[#1]
Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
Pytania
Poczytałem sobie na temat karty graffiti do amigi i zauważyłem, że dla kości ecs (może również czasem aga) jest to niezły bajer, przynajmniej tak wyczytałem na blogu tego Pana http://www.mfilos.com/2012/04/a600-picasso96-via-indivision-ecs.html
Czy mi się wydaje, czy ten wb śmiga w większej ilości kolorów niż 16? Dzieje się tak za sprawą sterów picasso96? Jak to można osiągnąć, może ktoś z forumowiczów używa? Czy rzeczywiście da się tego używać normalnie na dopalonej A600 załóżmy z 030 + paredziesiąt mb fast ramu, że o 2 chipu nie wspomnę? Czy moduł graffiti można jeszcze jakoś wzbogacić/stuningować, czy to już wszystko w jej temacie?
Refleksje
Graffiti posiada tryb c2p jak czytam, którego tak brakowało dla a1200/4000, że o ecs/ocs-ach nie wspomnę (miało to tylko cd32 - akiko)... no to jednak była kiedyś jakaś minimalna zaznaczam alternatywa dla drogich kart gfx montowanych do slotów zorro. A może właśnie w temacie gier (przynajmniej w okresie pierwszej fascynacji grami 3d) trzeba było pójść w jakieś szybkie i tanie turbo (np. 040/40) + niedroga graffiti + optymalizacja gier 3d pod kątem hardware w graffiti i amidze. Myślę, że takie pozycje jak Q1, DukeN3d, Doom, tudzież C&C, Settlersi II itp chodziłyby na ami nie gorzej niż na p1. Jeśli na emumaku bez gfx przy 040/40 działało się na resie 640x480 to na samej ami bez emu i bez gfx też by się dało, a nawet byłyby rezerwy. Zresztą wystarczy pooglądać sobie na YT filmy NovaTheCoder. Wiele daje się ze staruszki wydusić wbrew pozorom. Zaznaczam, że to tylko refleksje :)
Refleksje 2
A gdzie są dziś te wspaniałe, wielomilionowe zyski z sektoru pc, na które tak liczyły firmy uciekające w popłochu od amigi? pentiumy, mmxy, dżiforsy i różne inne obiecanki sterowane przez microsoft... ech życie ;)
Ostatnia aktualizacja: 26.05.2014 21:39:19 przez thomek