[#1] Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?
Cześć,

Stałem się bardzo szczęśliwym posiadaczem Amigi 1200 :D :D :D.

Chciałbym kupić do niej kartę turbo, tylko nie wiem, jaką?. Wiem, że jest kilka modeli różnych firm do wyboru ( apollo, blizzard, m-tec i inne). Ja chciałbym kupić taka karate, która będzie stabilnie działać. Słyszałem od kolegów mających kiedyś A1200 że z niektórymi kartami były małe problemy (zwiechy, problemy z bootowaniem).Nie wiem, co mogło być tego przyczyna, bo nigdy nie miałem A1200 (finanse). Potrzebuję nie jakiegoś tam potwora, z mega zegarem, ale karty, która przyspieszy mi komputer tak żeby programy, gry, dema działy w miarę płynnie. Mam jeszcze jedno pytanko. Widziałem kilka ofert na Allegro kart podkręcanych Np. z 25Mhz na 40Mhz i nie wiem czy w ogóle zwracać na nie uwagę czy kupić z fabrycznie ustawionym zegarem?
Bardzo aprosze o rady oraz modele konkretnych kart, w które warto zainwestować

Pozdrawiam wszystkich na forum,
mic

--
Amiga CDTV, ROM 2.05
Amiga 1200 Escom ROM 3.1, 8MB fast Elbox, HD 1,2 GB

Robi się coraz ciekawiej ! :D :D :D

[#2] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@mic, post #1

Albo mi sie wydaje albo ten watek przewijal sie juz wiele razy na forum - po prostu poczytaj starsze posty - tam znajdziesz odpowiedz.
[#3] dokladnie

@reactor, post #2

nic dodac, nic ujac. marsz do archiwum.
[#4] Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@mic, post #1

cześć,

Na poczatku dzieki za rady :D. Przeszukałem archiwum zgodnie z zaleceniami Kolegów z forum i teraz wygladam mniej wiecej tak
Przeczytałem wiele postów na temat kart turbo, ale zamiast jasnego obrazu mam jeszcze wiecej wątpliwosci. Dokładnie chodzi mi problemy ze zgodnością kart z płytami głównymi. Ja mam A1200 escom ,3.1. Pisząc poprzedno chciałem zasięgnąć rady Ludzi, którzy mają lub mieli do czynienia z A1200 z turbo i mogli by mi coś konkretnie doradzić. Myślę że jest na forum wiele takich osób. Przeglądałem dzisiaj aukcje internetowe i ceny kart wcale nie są takie niskie. Dla tego kupujac nie chciałbym kupic czegoś co potem stanie się nieużytecznym mebelkiem.

Znowu się sytrasznie rozpisałem :D

Właśnie mnie olśniło
Jak nie kupię TURBO to zamontuje sobie koprocesor do rozszerzenia za 10 zł i też będzie niezła jazda. :D :D :D :D :D :D :D

Pozdrowienia dla wszystkich,
mic

--
Amiga 1200 Escom ,ROM 3.1, 8MB fast Elbox ( bez koprocesora :D ), HD 1,6

[#5] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@mic, post #4

Koprocesor dużo nieda. Karty Apollo lubią wariować ale są to naprawde rzadkie przypadki. Dla pewności kupujesz jakiegoś Blizzarda - będą na bank stabilne (choc droższe od Apollo) no i nie zapomnij o dobrym zasilaczu.

[#6] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@Malin, post #5

Z Apollem jest tak, że jeśli wszystko ruszy, to karta nie jest zła. Ale jeśli Twoja płyta A1200 należy akurat do tych mniej lubianych przez Apollo, to masz problem (choć prawdopodobnie Escomowa będzie OK). Ja kiedyś sporo się na tą kartę naprzeklinałem. W końcu kupiłem inną płytę A1200 i ruszyło bez problemów. Aktualnie Apollo działa u mnie właśnie z tą płytą, z którą wcześniej miałem tyle problemów. Aby to było możliwe, musiałem jednak wylutować z niej kilka kondensatorów.
[#7] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@mic, post #4

Witam!

Z Blizzardow polecam bardzo 1230/50 konstrukcja stabilna i wejdzie w desktopie bez wiatraczka. Sam uzywam tej karty w Ami desktopowej i jestem bardzo zadowolony. Akurat na Allegro jest aukcja. Do tego przynajmniej 32MB ramu i hulaj dusza piekla nie ma. Bardzo fajnie sie pracuje.

[#8] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@Sir_Lucas, post #7

Blizzard 030 jest niezły, ale nie zawsze z koprocesorm, a takie np Apollo 040 - nawet 25 Mhz ma już zintegrowany, a i wiele szybszy jest. Trzeba pamiętać tylko o zmianie bibliotek i setpatcha.
[#9] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@elt, post #8

Moim zdaniem, kartą najbardziej wartą polecenia dla średnio wymagającego początkującego jest BlizzardIV (68030 50 MHz). Po pierwsze stabilna jak skała, po drugie bez problemu chodzi w desktopie, po trzecie nie słyszałem aby ktoś miał z nią problemy (sam bezproblemowo używałem jej kilka lat), po czwarte procesory 030 są mocno kompatybilne z 020 (oryginalnie w A1200) - nie trzeba montować żadnych specjalnych wersji programów, patchy.... jak w przypadku 040 i 060.
Jak kolega stwierdzi, że jednak mocy za mało (co przy graniu w większość gier nie powinno nastąpić - poza bardziej wypasionymi 3d), to wymieni sobie Blizzarda na coś z 040 (ja miałem Apollo i sobie chwaliłem).
Jedyny mankament - cena.... BlizzardIV, z uwagi na liczne zalety jest stosunkowo drogi (jak na karty z 030).
[#10] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@wali7, post #9

Popieram bierz blizzarda. Cenowo może być nawet tanio, ja kupiłem z FASTem i FPU za 130 zł

[#11] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@Malin, post #10

ja za swojego też dałem niewiele - z FPU i 4 MB Fast 750 zł .... w 1995 roku :)
sorry Malin za ten offtopic, ale jakoś mnie to sentymentalnie nastawiło

Ostatnia modyfikacja: 28.04.06 21:58
[#12] Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@mic, post #4

cześć,

Właśnie siadłem do kompa i przeczytałem wszystkie opinie. Za wszystkie naprawde bardzo bardzo dziekuję :D . Wiedziałem że mnie nie zawiedziecie. W końcu Amigowcy to porządni ludzie i nie zostawia poczatkującego 1200-setkowca samemu sobie :D

Po przeanalizowaniu Waszych wypowiedzi na forum zdecydował bym się na poczatku na BLIZZARD IV 1230 50MHz. Był taki na aukcji ale nie zdązyłem zalicytowac i się skończyła Niestety tak jak napisał jeden z Kolegów nie było w niej koprocesora. I teraz pytanie: czy mozna bez problemu kupic taki koprocesor ? (68882 50 MHz).

Nikt nie napisał natomiast na temat kart podkręcanych.Widziałem Apollo kręcony z 25Mhz-40Mhz . Czy to niema wpływu na działanie karty i żywotność? Czy brać takie karty pod uwagę?

To chyba narazie tyle

Pozdrawiam wszystkich Amigowców na forum i jeszcze raz dzieki :D :D :D

mic

[#13] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@wali7, post #11

4 Mb FAST to było coś :)

[#14] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@mic, post #12

Jeśli chcesz grać, to nie potrzebujesz koprocesora... nie słyszałem o żadnej grze która by z niego korzystała. Z programów użytkowych też niewiele wykorzystuje koprocesor arytmetyczny - właściwie tylko niektóre programy do obróbki grafiki 2d (ImageFX), większość do 3d, niektóre programy do obróbki dzwięku....
Sam koprocesor kupisz, ważne jest aby był w odpowiedniej podstawce (są PLCC i PGA), BlizzardIV ma podstawkę PGA (nóżki od dołu chipa - jak we współczesnych procesorach do PC). Taktowanie 50 MHz, o ile mnie pamięc nie myli, to BlizzardIV nie pozwala na osobne taktowanie FPU (większość kart 030 na to pozwala).
Co do podkręcania, to ja jestem jego przeciwnikiem.... przy obecnych cenach już lepiej znaleźć szybszą kartę lub szybszy procesor (używane 68k kosztują grosze) i przelutować. Duzo bardziej preferuję stabilny komputer, niż zastanawiać się podczas upału "zawiesi się, czy nie zawiesi?" Niewątpliwie są tacy co przetaktowują i są z tego zadowoleni.....
[#15] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@wali7, post #14

Amigowy port DukeNukem3D wymaga chyba FPU, ale na 030 to i tak jest slideshow więc chyba nie ma różnicy ;)

[#16] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@mic, post #1

Apollo lu Blizzard (PPC)
[#17] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@Andrzej Drozd, post #16

Quake korzysta z FPU. Amigowe porty Domma, Descenta i Heretica można tez odpalić z parametrem -fpu AFAIR. Ja jakieś 9-10 lat temu dokupiłem koprocesor do rozszerzenia RAM z Elboxu i przyspieszenie było widoczne ... w Maxon Cinema 4D )

[#18] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@twardy, post #17

tak, tak... Cinema ładnie chodzi pod FPU, ale np. leciwy player MP3 mpega (w czasach mojego 030 był najlepszy) ma wersję FPU... niestety, nie działa na niej szybciej :)
[#19] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@wali7, post #18

Ufff mp3 na 030 to katorga musiala byc :)

[#20] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@Fazior, post #19

Z tego co pamiętam, to w 22 kHz (nie pamiętam, czy mono, czy stereo) grało całkiem znośnie i bez żadnych zacięć. To był BlizzardIV z 030 50 MHz.
Pozatym mpega to komenda DOS beż żadnego GUI, nie było więc żadnych equalizerów, wizualizacji, czy innych spowalniających wodotrysków.
[#21] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@wali7, post #20

Odnośnie FPU, to MIC pisał też o demkach, a sporo fajnych dem wymaga FPU.

Co do kart kręconych - karty trochę można podkręcić, ale z 25 na 40 to chyba trochę przesada, chyba że z chłodzeniem wodnym ;) Ja nie polecam.

A z dostępnością koprocesorów do 030 jest różnie, tu nie ma -->http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=265&sid=d496d635e65800bd2baa562bb59255ec
[#22] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@elt, post #21

możliwe :)
tak czy inaczej, BlizzardIV dla początkującego wydaje się być optymalny, zakup karty od razu z FPU nie zaszkodzi.
[#23] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@mic, post #1

Poczekaj na Coldfire ...
Ma byc na wiosne!
Hehehe

[#24] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@Eith, post #23

Kolega chyba nie czytał uwaznie tego co kolega mic napisał.

[#25] Re: Jaka karta turbo do Amigi 1200 ?

@Prince, post #24

No chyba kolega ma racje

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem