kategoria: A1200
[#1] Jaką ACE polecacie
Jak w temacie,
Na retroami znalazłem kilka kart turbo w dość dużej rozpiętości cenowej.
Zastanawia mnie jakie są wasze typy, czy np opłaca się dopłacać 200 zł do karty by mieć 10 Mhz więcej i pol sekundy mniej czekać na otwarcie okna.

Zastanawia mnie tez stabilność pracy tych kart oraz jak sobie radzą z whdload.
Miałem styczność z ACA620, która bez odpowiedniego chłodzenia była w zasadzie bezużyteczna - dlatego tutaj kolejne pytanie o ewentualnie chłodzenie tych kart.
[#2] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #1

nie znam się - nie sta c mnie an a1200, ale wydaje mi się, że lepiej kupic nową kartę za te 400-500zł, niz napychać kieszenie ludziom, którzy sprzedają używane karty za sumę większą. Są rzeczy wazniejsze od pieniędzy.
[#3] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #1

Polecam Blizzarda lub Apollo. Jest do kupienia Apollo 1230 na alle...
[#4] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #1

Wiem, że temat o ACA, ale naprawdę mogę pod WHDLoad polecić Blizzarda 1230 030/50 MHz. Karta dość uniwersalna a po dołożeniu FPU można wiele rzeczy na niej zrobić.

Z ACA ludzie różnie piszą nt. WHDLoad i stabilności pracy. Często zaleca się też zrobić jakieś dodatkowe chłodzonko.

Za ACA przemawia duża liczba MB RAMu.
[#5] Re: Jaką ACE polecacie

@Ola, post #2

Domyślam się ze mówisz o aukcji, w której próbowałem sprzedać kartę za cenę bardzo zbliżoną do tej co na vesalia.de - Cóż takie prawo rynku, jeśli używek w zasadzie nie ma, a zainteresowanie jest duże to dlaczego sprzedawany przedmiot miałby być o 50 % tańszy od nowego ? ( bo chyba tego oczekujesz ? ).

p.s w ostateczności kartę sprzedałem za 360 zł - i to osobie o identycznym imieniu co Twój nick - to nie chyba nie przypadek, ze to właśnie Ty mi piszesz o tym.

żeby nie robić offtopa,:

Własnie w przypadku ACA bardzo przemawia do mnie ta ilość ramu , niby producent się chwali, że jest w 100 % kompatybilna z whdload ale prawde mowiac nie wiem ile w tym prawdy, a ile marketingu.
Moglby sie ktos wypowiedziec kto posiada ACA do 1200 ?
[#6] Re: Jaką ACE polecacie

@pong777, post #4

Aca 1232 33 /40 , nie mialem stabilniejszej karty ,na apollo sie przejechalem ,blizz fajny ale za te pieniadze ??taki wygrzany staruszek Aca ma bardzo szybka pamiec karta z 40mhz cpu przebija na szybkosci blizza z cpu 50 mhz
[#7] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #5

Whdload i ACA zyja w symbiozie mam ta karte od pierwszego dnia jak wprowadzil ja Amigakit do sprzedazy ,nigdy nie mialem problemu z whdload
[#8] Re: Jaką ACE polecacie

@krecikPan, post #7

Ja niedawno zakupiłem karte taką jak w sygnaturze , po dwóch dniach testów nie zauważyłem nic niepokojącego.
[#9] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #1

mam najmocniejsza z 40mhz. wczoraj uruchomiłem 0s 3.1 i pare gier 3d. system działa błyskawicznie. polecam.
[#10] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #1

Pomóżcie wybrać:

ACA 1232 030/25MHz 128MB RAM
Lub ta
ACA 1232 EC030/25MHz 128MB RAM

I dlaczego ?
[#11] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #10

ECO w zupełności wystarczy. WHD smiga.
[#12] Re: Jaką ACE polecacie

@wilkwcieniu, post #9

Duzo strace jesli kupie jeszcze tansza opcje z prockiem 020 zamiast 030 ?
[#13] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #12

licz się z tym, ze 020 to po prostu rozszerzenie ramu a nie prawdziwe turbo i o ile 030 to i tak nigdy nie będzie 50 to świetnie pracuje z szybkim ramem.
[#14] Re: Jaką ACE polecacie

@wilkwcieniu, post #13

czyli generalnie performance spadnie, ale funkcjonalność w postaci np obsłużenia kart wifi na pcmia to na 020 tez powinno byc ok ?
[#15] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #14

masz rom 3.0 czy 3.1?...
[#16] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #12

Powiem z perspektywy tymczasowej "pracy" na A1200 z rozszerzenem o 4MB Fastu (Elbox) oraz pozniejszej przesiadce na 030/50MHz. Nie zauwazylem jakos specjalnie "kopa". W systemie (poza iloscia pamieci rzecz jasna) bylo bardzo podobnie (ClassicWB "full" + MWB i zadnych wodotryskow), transfery na HDD zblizone (dysk mechaniczny 2.5", nowe scsi, SFS).

Jesli jestes zorientowany wylacznie lub glownie na gry to nie ma wedlug mnie znaczenia, czy kupisz 020 czy 030. Wazny jest tu dodatkowy Fast RAM, bo prawdziwej predkosci Ci ani jeden z tych prockow specjalnie nie zapewni, a pare PLN zaoszczedzisz.

Jesli chcesz pograc w gry 3D to... jak dla mnie... ani jeden ani drugi proc sie do tego nie nadaje... a tak to na 020'tce sie powinienes spokojnie wyrobic.

WiFi na Amidze - da sie ale mocno zalezy jakie szyfrowanie - jak na amigowe warunki to WPA czy WPA2 wymaga sporego zaangazowania procesora, wiec krotko mowiac "szalu nie kreci". Nie pamietam jak to dokladnie wyglada, ale na 030/50MHz polaczenie z uzyciem WPA2 wypada mizernie. WEP za to powinien dzialac w miare przyzwoicie.

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2014 17:37:19 przez mccnex
[#17] Re: Jaką ACE polecacie

@wilkwcieniu, post #15

3.0
[#18] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #14

Miałem do czynienia z 1230, 1232 a teraz mam 1220 i do gier w WHDLoad, ftp i irca wystarczy w zupełności 1220. Ja swoją 14MHz podkręciłem do 28 i śmiga. Problem mam jedynie z kartą WiFi na prism2 - nie działa (sprawdzone na dwóch płytach). Karta na kablu (cnet.device) działa bez problemu. A jak będziesz miał na mało "mocy" do dem to i tak będziesz musiał wydać kasę na coś z 060.
[#19] Re: Jaką ACE polecacie

@mccnex, post #16

W gierki 3D to mógę sobie pograć na PC - od tego wlasnie mam dobry sprzet.
Jesli chodzi o Amige to chcialbym móc pograć w moje stare ulubione gry bez koniecznosci używania dyskietek - stąd chęć zakupu karty Turbo. Dodatkowo chcialbym móc przerzucać gry whdload przez LAN/WLAN
[#20] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #19

Do gier to kup najtańszą Ace i będziesz zadowolony.
[#21] Re: Jaką ACE polecacie

@kaka, post #20

Chyba macie racje, nie bede szarżował zatem :)
Dziękuję wszystkim za liczne odpowiedzi
[#22] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #21

Jezeli chcesz pograc w naprawde stare gry - wystarczy Ci samo rozszerzenie FastRAM. Jest to wydatek nieporownywalnie mniejszy, niz karta turbo.

Jezeli natomiast interesuja Cie jakies porty typu Doom, albo gry 3D (chocby Fears) - przyda sie 030 z 50MHz na pokladzie, czyli zasadniczo Blizzard 1230.

Roznica miedzy wariantem 1, a 2 wynosi nawet do 400-500zl.
[#23] Re: Jaką ACE polecacie

@umbro, post #19

I o to chodzi, moje zdanie o grach 3D na Ami jest takie, ze majac prawdziwy sprzet nie warto tego odpalac nawet na 060'tce (o PPC sie nie wypowiadam, bo nie mam).

WLAN/LAN do przerzucania? Mozna, ale na A600/1200 w wiele wygodniej wykorzystac PCMCIA + czytnik kart CF + karta CF po stronie Amigi oraz multiczytnik kard na USB po stronie peceta. Komfort uzywania praktycznie taki sam jak pendrive'a. Co do LAN/WLAN to mozesz sie lekko rozczarowac (zwlaszcza przy szyfrowaniu danych na CPU takich jak 020/030), a tak masz pewny i szybki patent dzialajacy w systemie bez koniecznosci odpalania sieci itd. dostepny spod WB i filemanagerow typu DOpus czy Filemaster 2.x/3.x.

Pamietaj tylko, ze jak karta CF do Amigi to tylko Sandisk'a. Co i jak znajdziesz na forum, w artykulach. Temat pospolity i przerabiany na wszystkie sposoby.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem