[#1] ile wstaje ami?
Mam pytanko, zakupiłem sobie Amige 1200.
Minelo troche lat (jakieś 20) odkąd miałem swoją 500 i mam pytanko jedno czy dwa.

Po pierwsze ile mniej więcej sekund od włącznia zasilacza do odczytu dyskietki czy pojawienia się ekranu z dyskietką powinno zająć to sprawnej przyjaciółce?

U mnie chyba z 20 sek, wydaje mi się to dłużej niż na mojej 500, ale to było z 20 lat temu, także mogę się mylić.

Drugie pytanie jest opropo np Pushover... na 500 chyba ta mrówka wolniej chodziła, tu na 1200 wydaje się że biega zbyt szybko, czy to moja subiektywna ocena czy naprawdę lata 2x szybciej niz na 500?
[#2] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #1

Hmm, jakies 3-4 sekundy i powinna byc dyskietka.
[#3] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #1

jak kic 3.1 to normalne, opóźnienie dla dysków twardych aby się rozkręciły...
[#4] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #1

Kick 3.1 - wstaje długo (20 sekund do pół minuty zdaje się), na 3.0 A1200 do dyskietki mijało jakieś 5 do 10 sekund.
Co do Pushover - faktycznie na szybszym procesorze działa szybciej.
[#5] Re: ile wstaje ami?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

No to u mnie coś jest nie tak. Bo moja A1200 ma rom 3.0 i teraz jak zmierzyłem to wyszło 25 sekund...

Fakt, napisane jest na niej, że ma dysk 64mb w srodku, nie rozkręcałem, ale dysk nie działa. Nie widać go też w bootmenu...

Czy możliwe, że jakiś stary zepsuty dysk który być może tam jest (raczej na pewno bo ami ma jeszcze plomby) może powodować te długie wstawanie?

A może mam do wymiany kondensatorki?
Zna ktoś jakieś lekarstwo na to?

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2014 13:15:41 przez zmiennik
[#6] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #5

Wyjmij dysk.
Ale kick 3.0 miał bardzo krótki czas startu z dyskiem twardym i czasami dyski nie zdążały się rozkręcić, a system wyświetlał dyskietkę, a wtedy trzeba było zresetować Amigę, żeby wystartowała z HDD.
A raczej jest coś nie tak z Amigą, skoro wstaje 25 sekund. Ekran z dyskietką powinien pojawić się szybciej. Po około 3-4 sekundach.
Jeśli odpięcie dysku nie pomoże, to chyba czas na wymianę kondensatorów.
[#7] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #5

Może też sie tak zdarzyć, że jest słabe połączenie kośći z kickstartem-podstawka na płycie głównej. Przeczyszczenie i poprawa blaszek w podstawce w podobnym przypadku w mojej A1200 pomogło. Jeżeli ten zabieg nie pomorze, to szukamy dalej.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2014 13:34:00 przez dez3
[#8] Re: ile wstaje ami?

@dez3, post #7

pomoże:)
[#9] Re: ile wstaje ami?

@dez3, post #7

kurde nigdy nie widzialem ami od srodka nawet.

żeby to o czym piszesz to mam wyjąć kości kickstartów? One są wyjmowane coś na wzór pamięci RAM do PC ? :D
jak to zrobić żeby ich nie uszkodzić? i jak je później włożyć, żeby też ich nie uszkodzić?
przydałby się jakiś poradnik...
nie chciałbym nic zepsuć
[#10] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #9

Podważ je szerokim śrubokrętem po lewej i prawej stronie. Włóż śrubokręt między podstawkę a kość i lekko podważ kość. Jak zrobisz to za mocno to może wyskoczyć i skrzywią się nóżki. Zapamiętaj jak kości są włożone, bo jak je włożysz niewłaściwie, to się zniszczą. Na płycie jest narysowana strzałka, która pokazuje, że kość należy włożyć tak, aby po lewej stronie zostały 2 otwory z podstawki wolne.
[#11] Re: ile wstaje ami?

@dez3, post #7

a powiedz mi coś więcej na ten temat jeszcze.
Jak czyściłeś te blaszki i czy objawy miałeś właśnie takie, że ami długo wstawała?

Jutro się za to wezmę, ale dodam jeszcze w między czasie zaobserwowane objawy.

Otóż Ami jak już wspomniałem rom 3.0 (39.106) nie tylko wstaje 25 sek w moim przypadku po włączeniu zasilacza, ale za każdym razem kiedy ją resetuje z klawiatury też to tak długo trwa.

Jedyny wyjątek to jak wgram sobie z dyskietki degradację romu do v1.3 to wtedy reset z klawy trwa tak jak mówicie, te powiedzmy 4 sek... czyli normalnie i już widać łapkę z dyskietką.

Zastanawiam się też czy typowym objawem padniętych kondensatorów jest właśnie długie wstawanie/resetowanie czy może jest to na zasadzie wymień kondensatory to może pomoże w Twoim przypadku?

a możliwe że do wymiany są właśnie kości kickstartu?

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2014 00:41:02 przez zmiennik
[#12] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #11

Jeżeli załadujesz np. kick z dyskietki, czyli do pamięci RAM, to po resecie ten kick jest ładowany z pamięci a nie z kości kickstartu, i na tej podstawie masz już podpowiedź że mogą te twoje kości kicka w Amidze nie stykać za dobrze.
Co do wymiany kondensatorów to twój wybór, możesz nie wymieniać i mieć coraz to więcej problemów ze stabilnością po zżeranie ścieżek oraz laminatu przez wyciekający elektrolit aż do kompletnej awarii/uszkodzenia któregoś z układów, lub wymienić je na nowe i mieć spokój a także pewność na jakiś czas że coś nie padnie.

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2014 01:22:42 przez superbonio
[#13] Re: ile wstaje ami?

@superbonio, post #12

A ja bym stawiał na to że partycja na tym twardym ma jakieś błędy i przez to tak długo muli bo próbuje ją rozpoznać. A KS 1.3 po prostu tego nie robi bo nie umie, stąd brak tej pauzy.
Dlatego albo odpiąć twardego albo włączyć jakiś program do partycjonowania.
[#14] Re: ile wstaje ami?

@ZbyniuR, post #13

Myślę, że w tym przypadku wyświetliło by komunikat, że coś jest nie tak z dyskiem.

@zmiennik
Rozbierz w końcu tą Amigę i zobacz co się dzieje w środku.
[#15] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #9

Kości podważasz płaskim śrubokrętem, delikatnie, raz z jednej, raz drugiej, tak aby nie powyginać styków.
Nóżki czyścisz bardzo drobnoziarnistym papierem ściernym, możesz użyć też preparatów typu Contact. Przed wsadzeniem układów upewnij się, ze nóżki są proste, bo wciskanie układu na siłę z pogiętymi nóżkami może się dla skończyć fatalnie.
Zrób najlepiej wszystko dla jednej kości, a potem dla drugiej, tak aby ich nie zamienić miejscami. Przed wyciągnięciem układu zapamiętaj z której strony jest wycięcie na chipie. W A1200 podstawki są dłuższe o 1 rząd nóżek - wsadź potem poprawnie. Pomyłka przy montażu bardzo często kończy się spaleniem kości Kickstartu, wiec upewnij się przed włączeniem zasilania, że wszystko wygląda dokładnie tak, jak przed czyszczeniem (oczywiście poza usunięciem brudu :) ).
PS. Jeśli masz w tej ami niedziałający twardy dysk, wyjmij go i wtedy sprawdź szybkość bootowania (wystarczy wyjąć tasiemkę).

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2014 10:53:00 przez wali7
[#16] Re: ile wstaje ami?

@wali7, post #15

Dzięki wielkie za instrukcję.
No więc rozebrałem tą przyjaciółkę do naga i się z nią bawię

pytanko na szybko.

Wiem, że mówiłeś, żeby zapamiętać jak kości są zamontowane, żeby nie pomylić itd, ale na przekór chciałem je zamienić miejscami, można?
Czy każda musi być w tym samym miejscu? Pytam bo one są różne, w sensie napisy inne na jednej i drugiej.
p.s. widzę jak są wsadzone, że jedna nóżka wolna, także nie pomylę tego...

wygląda jakby coś pociekło, ta górna część blachy na której był zamontowany dysk jest podrdzewiała w miejscu gdzie znajdował się w/w dysk i nosi ślady jakiegoś płynu. Tylko nie wiem czy to ktoś coś wylał czy coś tu puściło soki.

Pierwsze dwie fotki to ślady, a ostatnie dwie od tak - bo płyta nie wygląda na zalaną

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2014 16:09:13 przez zmiennik
[#17] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #16

A ten dysk był podpięty tasiemką?

Jeśli zamienisz kości miejscami (górna z dolną) to nic się nie stanie. Zobaczysz tylko czarny ekran. Po przełożeniu w prawidłowej kolejności Amiga wystartuje.
[#18] Re: ile wstaje ami?

@glichtanski, post #17

tak był podpięty tylko tasiemką. Myślałem, że jeszcze jakieś zasilanie będzie, ale nie.

a co do kicków to one nie wyglądają na jakieś brudne czy coś, że mogło by im jakieś czyszczenie pomóc. Raczej normalnie.

Tak czy inaczej zaczynam czyścić dokładnie i skręcać.

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2014 16:37:09 przez zmiennik
[#19] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #18

tak był podpięty tylko tasiemką. Myślałem, że jeszcze jakieś zasilanie będzie, ale nie.

Dysk 2,5" (taki jak twój) jest zasilany bezpośrednio ze złącza IDE (44PIN) Amigi.
IDE 44 PIN
[#20] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #18

A napięcia sprawdzałeś? Możesz pomierzyć jakie są napięcia +5V, +12V ?
[#21] Re: ile wstaje ami?

@glichtanski, post #20

niestety nie mam woltomierza sprawnego, z resztą nawet nie wiedziałbym zbytnio gdzie to przytykać.
Jednak bez składania wszystkiego do kupy, tylko z podpiętą stacją dysków i klawiaturą, podłączyłem do TV, żeby sprawdzić po czyszczeniu tych kicków i odłączeniu tego dysku czy coś się zmieniło...

No więc jest teraz o połowę szybciej, z 25 sek spadło na 12...
nie wiem tylko czy zewnętrzna stacja dysków, którą posiadam nie wydłuży tego, bo teraz sprawdzałem bez niej. Czy ona może mieć wpływ w ogóle na to?

przeczyszczę te kickistarty jeszcze raz i wyjmę je, i włożę, żeby podstawki się też przez te wyjmowanie i wkładanie lekko przeczyściły, bo innego sposobu na przeczyszczenie podstawek nie znam...

zastanawia mnie tylko bo nie zwróciłem uwagi czy tasiemka od dysku (bo chcę ją zostawić wpiętą) może być wpięta obojętnie w którą stronę?
bo i tak i tak można ją włożyć, a nie pamiętam jak była. W sensie ten czerwony pasek co jest z jednej strony wyblakł i nie widać gdzie jest... (trzeba się dobrze przyjrzeć)

skoro taśma zasila dysk to pewnie nie może byc źle wpięta...

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2014 18:09:02 przez zmiennik
[#22] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #21

obejrzyj dobrze płytę, czy nie ma korozji, uszkodzonych ścieżek, wylanych kondensatorów, czy nie są delikatnie uniesione...zaopatrz się w dużo specyfiku do zmywania flux-u po lutowaniu i zrób kapiel przynajmniej pół godzinna, nie żałuj środka-płyta musi być zanurzona, szorowanie szczoteczką do zębów, tylko uważaj co by elementów na płycie głównej nie uszkodzić, przemyj jeszcze raz i wysusz sprężonym powietrzem, jak nie masz to zapewne blisko jest stacja benzynowa:) jak masz piekarnik z termoobiegem to ustaw na 90 i pół godziny suszenia. Wymień kondensatory jeżeli trzeba.
[#23] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #1

Pamiętam że Ami z padniętą stacją dyskietek wstawała bardzo długo.
[#24] Re: ile wstaje ami?

@MSS, post #23

troche mi to zajęło jak na pierwszy raz, ale nic nie zepsułem i to jest sukces :)

Ami wstaje dokładnie 2x szybciej czyli 12 sek, z podpiętym wszystkim co mam.

Chyba nadal troche za długo, ale zobaczymy po wymianie kondensatorów i romu na 3.1 jak będę zmieniał.
Zamówie sobie jakiś woltomierz i posprawdzam napięcia.

Rozumiem, że +5v to przy stacji dyskietek czerwony kabelek, a +12v?

Dziękuję za wsparcie, instrukcję itd i pozdrawiam serdecznie :)
[#25] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #24

dwa skrajne kabelki. Jeden to +5 a drugi +12 V. Środkowe to masa.
[#26] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #21

od wkładania i wyjmowania to zabardzo sie nie wyczyści styk!!! szczoteczka do zębów lub pędzel i specyfik i szorowanie. Tak jak pisałem wcześniej dobrze obejrzyj płytę czy nie ma korozji zwarcia czy kondensatorów do wymiany!!!! Na Twoim miejscu nie podłączałbym płyty do zasilania dopóki nie mam pewności czy wszystko ok
[#27] Re: ile wstaje ami?

@dez3, post #26

od wkładania i wyjmowania to zabardzo sie nie wyczyści styk!!! szczoteczka do zębów lub pędzel i specyfik i szorowanie.

ale Ty piszesz o czyszczeniu kości kickstartu czy czyszczeniu złącz podstawki?

bo nie bardzo widze jak szczoteczką do zębów wyczyszczę podstawkę od środka...

same kości kickstart wyczyściłem papierem ściernym... troche pomogło, bo wstaje 2x szybciej teraz.
[#28] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #27

piszę o czyszczeniu styków! szczotka czy pędzel dotrą tam gdzie trzeba tylko trzeba mieć jeszcze specjalny specyfik. Trzy lata pracowałem jako technik serwisu NOKIA Polska i nie raz płyta główna tel. była czysta a soft nie dał się wgrać, dopiero taki zabieg co Ci proponuje pomagał.... Po stanie dolnej obudowy i ekranu widać, że Amiga przeżyła zalanie i to konkretne i dla spokoju gdybym miał podobną sytuację to zrobiłbym kąpiel płycie głównej. Zrobisz jak uważasz ale uważaj jak robisz.
[#29] Re: ile wstaje ami?

@dez3, post #28

Chyba się skuszę na tą kąpiel, tylko nie wiem jaki specyfik kupić, a mieszkam w UK.
Mówiłeś coś o zmywaniu fluxu czy ten Contact, już nie wiem.

Tknęło mnie dzisiaj coś żeby ten dysk jeszcze raz podłączyć na rozkręconej obudowie i zobaczyć czy w ogóle kreci.
Czuję, że dysk zaczyna kręcić talerzami, kręci, i kręci i po chwili przestaje i znowu się rozkręca, i przestaje, i tak w kółko.
Czyli teraz albo mam padnięty kontroler na płycie, albo walnięta elektronika dysku.
Stawiam na to drugie oraz mam taką nadzieje, że to nic z kontrolerem.

Z podpiętym dyskiem znowu wstaje około 20 sek więc to była głownie jego wina, niemniej jednak zdecydowałem się na szorowanie szczotką do zębów całej płyty o którym wspomniałeś, łącznie ze stykami kickstart.

Tylko jakiego użyć preparatu dostępnego w UK?
Najchętniej coś z eBay, bo w mieście w którym mieszkam ciężko o takie rzeczy.

OFF TOP.
p.s. zamówiłem sobię przejściówkę/adapter SATA / eIDE, którą zamierzam podpiąć dysk sata do tej Amigi
http://www.ebay.co.uk/itm/230696688308?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

mam nadzieje, że zadziała - jak nie to spróbuję zwrócić.
Zamówiłem bo dyski SATA leżą i się kurzą, jakbym nie miał to pewnie zagościł by adapter na kartę CF.

ale wkurzyłem się bo w zestawie dyskietek oryginalnych z pakietu DYNAMITE brakuje mi jednej dyskietki, w sumie najważniejszej WB install. Będę musiał ten dysk twardy przez to spreparować pod WinUAE (o czym nie mam pojęcia zielonego) i jakoś wsadzić to do Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2014 18:12:12 przez zmiennik
[#30] Re: ile wstaje ami?

@zmiennik, post #29

Szczoteczka jest dobra ponieważ ma miękkie włosie i przy myciu nie uszkodzisz elementów na płycie!Możesz użyć:
>http://uk.farnell.com/ambersil/6130004040/flux-remover-400ml/dp/1666246
i poprawić:
http://uk.farnell.com/electrolube/ipa01l/isopropanol-tin-1l/dp/106970

i po wszelkich syfach nie powinno być śladu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem