kategoria: A1200
[#1] Apollo i 64M w jednym SIMMie
Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi z przeróbką z tego wątku?

Próbuję to zrozumieć ale autor chyba zrobił jak dla mnie zbyt duże skróty myślowe.

Na początek proszę o wyjaśnienie tego kodu:
/* *************** INPUT PINS *********************/
PIN 1 = RAS0 ;
PIN 2 = RAS1 ;
PIN 3 = RAS2 ;
PIN 4 = RAS3 ;
/* *************** OUTPUT PINS *********************/
PIN 14 = RASOUT1 ;
PIN 15 = RASOUT0 ;
!RASOUT0 = !RAS0#!RAS1;
!RASOUT1 = !RAS2#!RAS3;

W czym jest to napisane? Jak rozumieć te wzory? Jaki będzie stan na PIN 15 jeżeli podamy na:
1) PIN 1 = "0" i PIN 2 = "0"
2) PIN 1 = "0" i PIN 2 = "1"
3) PIN 1 = "1" i PIN 2 = "0"
4) PIN 1 = "1" i PIN 2 = "1"

Jeżeli "#" we wzorach powyżej oznacza "OR" to czy ten układ GAL można zamienić na układ z dwoma bramkami NAND (a może AND)?
[#2] Re: Apollo i 64M w jednym SIMMie

@dolek, post #1

64 megabajty z jednego simma które łącznie dają 128 megabajtów z dwóch kości.

Wziął cztery sygnał po dwa z każdego simma "you can use what you want"

I możesz to zrobić w czym chcesz ras0 ma się łaczyć z ras1 czyli ras0 pierwszy sim a ras1 drugi simm i tyle i z ras2 i ras3 tak samo teraz zastanów się tylko w czym chcesz to zrobić i zaprogramuj układ żeby tak działał.

Nie widzę zdjęć więc nie wiem do końca o co chodzi. "I had to remove 2 resistors and solder the wires instead"
[#3] Re: Apollo i 64M w jednym SIMMie

@amizet, post #2

Chyba nie do końca- chodzi o 64MB uzyskane z jednego simma w tym przypadku w Apollo 040/060.
[#4] Re: Apollo i 64M w jednym SIMMie

@BULI, post #3

Może nie wiem do końca ale zwróć uwagę na to "Maybe marketing, or just because they didn't want it to have more mem than A4040/60"
[#5] Re: Apollo i 64M w jednym SIMMie

@amizet, post #4

Tyle, że mod ten pozwala na używanie 64MB SIMMa w Apollo i że tej granicy nie można przekroczyć bo mach na to nie pozwala to zrozumiałem .

Nie mogę na podstawie udostępnionych materiałów zrozumieć jak to poskładać i czy na pewno można to zrobić tylko na GALu a nie na zwykłych bramkach logicznych. Przedstawione wzory wydają się być bardzo proste i zwykłe bramki wydaje mi się że powinny wystarczyć. Tylko jakie bramki?

Jeśli chodzi o pozostałe materiały z wątku to autor w jednym miejscu pisze, że wystarczą tylko 2 przewody. Na załączonym schemacie pisze coś o 2 liniach podłączonych do 7 i 8 padu interfejsu, a na schemacie płytki interfejsu widać tylko 5 padów. Pisze coś o usuwaniu rezystorów i wlutowaniu ich w interfejsie ale na płytce interfejsu pady pod rezystory nie są z niczym połączone. Poza tym o które rezystory na Apollo chodzi? Takich dziwnych niedomówień jest dużo i ciężko jest mi się w tym połapać.
[#6] Re: Apollo i 64M w jednym SIMMie

@dolek, post #5

Gale został użyty tutaj aby zmniejszyć ilość elementów, tzn. taka jest chyba metoda ich działania autor zamiast stosować kilka bramek zastosował gala, rezystory to pewnie te koło macha 131. Jeszce mam kilka innych nie jasności co z odwróconą podstawką plcc. Pewnie analiza datasheet macha mogła by tutaj pomóc. Może ktoś już to robił na forum, możesz jeszcze napisać do autora o jakieś fotki. Albo on może ci pomoże temat dość świeży "22nd May 2014, 13:54"
[#7] Re: Apollo i 64M w jednym SIMMie

@amizet, post #6

Zacząłem od tego forum bo łatwiej się dogadać w ojczystym języku niż obcym. Angielski znam ale nie aż tak aby swobodnie się z kimś porozumieć. Tym bardziej że ten angielski jest specyficzny - bo techniczny i tu zwykły słownik może nie wystarczyć.

Jeśli chodzi o ilość elementów to uważam że robiąc to na zwykłych bramkach logicznych (np. NAND) też by był potrzebny 1 układ scalony. Na zrobienie tego powinny wystarczyć moim zdanie dwie dwuwejściowe bramki NAND. Tak mi wyszło zakładając że "#" to "OR" a "!" to "NOT". Liczyłem na to że ktoś z tego forum sprawdzi to i potwierdzi czy mam rację czy nie.
[#8] Re: Apollo i 64M w jednym SIMMie

@amizet, post #6

Ale w tym przypadku stosowanie GALa jest całkowicie nieuzasadnione. Raz, że są tutaj opisane zaledwie dwie bramki AND, dwa, że GAL jest droższy niż układ który zastępuje, trzy, w układzie 74HCT08 za 50gr, są aż 4 bramki AND, cztery, układu 74HCT08 nie trzeba niczym programować. W zasadzie to nie widzę tutaj ani jednej przyczyny, dlaczego miałby być zastosowany akurat GAL, chyba, że akurat był pod ręką, albo z powodu sposobu montażu/wyglądu.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2014 21:18:35 przez sanjyuubi
[#9] Re: Apollo i 64M w jednym SIMMie

@sanjyuubi, post #8

Pewnie dla tego że maił go w domu " because it's what I had here in my house, you can use what you want" sam nawet to napisałeś " chyba, że akurat był pod ręką, "
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem