Witam wszystkich Amigowców na tym forum. Jestem świeżo "upieczonym" posiadaczem A500, która poza zasilaczem była "goła" jak święty turecki. Na Aledrogo nabyłem interfejs do myszy PS/2 a także dyskietki z WB 1.3 i Extras - ta druga niestety martwa. Ponieważ w temacie Amigi jestem zupełnie zielony, dużo wiedzy na zaczerpnąłem z tego forum, m. innymi jak wykonać kabel do transmisji szeregowej PC-Amiga. Z komputerami z byłej epoki jestem co nieco obznajomiony, chociaż były to wyłącznie 8-bitowce: najpierw gumiak Spectrum, potem Atari 800XL a w końcu Amstrad CPC6128. Tego ostatniego zresztą posiadam do dzisiaj - zresztą był to pierwszy komputer używany w firmie, w której pracowałem, używany był do oprogramowywania sterowników automatyki, oczywiście w asemblerze. Ale dosyć wspomnień, wracając do Amigi mam następujące pytania:
1. Czy obrazy dyskietek z WB i Extras ściągnięte z Chomika z rozszerzeniem *.bin są normalnymi obrazami .adf i wystarczy zmienić rozszerzenie, czy jest to jakiś inny format zapisu obrazu dyskietki a jeśli tak to jakim programem można obsłużyć transfer z PC-ta (bo przecież nie są to chyba zapisy pamięci)?
2. Czy do transmisji obrazu .adf z PC-ta do Amigi wystarczy 512 kB pamięci Amigi, czy trzeba zainstalować rozszerzenie do 1 MB?
3. Płyta mojej Amigi to wersja A500R8a-202 opisana A500+, wyposażona w Fat Agnusa 8375 - w związku z tym pytanie: czy możliwe jest doposażenie płyty w kości pamięci na pustych miejscach oczywiście uwzględniając odpowiednie zmiany na zworkach?
4. Na płycie brak jest kostki zegara RTC oraz wszystkich elementów koło niej. Ponieważ nie posiadam (i nie udało mi się znaleźć w googlach) schematu tej płyty, byłbym wdzięczny za informację jaka kostka RTC jest tam stosowana oraz co opróczniej należy wlutować.
Będę bardzo wdzięczny z rzeczowe odpowiedzi (proszę uwzględnić moją "zieloność"

w temacie).
Pozdrawiam wszystkich.