kategoria: A1200
[#1] ACA 1232/40 zły :/
zezłościłem się. liczyłem na to, że jak wepnę kartę w slot na płycie głównej to ta od razu zacznie działać a tu... raz. potrzebny kick 3.1 do pełnej kompatybilności (bez zabawy z acatune) oraz twardy dysk a ja na zwykłym emulatorze usb stacji pracuje. zly jestem. pewnie mi przejdzie, ale przyzwyczajony do plug&play jestem zwyczajnie poirytowany. zaczynam się zastanawiać czy kick 3.0 wogole się do czegos przydaje. i tak czeka mnie zakup kicka i cf. kolejne 250 pln. szlag ;)...
[#2] Re: ACA 1232/40 zły :/

@wilkwcieniu, post #1

Przecież w ACATune jest MapROM. Ja tak miałem dodaną do sekwencji startowej, która sprawdzała, czy mam kick =< 3.0, a jak nie, to wrzucała S:kick31.rom do ACA, i wszysko chodziło. Pod 3.0 się nie odpala ze względu na to, że ACA robi jakąś magię, ale było opisane po niemiecku i nic nie zrozumiałem. Niemniej jednak, pytanie brzmi:
  • Po co Ci ACA do Amigi bez HDD?
  • Nie możesz sobie utworzyć .ADF, które odpala ACATune z opcją MapROMu Kicka3.1 i resetuje komputer? Póki nie wyłączysz zasilania, komputer działa wtedy z Kickiem3.1, rozwiązanie jak na A1000, ale póki nie masz dysku - działa ;)
[#3] Re: ACA 1232/40 zły :/

@wilkwcieniu, post #1

Kupowanie turbo do kompa bez HD lub zamiennika to nie najlepszy pomysł.
Kupowanie karty bez sprawdzenia jakie ma wymagania to zły pomysł.
Karty ACA nie umożliwiają mapowania ROMu ?

Pozdrawiam
[#4] Re: ACA 1232/40 zły :/

@wilkwcieniu, post #1

Z ostatniej kolezenskiej wymiany zdan: "Jens? Jensa trzeba wspierac. A dlaczego? Bo ACA. ACA co? A'ka dziala."
[#5] Re: ACA 1232/40 zły :/

@wilkwcieniu, post #1

Karta cf + adapter to max 70 zł. Kartę możesz u mnie przetestować. Obecnie mam Ace 1220 16mhz. Ciekaw jestem różnic między nimi.
[#6] Re: ACA 1232/40 zły :/

@Skrzyp, post #2

Kwestie ACA pod 3.0 da się rozwiazac (dokladna instrukcja w ojczystym jezyku przyszla z retroami), ale naprawdę nie chce mi się w to bawic. a mowiac oględnie i brutalnie, zarobiony jestem i nie mam na to czasu. ACA kupiłem w nadziei, ze gloom, fears etc pojda szybciej z dyskietek (poszlyby na kicku 3.1). W każdym razie kupiłem nowy układ rom a jutro nabede cf z systemem, który potem i tak przerobie na 3.9.
[#7] Re: ACA 1232/40 zły :/

@kaka, post #5

no chyba, ze już z wgranym systemem i 5gb gier ;)...
roznice z tego co wiem sa ale czy duże... zobaczymy.
[#8] Re: ACA 1232/40 zły :/

@wilkwcieniu, post #6

ACA działa pod 3.0, miałem tak jakiś czas (opcja maprom) i nie widziałem żadnej różnicy w działaniu kiedy zmieniłem rom na 3.1 (zmieniłem bo lubię mieć wszystko naj. :))

Opcz dwóch linijek w s-s kick 3.0 w tym aktywował cały fasram a w kicku 3.1 wszystko było widziane od "strzału"
Mam pierwszą ACA 1230 56Mhz i nigdy nie miałem problemu. Jedynie co mnie trapi to brak FPU 68882-50 Mhz...
[#9] Re: ACA 1232/40 zły :/

@Voyox, post #8

ten "odstrzał" wlasnie mnie zachecil ;)...
[#10] Re: ACA 1232/40 zły :/

@wilkwcieniu, post #9

Zadowolony jesteś z karty turbo ? Na allegro jest Apollo 1240/40 mhz.. Ciekawe czy da się go przerobić na 060.No i szkoda że karta nie mieści się w desktopie.
[#11] Re: ACA 1232/40 zły :/

@kaka, post #10

widziałem to apollo. dla mnie tylko klasyczny desktop. prace karty postaram się opisac w przyszłym tygodniu. teraz niestety nie mam czasu na odpalanie ami :/...
[#12] Re: ACA 1232/40 zły :/

@kaka, post #10

jak nie
jak nie dasz 1 sima to się zmieści
albo tak
[#13] Re: ACA 1232/40 zły :/

@Dorian3d, post #12

U mnie, jeszcze przed przełożeniem do Eboxa, mieściła się w desktopie, ale bez zamkniętej klapki. Teraz z checia bym zamienil aktualnego M-Teca 030 na Apollo 040, ale brak kasy to uniemożliwa. Może za parę miesięcy :)
[#14] Re: ACA 1232/40 zły :/

@kaka, post #10

Da się przerobić i zmieścić w desktopie ;)

Apollo z allegro nie wejdzie do desktopa nawet bez simma, gniazdo przeszkadza.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2014 22:06:01 przez iZi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem