kategoria: Sprzęt
[#1] Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
Pytania
Poczytałem sobie na temat karty graffiti do amigi i zauważyłem, że dla kości ecs (może również czasem aga) jest to niezły bajer, przynajmniej tak wyczytałem na blogu tego Pana http://www.mfilos.com/2012/04/a600-picasso96-via-indivision-ecs.html
Czy mi się wydaje, czy ten wb śmiga w większej ilości kolorów niż 16? Dzieje się tak za sprawą sterów picasso96? Jak to można osiągnąć, może ktoś z forumowiczów używa? Czy rzeczywiście da się tego używać normalnie na dopalonej A600 załóżmy z 030 + paredziesiąt mb fast ramu, że o 2 chipu nie wspomnę? Czy moduł graffiti można jeszcze jakoś wzbogacić/stuningować, czy to już wszystko w jej temacie?

Refleksje
Graffiti posiada tryb c2p jak czytam, którego tak brakowało dla a1200/4000, że o ecs/ocs-ach nie wspomnę (miało to tylko cd32 - akiko)... no to jednak była kiedyś jakaś minimalna zaznaczam alternatywa dla drogich kart gfx montowanych do slotów zorro. A może właśnie w temacie gier (przynajmniej w okresie pierwszej fascynacji grami 3d) trzeba było pójść w jakieś szybkie i tanie turbo (np. 040/40) + niedroga graffiti + optymalizacja gier 3d pod kątem hardware w graffiti i amidze. Myślę, że takie pozycje jak Q1, DukeN3d, Doom, tudzież C&C, Settlersi II itp chodziłyby na ami nie gorzej niż na p1. Jeśli na emumaku bez gfx przy 040/40 działało się na resie 640x480 to na samej ami bez emu i bez gfx też by się dało, a nawet byłyby rezerwy. Zresztą wystarczy pooglądać sobie na YT filmy NovaTheCoder. Wiele daje się ze staruszki wydusić wbrew pozorom. Zaznaczam, że to tylko refleksje :)

Refleksje 2
A gdzie są dziś te wspaniałe, wielomilionowe zyski z sektoru pc, na które tak liczyły firmy uciekające w popłochu od amigi? pentiumy, mmxy, dżiforsy i różne inne obiecanki sterowane przez microsoft... ech życie ;)

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2014 21:39:19 przez thomek
[#2] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@thomek, post #1

Odnosnie pierwszego pytania - nie da sie. Jest koszmarnie wolno... Ale juz taki Doom fajnie pomyka w 256 kolorach.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2014 21:27:59 przez _arti
[#3] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@_arti, post #2

Jak rozumiem działa, ale nie jest używalne na wb.
[#4] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@thomek, post #1

Mylisz kartę graffiti z indivision ecs, a to nie to samo, pomimo, że indi może emulować graffiti. Sterownik P96 jest do indi i może wyświetlać obraz 12-bit full color, ale wymaga MMU. Tak samo indi emuluje graffiti, ale z ograniczeniem do 12-bit.
[#5] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@cholok, post #4

"Mylisz kartę graffiti z indivision ecs, a to nie to samo, pomimo, że indi może emulować graffiti" - dzięki za info, myślałem, że moduł graffiti znajduje się w indivision jako jakiś tam element elektroniczny. Dzięki za sprostowanie. Wniosek z tego taki, że mając samą kartę graffiti nie da rady wyciągnąć tego co z indi w temacie wyświetlenia jakiegoś wypasu ponad 16 kolorów pod wb?

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2014 22:13:03 przez thomek
[#6] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@thomek, post #5

Kolorystycznie może i da radę wyciągnąć to samo na graffiti, tylko nie ma sterownika do workbencha, ale jest za to dla emulatora MACa :)

http://www.ppa.pl/sprzet/moj-bialy-kruk-karta-graffiti.html

Indivision ECS ma swój własny bufor.

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2014 07:32:35 przez sanjyuubi
[#7] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@sanjyuubi, post #6

Kolorystycznie może i da radę wyciągnąć to samo na graffiti, tylko nie ma sterownika do workbencha

Przecież są sterwoniki do Graffiti pod P96.
[#8] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
[#9] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
[#10] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@BULI, post #7

Nie ma, pewnie pomyliłeś z Graffity, to całkiem inna karta.
[#11] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@cholok, post #10

Inna karta? Ja pisałem o Graffiti (from Individual Computers) i ewentualnie emulacji jej pod IndiVisionECS. Jest jeszcze inna "grafika" o "podobnej" nazwie?

Szukałem i nie znalazłem wzmianki o suporcie Graffiti, chociaż w sterownikach jest jakieś Graffity.card, po "zagłębieniu" się w sam sterownik wychodzi na to, że to odwołanie do jakiejś karty opartej na CirrusGD542X- czyli, że masz rację, nie ma wsparcia dla Graffiti od Individual Computers pod P96

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2014 15:31:24 przez BULI
[#12] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@thomek, post #5

Nawet gdyby był sterownik pod WB, to pod ECS max rozdzielczość to lores, więc i tak bezużyteczna. Kolorystycznie Graffiti i emulator w indi to też nie to samo:
Graffiti - 256 kolorów z palety 18-bit
Indi -256 kolorów z palety 12-bit
[#13] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@BULI, post #11

Ta
[#14] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@cholok, post #13

Tak, tak- odpisałem na starym, edytowanym poście wyżej.
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
[#16] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
[#17] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
[#18] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
[#19] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@cholok, post #12

Czyżby?
Palette: 256 on-screen from a choice of 262,144 colours.
Screen Modes:
640x256
320x256
160x256
80x256
(Interlacing supported in all modes)
[#20] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@flops, post #9

Też mi się tak wydaje.
[#21] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
[#22] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
[#23] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@thomek, post #19

Przeczytałeś ledwie wstęp, a już mędrkujesz. Hires jest dostępny tylko na AGA. Zaś lores+interlace nie jest szczególnie użyteczny dla WB.
[#24] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
[#25] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@cholok, post #23

EDIT: (niepotrzebne zamieszanie)

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2014 13:34:49 przez strim_
[#26] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@cholok, post #23

Właśnie, że nie mędrkuję, tylko chcę dojść do sedna sprawy. Wiem, że lores + interlace nie jest używalny w WB, jasne i oczywiste i nie o to mi biega. Czyli, w WB na ecs-ie max 16 kolorów w hiresie i żadna graffiti tudzież jej emulacja w indi nie daje rady z większą ilością kolorów. OK.
[#27] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
[#28] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
[#29] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje
[#30] Re: Karta graffiti solo lub indivision inside - pytania i refleksje

@thomek, post #26

Czyli, w WB na ecs-ie max 16 kolorów w hiresie i żadna graffiti tudzież jej emulacja w indi nie daje rady z większą ilością kolorów. OK.

No złe wnioski. Na WB grafitti nie osiąga żadnej ilości kolorów, bo nie ma żadnego sterownika. Po drugie wcześniej pytałeś o samą kartę graffiti. Indi być może emuluje tryb hires w 256 kol. Tego nie wiem, ale i tak nic z tego, bo nie ma sterownika. Samo indi ma sterownik do Picasso96 i możesz mieć 4096 kol na WB, ale nie ma to nic wspólnego z Graffiti. Teraz ok.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem