kategoria: A600
[#1] Amiga 600 dioda disk świeci stale, nie można znaleźć obrazu na tv
Kurier właśnie przywiózł mi wylicytowaną "jako w pełni sprawną Amigę 600".
Podłączyłem i nie mogę zaleźć obrazu na tv. Przeczesałem wszystkie pasma.
Na stałe się też dioda DISK, chociaż ten egzemplarz nie posiada dysku twardego.
Stacja dyskietek nie czyta dyskietek (nie wydaje znanych nam dźwięków)
Czy ta Amiga ma uszkodzoną płytę główną i nadaje się tylko wymiany i "poważnej rozmowy ze sprzedawcą" ?

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2014 11:30:55 przez traq
[wyróżniony] [#2] Re: Amiga 600 dioda disk świeci stale, nie można znaleźć obrazu na tv

@traq, post #1

Przez jaki port wyświetlasz obraz?? Modulator RF, composite, czy RGB - Scart?

Czy Amiga reaguje diodami na reset (ctrl+ Amiga+Amiga)? Spróbuj pozostawić ją włączoną na 10-15 minut i zobaczyć, czy zaskoczy ;) U mnie A600 z uszkodzonymi kondensatorami przez dobrych 10 minut nie wyświetla nic na ekranie.
[#3] Re: Amiga 600 dioda disk świeci stale, nie można znaleźć obrazu na tv

@charliefrown, post #2

Przesłałeś dobre fluidy :)
Stacja zaczęła "czkać" po (ctrl+ Amiga+Amiga) i nawet jakiś zaszumiony mocno, ledwo widoczny obraz udało się złapać.
Podłączona jest przez Modulator RF.
Jak ustawić modulator (tam jest przełączki) i telewizor żeby się znalazły ?

Update. Przez composite mam ładny obraz, ale nieco drgający.
Niepokoi mnie jednak ta świecąca na stałe dioda DISK.
To jest normalne ? Amiga jest w wersji z klawiaturą niemiecka.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2014 11:51:51 przez traq

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2014 11:53:17 przez traq
[#4] Re: Amiga 600 dioda disk świeci stale, nie można znaleźć obrazu na tv

@traq, post #3

Sprawdź czy w środku nie masz podłączonego dysku twardego, jeśli jest podłączony i uszkodzony (albo nie może wystartować) to to może być przyczyną ciągłego świecenia diody.
[wyróżniony] [#5] Re: Amiga 600 dioda disk świeci stale, nie można znaleźć obrazu na tv

@traq, post #3

1. To że Amiga ma jedno z wyjść wizyjnych uszkodzone to niestety raczej norma. Najczęściej padają właśnie RF a na drugim miejscu chinch. Osobiście zaryzykowałbym kupno dedykowanego do ami przewodu: wyjście monitorowe - EURO. Raz że te wyjście najmniej się psuje, dwa - obraz z niego jest najlepszy.

2. Święcąca dioda disk prócz podanej wcześniej przyczyny może wynikać ze zwarcia na płytce z diodami. Ja tak miałem gdy na szybko zlutowalem zerwany kabelek do LED (o co przy częstym otwieraniu A600 nietrudno). Może być również zwarcie na taśmie do FDD lub po prostu uszkodzona ze starości sama stacja. Swego czasu na allegro chodziły nowe FDD przerobione z PC-owych. Mam taką i sobie chwalę.
[#6] Re: Amiga 600 dioda disk świeci stale, nie można znaleźć obrazu na tv

@traq, post #1

Rozbierałeś ją w ogóle, jeśli zworka na dysku będzie założona na Cable Select to dioda może świecić cały czas, np: jeśli źle ustawiłem zworki to mi się też tak działo tylko w 1200.

A do tego modulatora to jeśli np: nowy telewizor posiada tuner DVB-t to nie oznacza czasem że on już nie łapie sygnału z analogowych wyjść. Może tak być?
[#7] Re: Amiga 600 dioda disk świeci stale, nie można znaleźć obrazu na tv

@amizet, post #6

Tak otwierałem ją bo ją porządnie wyczyściłem. Amiga nie posiada dysku twardego, więc nie ma zworek do ustawienia.

Telewizor Samsunga bez problemu obsługuje Zx Spectrum +2 128K na wejściu antenowym, więc to na pewno nie jego wina.

Z tego co zauważyłem, to na płycie uszkodzony jest Z221 Band Pass Filter. Oczyściłem go z zielonego nalotu, który wygląda jak od wylanego kondensatora elektrolitycznego. Dziwne jest to, że nie widać aby jakiś kondensator wylał (amiga ma połamane zaczepy, otwartą plombę, więc może była naprawiana?)
W każdym razie, to by się zgadzało i niestety z układem RF raczej trzeba się pożegnać, bo Z221 współpracuje z nim.

Trzy ostatnie rzędy pinów w IDE też były tym zielonym "elektrolitem" pokryte. Wyczyściłem je, ale dioda nadal świeci.

W przyszłym tyg. przyjdzie adapter IDE/karta CF i wtedy okaże czy amiga zobaczy kartę.
Jeżeli nie, to ani chybił trzeba będzie wymienić płytę główną.

Dodałem kartę ACA620 i przełączalny Kickstart 3.1/1.3 i działa bez problemów.
Obraz na s-video jest akceptowalny.

Telewizor Samsunga bez problemu obsługuje Zx Spectrum +2 128K na wejściu antenowym, więc
[#8] Re: Amiga 600 dioda disk świeci stale, nie można znaleźć obrazu na tv

@traq, post #7

Wziąłem do "łapy" (wujek google) schemat płyty głównej A 600
Wstępnie wychodzi na to, że winowajców stałego podawania napięcia na pin nr 1 na złącza CN 14 może być trzech:
- tranzystor q631
- rezystor r631
- rezystor r632
O ile czegoś nie przegapiłem, to z pinu 39 interface ide na płycie, sygnał podawany jest na bazę q631, a wtedy +5 idzie z emitera do kolektora i na pin nr 1 złącza CN14

Sprawdzę dzisiaj z miernikiem.

Schemat w pdf do A600 i zdjęcia płyty głównej (całość od wujka googla)

http://ow.ly/wYeAo

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2014 09:35:38 przez traq
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem