kategoria: Sprzęt
[#1] Elsat MegaramHD
W trakcie wgrywania fixa, który miał umożliwić obsługę dwóch dysków ustojstwo padło. Co robić?
[#2] Re: Elsat MegaramHD

@janjacek, post #1

A z ciekawości zapytam: a co to za fix i w jaki sposób wgrywałeś?
Jestem pewien, że nie jest to fix tylko programowy.
[#3] Re: Elsat MegaramHD

@janjacek, post #1

Jeśli rzeczywiście padło to raczej przy okazji... nie istnieje fix który by mógł uszkodzić Ci urządzenie. Istniejące modyfikują elsat.device na poziomie programowym przy czym ten dostępny na aminecie w ogóle nie działa, natomiast bardzo dobrze działa LoadIDE by Paweł Stypuła
[#4] Re: Elsat MegaramHD

@janjacek, post #1

...ale jak padło?

Ani ramu nie ma, ani dysku?
Czy może tylko dysku nie widzi?
[#5] Re: Elsat MegaramHD

@jarob, post #4

Jarob znasz może przyczynę dlaczego megaramy nie widzą hdd? Pytam, bo mam jednego takiego na stanie i nie udało mi się go zmusić do współpracy z dyskiem, a ram śmiga tak jak trzeba.
[#6] Re: Elsat MegaramHD

@gegu, post #5

nie widzi Ci dysku czy nie możesz założysz partycji?
sprawny mega ram widzi każdy dysk, może najwyżej nieprawidłowo odczytywać geometrię i nie chcieć założyć na nim partycji, sprawdź czy masz załadowany elsat.device, jeśli nie to może być walnięty rom lub coś innego w układzie kontrolera hd, rzecz do sprawdzenia
[#7] Re: Elsat MegaramHD

@Kilos, post #6

Nie widzi mi dysku. Gdy uruchamiam dyskietke z programem do partycjonowania, która ładuje elsat.device, to następuje guru i freeze systemu.
[#8] Re: Elsat MegaramHD

@gegu, post #7

A usuń komendę setpatch z s-s i zobacz czy też będzie zwis.
[#9] Re: Elsat MegaramHD

@glichtanski, post #8

Ok, zobaczę, ale to dopiero wieczorem - jak wrócę z basenu. Dzięki za podpowiedzi.
[#10] Re: Elsat MegaramHD

@gegu, post #7

z dyskietki pewnie uruchamiasz HDPrep, który w pierwszej kolejności sprawdza czy załadowane jest elsat.device które idzie z romu, jeśli dysk na 100% jest ok, zworka SHUTUP HD zdjęta to coś jest zwalone w bloku kontrolera, wpisz np. w cli version elsat.device żeby zobaczyć czy jest załadowany
[#11] Re: Elsat MegaramHD

@Kilos, post #10

Tak, uruchamiam z hdprepa. Dyski sprawdzałem różne - na pewno są ok. Upewnię się, że driver jest załadowany.
[#12] Re: Elsat MegaramHD

@gegu, post #11

Czy system widzi ram zamontowany w MegaRamHD i czy można go używać ?
Problemem może być też wielkość twardego dysku - granica była gdzieś przy 528 MB
[#13] Re: Elsat MegaramHD

@RAL, post #12

RAM hula jak napisał w pierwszym swoim poście, ja z powodzeniem używam 2GB kart CF, podpięcie nawet bardzo dużego dysku nie powoduje zwisu, a co najwyżej niepoprawny odczyt geometrii
[#14] Re: Elsat MegaramHD

@stachu100, post #2

Fix jest dostępny na Aminecie MegaRamfix.lha. Po jego wgraniu padło wszystko, tzn. gdy Elsat MegaRam hd podłączy się do Amigi, to Amiga nie boot'uje, czarny monitor. Gdy przełącznikiem odłączy się dysk, to po włączeniu Amiga boot'uje ale nie widzi dysku i dodatkowej pamięci zainstalowanej w urządzeniu. Moim zdaniem padł ROM urządzenia. Czy jest możliwość jego ponownego zaprogramowania lub zdobycia i wlutowania nowego?
[#15] Re: Elsat MegaramHD

@janjacek, post #14

niema problemu z zaprogramowaniem ROM-u, ale ROM nie ma wpływu na kontroler pamięci, więc nawet gdyby padł w co nie wierzę to powinieneś mieć widoczną dodatkową pamięć, sprawdź wszystko jeszcze raz... dysk, złącza, moduły simm na początek, żaden fix nie ubije Ci urządzenia, jeśli coś naprawdę padło to jedynie zbiegiem okoliczności
[#16] Re: Elsat MegaramHD

@janjacek, post #14

wedlug instrukcji to megaramfix nalezy umiescic w s-s , aby zadzialal.
bez uruchomienia fixa, elsat.device dziala jak w oryginale
[#17] Re: Elsat MegaramHD

@Norbert, post #16

ten fix nie działa w ogóle, albo był pisany pod starszą wersję elsat.device z Mega Ram HD 1.0 na przykład, w każdym razie z wersją płyty 1.1, 1.2 nic nie daje
[#18] Re: Elsat MegaramHD

@Kilos, post #17

Wiele różnych odpowiedzi i żadna nie jest odpowiedzią na pytanie co robić? Czy w ogóle można naprawić ten sprzęt? cz ktoś może zaprogramować ROM?
[#19] Re: Elsat MegaramHD

@Kilos, post #15

Wszystko sprawdzałem wiele razy. Po założeniu sprzętu na szynę nic nie działa, ciemny monitor!!
[#20] Re: Elsat MegaramHD

@janjacek, post #19

tak jak Ci pisałem wyżej to nie rom, mógł kucnąć któryś z układów ttl, a w najgorszym wypadku gal, jak chcesz możesz mi to wysłać to obadam, napisz na prv
[#21] Re: Elsat MegaramHD

@janjacek, post #18

Da się to naprawić. Ostatnio jeden naprawiłem. Wyślij go do mnie, to postawię go na nogi :)
[#22] Re: Elsat MegaramHD

@jarob, post #21

tak tak, wyślij do jaroba, ja co prawda też już kilka naprawiłem, ale jemu widać bardziej zależy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem