kategoria: Programy
[#1] OS 3.9 oryginał ale czy na pewno
Chciałbym się upewnić, czy oryginał OS3.9 był płytą wypalaną i drukowaną od góry czy może jednak wytłaczaną? Kupiłem takowy w pewnym sklepie na E* i mam mieszane uczucia...
[#2] Re: OS 3.9 oryginał ale czy na pewno

@pong777, post #1

Oryginał był płytą tłoczoną na 100%, tak samo 3.5. Na płycie 3.9 jest zresztą logo firmy, która tłoczy płyty, więc nawet wiadomo gdzie to robili.

Zobacz też tu:

Nie zadrukujesz takiego obszaru (szczególnie w środku), do tego płyta musi być tłoczona.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2014 07:56:01 przez tOMashBe
[#3] Re: OS 3.9 oryginał ale czy na pewno

@pong777, post #1

Żeby nie było to jeszcze dodam, że miałem kiedyś oryginał. Więc jeśli dostałeś płytę wypalaną to dziwna sprawa.
A pudełko było w komplecie?

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2014 08:30:29 przez tOMashBe
[#4] Re: OS 3.9 oryginał ale czy na pewno

@pong777, post #1

byly dwie wersje, obie tloczone
[#5] Re: OS 3.9 oryginał ale czy na pewno

@tOMashBe, post #2

To znaczy płytę nagrywaną zadrukujesz w środku, jednakże nie na drukarce domowej, tylko na drukarkach profesjonalnych do dużej ilości płyt. Mam kilka takich płyt nagrywanych akurat nie z systemem Amigi, tylko z czym innym. Więc dlatego wiem, że jest to możliwe.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2014 10:28:16 przez gilban
[#6] Re: OS 3.9 oryginał ale czy na pewno

@gilban, post #5

To tego nie wiedziałem, przy zadrukowanych płytach zawsze widziałem jakiś margines.
Niezależnie od tego OS3.9 był tłoczony.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2014 10:29:15 przez tOMashBe
[#7] Re: OS 3.9 oryginał ale czy na pewno

@tOMashBe, post #6

Z tym to się zgadzam. Mam nawet taką płytę z własnoręcznym autografem Petra Tyschtschenki, którą mi kiedyś podpisał i też jest tłoczona.
[#8] Re: OS 3.9 oryginał ale czy na pewno

@tOMashBe, post #2

Sprawdzę ten margines jak wrócę do domu. Nie było pudełka tylko zwykły slim z niby plombom drukowaną na papierze i zaklejającą pudełko.
[#9] Re: OS 3.9 oryginał ale czy na pewno

@pong777, post #1

Ja mam OS 3.9 był prosto od wydawcy, a jest wypalana i nadruk prymitywny. Tak samo StormC 4, prosto od obecnego właściciela (Alinea) i też wygląda jak płytka z bazaru. Kiedyś jak kupowano w tyś. egzemplarzy systemów/programów to opłacało się drukować płyty, jak zabrakło drukowanych, to po prostu dopalają, bo drukować się nie opłaca dla 20 szt. w przeciągu roku.
[#10] Re: OS 3.9 oryginał ale czy na pewno

@tOMashBe, post #3

A jak rozpoznać czy jest to 1 czy 2 wydanie?
[#11] Re: OS 3.9 oryginał ale czy na pewno

@tOMashBe, post #2

Moja też jest zadrukowana do środka. Mój nadruk jest jakby trochę rozmyty.
[#12] Re: OS 3.9 oryginał ale czy na pewno

@pong777, post #11

W internecie nigdzie nie znalazłem takiej samej płytki jak jest u mnie, ale wygląda to tak:
Góra drukowana na drukarce, na płycie Verbatim (widać przebija), z lewej strony jasno niebieski napis Amiga, z prawej czerwony OS 3.9, po środku Boing, na dole szary napis only Amiga makes it possible, poniżej HAAGE und PARTNER na niebiesko (też dość jasny). Tło coś ala tęcza. Wieczorem jak przypomnisz, to mogę zrobić zdjęcie i podesłać jak to u mnie wygląda.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem