kategoria: A600
[#1] Problem z dźwiękiem w A600
Kolejny problem z Ami, tym razem z dźwiękiem.
Wszystko odtwarza się bardzo cicho i z dużymi zakłóceniami (typowe pierdzenie w głośnikach).
Idąc za radą w tym wątku /KLIK/ sprawdziłem napięcia w wzmacniaczu operacyjnym (U15) na nóżkach 4 oraz 11, powinno być odpowiednio +12V oraz -12V. Wygląda na to, że z nóżką nr 11 jest OK, jednak na 4. miernik pokazuje -0,5V.
Czy zatem jedyne wyjście to wylutowanie układu U15 i wlutowanie nowego, czy też może problem lezy gdzieś indziej??

Proszę w razie czego o poprawienie mnie w kwestii liczenia kolejności nóżek.
......  13  11   9 8
      _|_|_|_|_|_|_|_     U15
     |               |
     |o______________|
       | | | | | | |
       1 2 3 4 5 6 7

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2014 21:06:16 przez glon
[#2] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@glon, post #1

Jeśli któreś z napięć jest nieprawidłowe, tzn., że Paula nie jest poprawnie zasilana. Nogi 4 i 11 to zasilanie Pauli, a nie wyjście. Dlatego trzeba sprawdzić z jakiego powodu +12V "nie dochodzi "na nogę 4.
[#3] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@gegu, post #2

Będę wdzięczny za podpowiedź jak to sprawdzić, jakby co sprawdziłem zasilacz, +12V jest na wyjściu zasilacza jakby co.
Tymczasem poszperam w dokumentacji, a nuż coś znajdę.

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2014 21:32:45 przez glon
[#4] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@glon, post #3

czy zasilacz daje napiecie -12V (minus 12V) ?
[#5] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@Norbert, post #4

Tak, sprawdziłem wszystkie napięcia w zasilaczu.
Zasilacz ATX z podłączonym GBS-em oraz dyskiem twardym, wszystkie napięcia w porządku (+/- 12V oraz +5V).
[#6] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@glon, post #5

Sprawdź napięcie przed rezystorem R302.
[#7] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@janekdrukarz, post #6

Przed rezystorem R302 jest -12V, ale chyba ma tyle być bo on jest połączony z nóżką 11. układu U15, na której też jest -12V.
Ja natomiast na nóżce 4. mam -0,5V (powinno być +12V), a na rezystorze R301 też jest -0,5V.
Tutaj schemat, którym się kierowałem /KLIK/.

Sprawdziłem też napięcia przy diodach D575 i D576 (leżą na prawo od U7). Tutaj jest podobnie. Przy D575 powinno być +12V, a jest -0.5V, a przy D576 jest tyle ile powinno być, czyli -12V.
Tutaj z kolei kierowałem się tym schematem /KLIK/.

Czyli jeśli dobrze myślę, to to napięcie gdzieś po drodze ginie skoro na wyjściu zasilacza +12V jest (sprawdzałem). Tylko nie wiem jak znaleźć gdzie ginie.
[#8] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@glon, post #7

Musisz prześledzić drogę, którą dochodzi +12v do U15. Prześledzić, tzn. miernik w dłoń i sprawdzasz po kolei napięcia idąc od U15 do gniazda zasilania, mierząc napięcia przed i po elementach - w końcu zlokalizujesz podejrzane miejsce - jakieś kondziory, które utraciły pojemność albo rezystory, które się spaliły, bądź diody, które robią zwarcie. Najpierw zobacz odkąd nie ma napięcia, a potem możesz się zastanawiać dlaczego.
[#9] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@gegu, post #8

No i z tym mam problem, bo jak patrze na płytę główną Ami to ścieżka od rezystora R301 kończy się po ok. 2cm, tzn. przechodzi na spód (tu obrazek obrazujący o co mi chodzi /KLIK/). I nie wiem gdzie jest jej dalszy ciąg. Czy to oznacza, że muszę wykręcić płytę z obudowy i prześledzić dokładnie jak idzie ścieżka z obydwu stron?? Czy tez może jest jakiś inny sprytniejszy sposób??
[#10] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@glon, post #9

Minęło 20min więc sam sobie odpowiem.

Po prostu wezmę z neta zdjęcie płyty Ami 600 w wysokiej rozdzielczości i wtedy będę mógł sobie spokojnie prześledzić ścieżkę z +12V (/KLIK/).

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2014 20:10:28 przez glon
[#11] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@glon, post #10

Za pomocą zdjęć z netu, nie sprawdzisz czy przelotki i elementy na spodzie są sprawne.
[#12] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@gegu, post #11

Tak, tak, ale którędy biegnie ścieżka to sobie na zdjęciu z neta zaznaczę. Zawsze jest szansa, że uszkodzony element będzie na wierzchu. Ale jak coś to będę wykręcać.
[#13] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@glon, post #12

Wydaje mi się że idzie do tej przelotki po prawej stronie za obszarem masy (u ciebie na zdjęciu dziurka po prawej za masą - od tej dziurki co zaznaczyłeś a potem idzie na c301 i +c303.
[#14] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@janekdrukarz, post #13

Wykręciłem płytę z obudowy i sprawa wydaję się być oczywista, przerwana ścieżka z napięciem +12V:

Jaki waszym zdaniem jest najlepszy sposób na jej zregenerowanie?
Ja chyba wezmę dolutuję jakiś kabelek, aby obejść to przerwanie.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2014 21:18:51 przez glon
[#15] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@glon, post #14

Albo odcinasz odstającą miedź i w jej miejsce wlutowujesz przewód w izolacji, o odpowiedniej grubości. Albo doginasz tę ścieżkę do laminatu, przyklejasz ją kropelką, aby zamocować ją mechanicznie i lutujesz, dokładając kawałek odizolowanego przewodu na połączeniu, albo na całym naprawianym odcinku (przylutować na ścieżkę). Wybór techniki zależy od stanu uszkodzonego odcinka ścieżki. Pamiętaj też o odpowiednim zaizolowaniu ścieżki/przewodu oraz odpowiedniej średnicy przewodu. Do zaizolowania naprawianej ścieżki możesz użyć choćby lakieru do paznokci, ale nie może zawierać brokatu (drobinek metali).
[#16] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@glon, post #14

Ścieżki same od siebie tak się nie palą. Najczęściej jest to powodem przepływu większego prądu i ścieżka grzeje się aż w końcu przepala (efekt bezpiecznika). Naprawa ścieżki jest możliwa ale czy to aby nie leczenie objawów a nie przyczyny? Obym się mylił, ale na moje oko jakiś element obciąża nadto szynę zasilania.

Sam w klejenie ścieżki bym się nie bawił. Cienki przewód w izolacji podpiąć pod najbliższe punkty lutownicze i załatwione. Wlutowywanie się w odstającą ścieżkę na laminacie spowoduje jedynie, że ona będzie chybotliwa i odleci prędzej czy później (wizja ponownego wyjmowania płyty).
[#17] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@glon, post #1

Czy dźwięk wysiadł podczas robienia interfejsu klawiatury PC? Bo jak tak, to być może zrobiłeś jakieś zwarcie i ścieżka się wtedy przepaliła.
[#18] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@Romlen, post #16

(...) czy to aby nie leczenie objawów a nie przyczyny?

Wszystko możliwe, ogólnie rzecz ujmując płyta wygląda na trochę bardziej zmarnowaną właśnie w tamtym narożniku. Poprzyklejane drobinki kurzu itp, sprężone powietrze ich nie zdmuchuje, coś tam musi być klejącego (czyżby kondensatory?).

Czy dźwięk wysiadł podczas robienia interfejsu klawiatury PC? Bo jak tak, to być może zrobiłeś jakieś zwarcie i ścieżka się wtedy przepaliła.

Możliwe, że właśnie tak było, z resztą dobrze wiesz, że trochę mi się te piny od nakładki plcc44 myliły i źle je lutowałem :D . Swoją droga dzięki za pomoc z interfejsem OK .

Co do naprawy, to zrobię tak jak pisze Romlen, metoda prosta, a ja nie chcę pogorszyć sytuacji.
[#19] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@glon, post #18

Już po lutowaniu, działa.
Obyś Romlen mylił się w poście #16.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2014 17:03:15 przez glon
[#20] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@glon, post #19

Kolejna a600 odratowana OK
[#21] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@glon, post #19

Gratuluję skuteczności i prawidłowego zidentyfikowania uszkodzenia. Paula pewnie już w pełni sprawna. Na pocieszenie dodam, że mogło się to skończyć mniej przyjemnie dla Ami. Na szczęście ścieżka zadziałała jak pisałem wcześniej jak bezpiecznik. Inaczej układ poleci w kosmos czy inne elementy bierne. Wówczas koszty rosną a i powodzenie misji spada...

Powodzenia w dalszej (już bezproblemowej) przygodzie a Ami.
[#22] Re: Problem z dźwiękiem w A600

@Romlen, post #21

No właśnie mam nadzieje, że się tak nie stanie. Choć nie wykluczam tego o czym mówisz, po prostu już nie pamiętam od kiedy męczę się z naprawianiem ciągle jakichś usterek i w końcu chcę sobie na niej normalnie pograć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem