[#31] Re: jaki cel żywota A500 i A600?

@_arti, post #24

Nie. Emulacja starych układów (OCS/ECS) nie wpływa w żadnym stopniu na wydajoność czy działanie danej gry.

sama emulacja OCS/ECS może i nie, ale te 14mhz w stosunku z 7mhz już wpływa.
Przykład jaki znam to mrówka w Pushover, na a500 lepiej sie w to grało, bo na 1200 mrówka biega jak szalona - gra za szybko działa.
ciekawe ile jeszcze takich przykładów wyłapię z biegiem czasu, jeżeli będzie ich dużo to sam sobie kupie 500-tkę

mały OT: jak sie emulule myszkę joystickiem? Bo nie chce mi się przełączać co chwile zeby wcisnąć te intro co w wiekszości gier jest na początku.

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2014 20:47:41 przez zmiennik
[#32] Re: jaki cel żywota A500 i A600?

@zmiennik, post #31

U mnie równie za szybko działało North&South, Syndicate, i Vroom. I nie znalazłem sposobu by na A1200 działało równie wolno jak na A500. :(
[#33] Re: jaki cel żywota A500 i A600?

@ZbyniuR, post #32

Mam to samo z ulubioną grą Ikari Wariors
[#34] Re: jaki cel żywota A500 i A600?

@zmiennik, post #1

A500 - Sentyment, wszak to legenda.
A600 - Sentyment i wygoda, bo najmniejsza.
A1200 - Sentyment i praktyka, bo najszybsza, największa możliwość rozbudowy i najwięcej gier.

Najlepiej mieć z sentymentu tę którą się miało kiedyś oraz A1200. No chyba, że ktoś miał kiedyś A1200 to problem ma z głowy.
[#35] Re: jaki cel żywota A500 i A600?

@Daclaw, post #21

Co to za głupi argument dotyczący montażu przewlekanego i idących za nim możliwości naprawy i modyfikacji. Właśnie zareklamowałeś Amigę jako komputer często się psujący, ale za to łatwo dający się naprawić w przypadku A500. Argument ten nie wnosi nic w przypadku rzadko psujących się urządzeń, a Amiga do takich raczej należy. Poza tym zastosowanie podstawek daje jedynie możliwość, przekładania scalaków z innego komputera. To może i jest zaleta, kiedy trzeba naprawiać komputer, ale ktoś kupujący Amigę z takim założeniem, z góry zakłada, że będzie ją naprawiał. Prawda jest taka, że zazwyczaj, jak nie masz co podmienić, albo podmiana nic nie daje, to i tak musisz iść do kogoś, kto zazwyczaj ma sprzęt, by poradzić sobie z montażem powierzchniowym. A co do modyfikacji, to jakoś specjalnie nie widzę zalewu zmodyfikowanych A500.
[#36] Re: jaki cel żywota A500 i A600?

@Duracel, post #34

Ja mam A1200 i leży w szafie, a bawię się A600 bo akurat mi tak pasuje.
[#37] Re: jaki cel żywota A500 i A600?

@ZbyniuR, post #32

Z CLI cpu nocache
Z dysku z systemem, katalog system ikona nofastmem. Ew. WHDLoad i musi działać jak powinien. Niektóre turbiszcze, można jeszcze wyłączyć przytrzymując jakiś klawisz podczas boota (trzeba w razie czego spojrzeć do instrukcji).
[#38] Re: jaki cel żywota A500 i A600?

@flops, post #37

Blizzarda można wyłączyć
[#39] Re: jaki cel żywota A500 i A600?

@flops, post #37

Klawisz 2. Blizzard.
[#40] Re: jaki cel żywota A500 i A600?

@sanjyuubi, post #35

Argument bardzo dobry, bo komputery się psują a Amigę 500, przy moich umiejętnościach lutowniczych, jestem w stanie naprawić sam; natomiast w przypadku A1200 i lutownicy kolbowej, co najwyżej zaprojektowałbym kilka bardzo egzotycznych układów i jeszcze więcej dodatkowych, nic nie wnoszących ścieżek na płycie
[#41] Re: jaki cel żywota A500 i A600?

@ZbyniuR, post #32

A pod WHDLoad?
[#42] Re: jaki cel żywota A500 i A600?

@Andrzej Drozd, post #41

Mi pod whdload Ikari Wariors chodzi za szybko, czy z dyskietki byłoby inaczej, ewentualnie wyciągnięcie turba coś pomoże?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem