymi Amigi.

@APC74, post #10

Swoją droga to masa programów Windowsowych oferuję opcje klonowania dysków poprzez kopiowanie bajt po bajcie z pominięciem systemu plików. Na zasadzie klikasz opcje 'Clone Disk', program pyta skąd dokąd. Tak chyba będzie łatwiej jak używasz Windowsa.

Chciałbym jeszcze skorzystać z okazji i zadać pytanie do tych co Linuxa używają.
Zrobiłem sobie obraz karty CF programem dd, od początku do końca partycji systemowej. Aby go zamontować wystarczy wpisać:
mount -t affs -o offset=8258560 ./media/magazynWindows/Amiga/systemhdd.img /media/amiga/

-t affs to informacja o systemie plików, czyli FastFileSystem
-o offset=8258560 to informacja gdzie zaczyna się partycja, którą montuję
I tutaj wszystko jest OK.

Zrobiłem sobie jednak również kopię całej karty CF, od początku karty do samego końca ostatniej partycji.
I tu mam problem.
Jaki parametr mam podać, aby powiedzieć poleceniu 'mount' gdzie kończy się partycja, którą montuję?

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2014 12:14:21 przez glon
[#12] Re: Klonowanie dysku z danymi Amigi.

@glon, post #11

Mounta nie obchodzi, gdzie się kończy partycja tylko gdzie zaczyna. Nie bardzo rozumiem po co Ci ta informacja. Tablicę partycji powinien wyświetlić parted, choć nigdy nie próbowałem z dyskiem amigowym. Dodatkowo w parted zmieniasz unit na bajty i masz gotowy offset do mounta.
[#13] Re: Klonowanie dysku z danymi Amigi.

@gegu, post #12

Pytam, bo ja jeszcze jestem na etapie uczenia się co i jak się dokładnie w AmigaOS robi więc zdarza mi się czasem coś źle zrobić i potem nie wiem jak to cofnąć. A tak będę robić wszystko na kopi, którą zawsze raz dwa mogę przywróć.
[#14] Re: Klonowanie dysku z danymi Amigi.

@glon, post #2

Potwierdzam: dd robi robotę. Wydaje mi się, że bez problemu możesz zrobić obraz dysku i zapisać go na większym dysku, a potem założyć dodatkową partycję.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem