kategoria: A1200
[#1] Kondensatory w A1200 i sygnał Video
Po wymianie kondensatorów w A1200, pojawiły się zakłócenia (delikatne, ale jednak) na wyjściu sygnału Video (chinch), przez RGB jest OK.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2014 10:17:57 przez BULI
[#2] Re: Kondensatory w A1200 i sygnał Video

@BULI, post #1

Źle dobrane wartości albo polaryzacja? Sprawdź dokładnie.
[#3] Re: Kondensatory w A1200 i sygnał Video

@alt_, post #2

Któryś konkretny kondensator? Ten najbliżej VIDEO/ RGB?
[#4] Re: Kondensatory w A1200 i sygnał Video

@BULI, post #3

Zapytaj użytkownika superbonio na pv. Dawałeś jakieś kondensatory tantalowe?
[#5] Re: Kondensatory w A1200 i sygnał Video

@pong777, post #4

To robi mi kolega, ja na kondziach się nie znam (za bardzo).

Inny kolega, który miał wymieniane kondensatory i wydawało się, że jest wszystko OK, po dokładniejszym sprawdzeniu stwierdził, że ma ten sam problem z sygnałem VIDEO.

Od razu powiem, że porównywałem sygnały z tym co generuje A1200 i A600 z oryginalnymi kondensatorami i tam tych zakłóceń nie ma!

Prośba do tych co mają wymienione kondensatory na swoich A1200, żeby sprawdzili sygnał VIDEO (chinch) czy jest ok, czy są większe zakłócenia (niż zwykle).
[#6] Re: Kondensatory w A1200 i sygnał Video

@BULI, post #5

Wkrótce też będę sobie wymieniał kondensatory, kupiłem już wszystkie potrzebne w wersji elektroilt lub tantal do wyboru oraz nawet jakiś jeden mam w polimerze (wybrałem takie dobrej firmy-droższe).
Jeśli te kondenstatory są bardziej podobne do takiego jakby grubszego rezystora SMD ;) to jest tantal.

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2014 09:55:17 przez Pawelek
[#7] Re: Kondensatory w A1200 i sygnał Video

@BULI, post #5

Zrób zdjęcia, wtedy ocenimy.
[#8] Re: Kondensatory w A1200 i sygnał Video

@BULI, post #5

U mnie po wymianie na tantale, nie było żadnych zakłóceń. Coś gdzieś musi być nie tak, może w jednym miejscu złą wartość wstawił, albo tak jak wcześniej koledzy pisali polaryzacja jest ustawiona w złą stronę. Jakby wszystkie były źle wlutowane, to Ami by nie ruszyła. Oznaczenia tantali są odwrotne niż aluminiowych elektrolitach.
[#9] Re: Kondensatory w A1200 i sygnał Video

@BULI, post #5

Właśnie wymieniłem kondensatory na identyczne jak były na płycie i mogę powiedzieć o odwrotnej sytuacji, tj. obraz composite jakby ciut ostrzejszy:)
[#10] Re: Kondensatory w A1200 i sygnał Video

@dez3, post #9

OK. dez3 to jak będzie okazja to się spikniemy i porobimy testy.

Szkoda, że na amiMajówkę nie jedziesz
[#11] Re: Kondensatory w A1200 i sygnał Video

@BULI, post #10

Zrobimy serwis w domu:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem