Witam forumowiczów, mam pytanie/a
Posiadam zainstalowaną najnowszą FastATE u siebie z kartą CF (przejściówka CF na SD) i zainstalowanym ClassicWB. Pierwsze pytanie tyczy się działania samej FastATY, otóż potrzebny jest niby sterownik do niej, ata3.driver. Podczas testów prędkości karty zauważyłem że czy mam sterownik, czy nie, prędkość jest taka sama, ok 3MB/s Czy FastATA wrzuca swój driver do systemu, niezależnie czy ręcznie go dodajemy, czy nie? Prędkość spada jedynie jeśli ustawię w prefsach FastATA PIO0, od PIO3-5 nie ma w zasadzie znaczących różnic w transwerze.
Drugim problemem jest niedziałający prefs FastATY po pełnym załadowaniu ClassicWB. Natomiast jeśli usunę w S-S quiet przy ata3.driver to przy starcie systemu ata3.driver wyświetli konfigurację, co blokuje pełny start systemu (trzeba resetować intuition w requesterze) i w takim przypadku prefsy FastATY uruchamiają się. Po zresetowaniu intuition już nie można ich uruchomić.
3cie pytanie dotyczy i FastATY i PFS3, otóż tego systemu plików jest kilka wersji, z czego nie mogę wydumać która lepsza dla mnie i dlaczego :) Obecnie używam karty 2GB więc wstawiłem najzwyklejszą, ale coś pisze że przy wiekszych partycjach należy zmienić wersję na AIO czy tam jeszcze inną, oraz przy którejś podmienić scsi.device.
Ale tu znów pojawia się wątek FastATY, otóż karta, nawet 8GB, podpięta do A1200 przez FastATĘ widziana jest poprawnie. Więc pytanie brzmi, co instalować, którą wersję PFS3, czy podmieniać scsi.device, czy FastATA już to robi,etc, etc.
Ostatnia aktualizacja: 18.05.2014 10:09:32 przez kwaku85