[#1] TTengine w AmigaOS
Chciałem zastąpić bibliotekę ttf obsługującą w moim AmigaOS 3.1 czcionki True Type.

Jako zamiennika ttf postanowiłem użyć TTengine.library Grzegorza Kraszewskiego. Ze względu na wygładzanie czcionek, którego ttf jest pozbawiona.

Otworzyłem menadżera TTmanager z pakietu TTengine. Wczytałem czcionki Arial i inne TT. Lecz co dalej? Po naciśnięciu na save fonty nie zapisują się nigdzie by mozna je wybrać z poziomu systemowych preferencji Fonts. W ttf zapisywał w Fonts: pliki czcionek. Potem można było wybrać.

Na forum PPA przeczytałem, że TTengine korzysta z tego samego pliku przekodowania co ttf.library
[#2] Re: TTengine w AmigaOS

@rjack, post #1

Z TTEngine nie można korzystać w taki sposób. Z dobrodziejstw tej biblioteki mogą korzystać tylko programy napisane z obsługją tejże.
To nie jest zamiennik ttf.library.

Spróbuj moűe z Afa OS (AROS for AmigaOS), jest w tym pakiecie odpowiednia biblioteka do czcionek, ale nie jest to TTEngine.
Sam nie próbowaîem tego rozwiâzania wiëc nie wiem.

[#3] Re: TTengine w AmigaOS

@grxmrx, post #2

dzieki za info. Sprobowalem. Mozna korzystac z freetype.library z AfA.

Na szybko zainstalowalem. Nie doszedlem jak zrobic polska strone kodowa.

Dolaczona do pakietu czcionka True Type prezentuje sie ladnie, ale nie zdazylem znalezc info czy maja wygladzanie.

Czcionka courier przetwozona przez managera czcionek ma duze odstepy miedzy literami ale pewnie mozna to zmienic.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem