kategoria: A1200
[#1] Problemy z ACA 1232
Cześć!
Wczoraj dotarła do mnie karta turbo ACA 1232 (wersja z MMU i taktowaniem 25MHz). Niestety sprawia ona sporo problemów. Po zainstalowaniu Amiga jest piekielnie niestabilna. Wywala się losowo, bez względu na to robię - chodzę po dyskach w Workbenchu, odpalam SysInfo, odpalam gry z WHDLoad. Objawy są takie, że Amiga albo zamarza (np. po otwarciu okna katalogu w WB albo odpaleniu SysInfo), albo wywala Guru (najczęściej 8000 000B), albo gry się wyłączają i WHDLoad informuje o "illegal instruction". Problemy pojawiają się losowo i nie ma reguły.

Konfig maszyny:
Amiga 1200 (płyta główna Rev 1D.1)
ROM 3.1 40.068 (wymieniłem kości 39.106 na kupione z Vesalia)
Workbench 3.1
Dwie karty CF 4GB podłączone przez adapter 2xCF->IDE 2.5" DeLock (IDEfix jest spatchowany, żeby widział karty, na partycjach mam MaxTransfer ustawiony na 0x1fe00)
Zasilacz od Amigi 500 (4.5A na 5V, 1A na 5V, 100mA na -12V)

Próbowałem różnych ustawień ACATune (maprom, wyłączanie cache'y i trybów burst), podmiany 68040.library i SetPatch, startów bez IDEfix i z jedną kartą, zmiany adaptera CF na inny, instalacji gołego systemu - problemy się powtarzają. Jedyne czego nie próbowałem to startu z flopa bez HD, ale to dlatego że w nocy trudno kupić dyskietki ;).

I teraz kilka pytań:

1. Czy ta cała sytuacja to objaw konieczności wykonania timing fix?
2. Parę lat temu miałem problemy z RAM w blaszaku i objawy były zadziwiająco podobne. Czy da się jakoś w Amidze przetestować RAM?
3. Jeśli to konieczność wykonania timing fix, to czy ktoś z Forumowiczów mógłby polecić osobę, która takowy wykona? Ja sam nie czuję się aż tak pewnie z lutownicą.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :).
[#2] Re: Problemy z ACA 1232

@tomekwojcik, post #1

Jak to jest że jednym hula innym nie , czyżbym należał do grona szczęśliwców.
[#3] Re: Problemy z ACA 1232

@tomekwojcik, post #1

Jak masz możliwość, to najpierw sprawdź na innym zasilaczu.
Albo zmierz napięcia na płycie głównej np. w gnieździe FDD.
[#4] Re: Problemy z ACA 1232

@tomekwojcik, post #1

1. Sprawdź na innym "pewnym zasilaczu"
2. Sprawdź kontakt na złączu krawędziowym, ewentualnie przeczyść.
3. Kondensatory na płycie wymienione ? czy jeszcze nie.
4. Karta czasami nie bardzo się nagrzewa ?
[#5] Re: Problemy z ACA 1232

@superbonio, post #4

Czyli tak, zmierzyłem napięcia w porcie FDD - z ACA, podpiętym "wszystkim" (mysz, joypad, obie karty CF, flop) mam +5.06V i +12.69V (z drobnymi fluktuacjami, ale nie schodzi poniżej +5V i +12V).

Złącze krawędziowe przeczyściłem z obu stron (wacik kosmetyczny nasączony spirytusem). Wygląda dobrze.

Kondensatorów żadnych nie wymieniałem, żadnych fixów nie robiłem. AFAIK poprzedni właściciel też nic takiego nie robił.

Przy okazji sprawdzania napięć udało mi się trafić na moment, że wszystko działało. Odpaliłem Lotusa 3 z HD i zostawiłem żeby sobie grał. Po jakichś 5 min. (jak już zaczynałem się cieszyć, że może jednak się dogadały ze sobą te komponenty) animacje się zatrzymały a z głośników TV zaczęły się wydobywać trzaski. To coś nowego. Sprawdziłem z tej okazji czy karta nie jest nagrzana - nie jest. Procesor jest minimalnie ciepły, ale do "nagrzany" to mu daleko. Spód mojego MacBook'a w tej chwili jest cieplejszy ;).

Dzięki za podpowiedzi.
[#6] Re: Problemy z ACA 1232

@tomekwojcik, post #5

Instrukcja zrobienia timing-fix'a dla kart ACA123x, przygotowana przez producenta ZOBACZ.
[#7] Re: Problemy z ACA 1232

@tomekwojcik, post #5

Miałem ACA 1230 i płytę 1D1 - takie połączenie u mni eteż było niestabilne. Wyrwanie (wylutowanie) tych dwóch elementów, o których piszą w instrukcji z linka ITU pomogło.
[#8] Re: Problemy z ACA 1232

@ITU, post #6

Wylutowanie tych dwóch kondensatorów pomogło. Katowałem tę Amigę przez ostatnie 2 dni grami wszelkiego rodzaju. Wszystko działa jak należy.

Dziękuję wszystkim za pomoc, życzę miłego weekendu i wracam do Cannon Fodder :).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem