kategoria: A1200
[#1] PFS3 i FastATA mkIV
Witam forumowiczów, mam pytanie/a
Posiadam zainstalowaną najnowszą FastATE u siebie z kartą CF (przejściówka CF na SD) i zainstalowanym ClassicWB. Pierwsze pytanie tyczy się działania samej FastATY, otóż potrzebny jest niby sterownik do niej, ata3.driver. Podczas testów prędkości karty zauważyłem że czy mam sterownik, czy nie, prędkość jest taka sama, ok 3MB/s Czy FastATA wrzuca swój driver do systemu, niezależnie czy ręcznie go dodajemy, czy nie? Prędkość spada jedynie jeśli ustawię w prefsach FastATA PIO0, od PIO3-5 nie ma w zasadzie znaczących różnic w transwerze.
Drugim problemem jest niedziałający prefs FastATY po pełnym załadowaniu ClassicWB. Natomiast jeśli usunę w S-S quiet przy ata3.driver to przy starcie systemu ata3.driver wyświetli konfigurację, co blokuje pełny start systemu (trzeba resetować intuition w requesterze) i w takim przypadku prefsy FastATY uruchamiają się. Po zresetowaniu intuition już nie można ich uruchomić.
3cie pytanie dotyczy i FastATY i PFS3, otóż tego systemu plików jest kilka wersji, z czego nie mogę wydumać która lepsza dla mnie i dlaczego :) Obecnie używam karty 2GB więc wstawiłem najzwyklejszą, ale coś pisze że przy wiekszych partycjach należy zmienić wersję na AIO czy tam jeszcze inną, oraz przy którejś podmienić scsi.device.
Ale tu znów pojawia się wątek FastATY, otóż karta, nawet 8GB, podpięta do A1200 przez FastATĘ widziana jest poprawnie. Więc pytanie brzmi, co instalować, którą wersję PFS3, czy podmieniać scsi.device, czy FastATA już to robi,etc, etc.

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2014 10:09:32 przez kwaku85
[#2] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@kwaku85, post #1

Jesli predkość jest taka sama to prawdopodobnie masz kiepską kartę SD lub przejsciowka CF-SD nie daje rady jej obsłuzyć.
FastATA sama podmienia scsi.device.
[#3] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@Norbert, post #2

3MB/s to jest już wypasiona prędkość dla karty. Przy PIO0 pokazuje ok 1MB. Wygląda że FastATA działa, jednak po co w takim razie driver, skoro karta doskonale działa bez niego? Instrukcja mówi że driver jest wręcz wymagany, inaczej karta pracuje w trybie złącza IDE z A1200
[#4] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@kwaku85, post #3

Prawdopodobnie masz ata3.driver uruchomiony jako RESIDENT i sterownik dziala caly czas, nawet wtedy jak Ci sie wydaje ze nie jest uruchomiony.
Zrob taki test:
Wylacz Amige z zasilanie i po kilku sekundach wlacz ponownie ale bez s-s ( w bootmenu)
Teraz zmierz transfer karty SD.
uruchom ata3.driver
zmierz predkość jeszcze raz

Napisz wynik pomiarów.
[#5] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@Norbert, post #4

A jak wytłumaczysz to, że usuwam całkowicie ata3.driver z dysku i też działa normalnie? Na stronie elboxu są napisane prędkości przy konkretnych kartach turbo, dla BPPC060 przyrost jest najmniejszy i właśnie w okolicach 3-4MB, czyli jak u mnie. A ata3.driver nie ma na dysku.
[#6] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@kwaku85, post #5

bez sterownika, fastata dziala jak standardowe IDE czyli jako PIO0

Zrob ten test.

ata3.driver nie musisz usuwac z dysku. Wystarczy ze nie bedzie uruchamiany w s-s
[#7] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@Norbert, post #6

Nawet usuwając ata3.driver nic się nie zmienia.
W każdym razie uruchomiłem system bez s-s i w sysinfo zrobiłem test. 6,003,297 bytes/sec.
Z uruchomionym ata3.driver wynik ten sam.
[#8] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@kwaku85, post #7

Po co elbox kazalby uruchamiac sterownik, jesli bez niego (u ciebie) jest taka sama predkosc.
Źle wykonujesz ten test, ktory ci podalem.

U ciebie sterownik ata3 jest jako resident.

Podaj jak masz wpisany ata3.driver z s-s

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2014 11:48:41 przez Norbert
[#9] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@kwaku85, post #7

W ata3prefs zmieniłem PIO na 0 i powtórzyłem test:
2,086,026 bytes/sec

Czyli FastATA działa niezależnie czy uruchomię driver, czy też nie. Wygląda na to że FastATA sama jakimś cudem go uruchamia (może ma zaszyty z ROMie w wersji mkIV), a instalowane ręcznie ata3.driver mają charakter update'u.
[#10] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@kwaku85, post #9

Uruchomię na wszelki wypadek system z dyskietki, czysty, bez dodatków. Zobaczymy jaki będzie wynik.
C:ata3.driver QUIET ,tak mam wpisany w s-s

Odpaliłem system z dyskietki. Ta sama prędkość. Czyli na 100% driver nie jest uruchomiony. Musi być zaszyty w FastATA, może w wersji podstawowej, ale jednak.

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2014 12:02:50 przez kwaku85
[#11] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@kwaku85, post #10

Z tego co opisujesz też bym strzelał jak Norbert, że działa Ci cały czas rezydent (czyli wystarczy, że raz uruchomisz ata3.driver i później możesz sobie kasować z dysku sterownik z dysku, uruchamiać z dyskietki a i tak sterownik będzie działa do czasu wyłączenia komputera lub "prawdziwego twardego resetu").

Ja ma FastATA2 i u mnie tak jest, nie sądzę żeby się to zmieniło w wersji IV bo inaczej Elbox nowy sterownik (niedawno się pojawił) musiał by zaszyć w pamięci FastATy, a tym czasem jest zwyczajowo, sterownik jest dostępny i należy go skopiować na dysk.
[#12] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@kwaku85, post #10

jaka wersja scsi.device pokazuje Ci system bez uruchomionego ata3.driver?

czy wykonujesz "twardy" reset lub wylaczasz Amige, aby zrobic testy predkosci ?
[#13] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@kwaku85, post #1

FastATA obsługuje wszystkie 3 możliwości obsługi dużych dysków, więc nie ważne jest, który psf3. Scsi.device podmienia FastATA więc to odpada. Wersja aio integruje wszystkie wersje w jedną, dodatkowo dodaje obsługę NSD, działa na 68000 i kickstarcie 1.3, uwzględnia max transfer bug plus inne poprawki.
[#14] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@Norbert, post #12

Mieliście rację, rezydentny. Po odłączeniu zasilania i uruchomieniu systemu z flopki transwer spadł z 6 do trochę ponad 1Mb/s.
Czyli rozumiem że powinienem zainstalować wersje AIO, jest najlepsza ze wszystkich?
Czy scsi.device trzeba podmieniać? Generalnie Classic WB chyba ma już nowszą wersję? Scout pokazuje 60.113
[#15] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@cholok, post #13

Czy wersja PFS AIO jest aktualnie najlepsza? czy można jej używać pod AmigaOS 3.9 + 68060 ? Jak ją instalować?, w archiwum jest plik pfs-aio.handler, dodaje się go w HDToolBox do RDB, czy może ładuje jako moduł Blizkickiem ?
[#16] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@kwaku85, post #14

Nie ładnie, nie ładnie.
Gdybys dokladnie zrobił to co napisalem to sprawe predkosci mielibysmy zalatwiona wczesniej.
Fastata ma swoje scsi.device i pozostan przy niej.

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2014 15:42:27 przez Norbert
[#17] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@Norbert, post #16

Tak też zrobię. Czy używając FastATA i PFS3 trzeba pilnować się z rozmiarami partycji, czy można sobie systemową na np 1GB zrobić i drugą koło 7? I czy jest możliwość jakoś zmienić na stałe ustawienia w HDtoolBox żeby wartości maski itp dla pfs3 były tam domyślnie?

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2014 16:33:34 przez kwaku85
[#18] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@kwaku85, post #17

Wszystko zainstalowane, ClassicWB przeniesiony. Mam nadzieję że nic się nie wysypie.
Rozumiem że obecnie nie używa się nic poza wersją AIO?
[#19] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@Pawelek, post #15

Już wszystko jasne, wersje pfs aio instaluje się tak samo jak wszystkie FileSystemy, wrzuca się HDToolBoxem do RDB.
Czy ktoś wie czy ta wersja PFS3 AIO rozpoznaje rodzaj procesora i wykorzystuje szybsze wersje np. 68060 ?

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2014 21:10:37 przez Pawelek
[#20] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@Pawelek, post #19

Tego nie wiem ale u mnie po wymianie procka w Apollo z 040 na 060 szybkość według Sysinfo spadła z 8,7 do 7,2 mega na sekundę. Trochę to dziwne, myślałem że raczej będzie wyższa.
Może ma to coś wspólnego z kwarcem na karcie (przedtem miałem 80, a teraz 60MHz)?
Używam CF z PFS3_aio i FastATA MKI - to tak gwoli ścisłości.
[#21] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@Radek_Cz, post #20

z 040 na 060 szybkość według Sysinfo

Sysinfo 3.X nie obsługuje 060.
Sysinfo 4.X nie obsługuje 060 poprawnie.
Stąd bzdury.
Polecam SysSpeed.
[#22] Re: PFS3 i FastATA mkIV

@stachu100, post #21

To normalne. Na stronie Elboxu są testy prędkości na różnych kartach turbo. Na kartach z 030 transwer wynosi około 10MB/s, później w stawce są Apolla 040, następnie 060 a na końcu mamy Blizzardy PPC060, które wypadają najsłabiej. Kwestia procesorów ma tu największe znaczenie. Prawdopodobnie chodzi o kompatybilność, 030 wychodzą najlepiej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem