[#1] Amiga i Dell
Czy ma ktoś doświadczenie z monitorami Della? W międzyczasie naprawy mojego Samsunga dorwałem Della model 2007FP, który ma wejścia S-Video i Composite, według instrukcji obsługuje PAL/NTSC. Po podłączeniu PlayStation (w wersji PAL) obraz jest w porządku, nastomiast ani C64 ani Amiga nie chce załapać. Widać, że jest sygnał, ale nie ma obrazu. Ikona od menu miga, tak jakby sygnał był za słaby. Monitor nie wskazuje braku sygnału (tylko jakby nie mógł go "załapać" na dłużej"). Czy można coś na to poradzić? Nie rozumiem co zmienia, że podłączam PlayStation, przecież ona też daje obraz w PALu.

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2014 22:33:09 przez tOMashBe
[#2] Re: Amiga i Dell

@tOMashBe, post #1

Commodę podłączasz przez kabel, który daję sygnał S-Video, czy composite? Bo możliwe, że kompozytowe wyjście odbiega od norm przyjętych ogólnie w jakiś drobny sposób i dlatego obraz się nie wyświetla. Np. w Ami w wyjściu RGB synchronizacja odbiega od standardu, przez co konwertery Euro->HDMI mogą też nie dawać obrazu.
[#3] Re: Amiga i Dell

@flops, post #2

C64 próbowałem i przez kabel z Composite i S-Video, Amigę tylko Composite.
Myślałem, że może chodzi o odświeżanie, ale po przełączeniu na tryb NTSC też nic..
Chyba na wyjsciu Composite obraz ma typowe parametry?
Coś można poradzić? Czy tylko wymiana monitora lub scan doubler?
Powoli mam dosyć problemów z wejściami niby-PAL i zastanawiam się nad jakąś alternatywą.

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2014 00:57:52 przez tOMashBe
[#4] Re: Amiga i Dell

@tOMashBe, post #3

Niekompatybilności się zdarzają. Sam mam tak z C64 które na jednym tv pal daje obraz cz-b, a na innym normalnie w kolorze.

Rozwiązaniem problemu (solution z ang.) jest podłączenie sprzętu z pośrednictwem ustrojstwa typu nagrywarka dvd, magnetowid, ect, coś co będzie miało wejścia i wyjścia.
[#5] Re: Amiga i Dell

@C2H5OH-bis, post #4

Ja miałem podobny objaw na klonie zx spectrum.

i na jednym tv prze cv obraz był ok a na drugim tylko cz-b.

kombinowałem że może coś komputer szwankuje lub coś nie tak z tv.

a okazało się że komputer do pracy potrzebuje 5v oraz do sygnału video i innych mniej istotnych rzeczy 12v ,po pomiarach wyszło że zasilacz zamiast 12 v pod obciążeniem dawał ok 11v i już na kolorowy obraz nie wystarczało prądu.

po poprawieniu ponad 20 letniego zasilacza wszystko wróciło do normy.
[#6] Re: Amiga i Dell

@damianx, post #5

Hm, tylko że ja sprawdzałem na 2 zasilaczach, poza tym na C64 i na każdym sprzęcie jest to samo.
Mam teraz problem jakiego wyświetlacza używać, żeby obraz z Amigi był dobry.
Skłaniam się coraz bardziej do tych (chyba) monitorów Benq, które były opisywane, że "łapia" PAL przez przelotkę, tylko znowu obawiam się, że mogę trafić na serię, która nie obsługuje 15kHz i wrócę do punktu wyjścia.

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2014 14:54:45 przez tOMashBe
[#7] Re: Amiga i Dell

@tOMashBe, post #1

Mam identyczny monitor Dell i objaw ten sam. Może kiedyś przysiądę do tego aby obraz z Amig oraz C64 był po Composite lub S-Video.
Ale ogólnie zakupiłem kilka monitorów Eizo oraz w Amigach zastosowałem SD Indivision, obraz jest igła, bez żadnych zakłóceń no żadnych problemów z podłączaniem do innych monitorów.
[#8] Re: Amiga i Dell

@superbonio, post #7

Czyli polecasz zestaw Indivision + powiedzmy taki monitor Dell? A jak z płynnością animacji, bo opinie słyszałem różne. Na moim Dellu udało mi się ustawić obraz ok. 51 Hz przez VGA, więc chyba nie jest najgorzej.

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2014 15:34:39 przez tOMashBe
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem