kategoria: A1200
[#1] Romy 3.0 się grzeją w A1200
Mam mały kłopot w swojej A1200 po założeniu oryginalnych kości rom 3.0 i włączeniu sprzętu nie ma obrazu i kości obie są bardzo ciepłe a nawet robią się gorące
po zmienie na kości zastępcze co mam 3.1 działa amiga, wcześniej działały
wyjmowałem tylko po to żeby dać płytę do serwisu elektronicznego na wymianę kondenstatorów na te tyntalowe czy jakoś tak
czy jest możliwe uszkodzić te kości wkładając je od prawej strony a nie od lewej?
i czy da się je uratować czy tylko kosz?
[#2] Re: Romy 3.0 się grzeją w A1200

@podolski_jp, post #1

Niestety jak włożyłeś kości od drugiej strony to na pewno uszkodziłeś. Też tak kiedyś zrobiłem i nic się już nie dało potem uratować. Typowym objawem uszkodzenia jest właśnie to, że ROM się mocno grzeje.
Swoją drogą szkoda, że Commodore nie pomyślało, żeby zaślepić te dodatkowe "dziury", koszt żaden, a ludzie nie mieliby problemu. Z drugiej strony oznaczyli strzałkami na płycie, więc nie ma co marudzić.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2014 19:11:19 przez tOMashBe
[#3] Re: Romy 3.0 się grzeją w A1200

@podolski_jp, post #1

Jak uszkodzisz kości, to ich nie uratujesz. Ale powinny być wkładane z odstępem jednego rzędu nóżek po lewej stronie (obie kości)
Patrz obrazek
[#4] Re: Romy 3.0 się grzeją w A1200

@glichtanski, post #3

ok, dzięki za info, tak też myślałem że uszkodziłem źle wkładając
ale tragedii nie ma bo mam dwie A1200 i w jednej mam rom 3.1 a w drugiej teraz 3.0 z tej pierwszej, miałem na zapasie

ale teraz to zapasu nie ma i się muszę pilnować
[#5] Re: Romy 3.0 się grzeją w A1200

@glichtanski, post #3

Należy też pamiętać że mamy kość A i B
[#6] Re: Romy 3.0 się grzeją w A1200

@sebbb, post #5

Ale wkładając odwrotnie kości A i B (z góry na dół) nie ma szans na uszkodzenie o ile są włożone od prawej strony , dobrze kojarzę?

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2014 00:23:49 przez tOMashBe
[#7] Re: Romy 3.0 się grzeją w A1200

@tOMashBe, post #6

Nie próbowałem zamieniać
[#8] Re: Romy 3.0 się grzeją w A1200

@tOMashBe, post #6

Tak, to prawda.
[#9] Re: Romy 3.0 się grzeją w A1200

@stachu100, post #8

Kiedys mi sie zdarzylo, ale mialem farta i nie uszkodzilem ROM-ow.

A kolega probowal potem wlozyc kosci prawidlowo i sprawdzil czy przetrwaly? (czego zycze!)
[#10] Re: Romy 3.0 się grzeją w A1200

@mccnex, post #9

nie próbowałem ponownie wkładać tych kości, leżą w szufladzie, samo włączanie trwało króciutko ale wystarczyło żeby je uszkodzić, kolejność A, B pamiętałem i była dobra
później spróbuję porobić testy
mam programator taki willem, kiedyś go używałem do programowania, czy można będzie je sprawdzić pod jakim softem? czy ten programator się w ogóle do czegoś przyda z tematów amigi?
[#11] Re: Romy 3.0 się grzeją w A1200

@podolski_jp, post #10

o ile masz adapter do epromów 16bit to willem jest jak najbardziej odpowiedni
układy może sprawdzić Ci ktoś z forum włącznie ze mną, ale proponuje wsadzić je do amigi, jeśli nawet są uszkodzone z komputerem nic się nie stanie tyle, że nie wstanie

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2014 10:56:45 przez Kilos
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem