[#1] Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600
Wiem że to nie demon prędkości ale na pewno coś da się zrobić aby system szybciej się uruchomił.
A600 2MB chip + A6095 (9,5MB fast), KS3.1, WB3.1
Obecnie ustawienia są standardowe.
[#2] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #1

Nie ;) Jeśli korzystasz z twardego dysku (nie karty CF), to możesz go zdefragmentować (dyskietki też) za pomocą programu ReOrg. Jeśli masz dużą fragmentację plików może to przyspieszyć odczyt danych z dysku.
[#3] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #1

sprobuj FastBoot z Aminetu
[#4] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #1

IDEfix może ci to odrobinę przyśpieszyć, ale tak naprawdę najszybciej będzie jak zrobisz RAMdysk (RAD).
[#5] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@sanjyuubi, post #4

Wasze rady są cenne ale chciałbym za pierwszym włączeniem aby było to możliwie jak najszybciej.
[#6] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #5

ile czasu Ci się uruchamia ten system?
[#7] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@zmiennik, post #6

Nie mierzyłem ale 20-30s.
[#8] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #7

Dorzucę tylko, że jak u siebie stoperem zmierzyłem to od momentu włączenia zasilacza do momentu kiedy kursor z zegarka zamienił się w strzałkę minęło 36,2 sekundy.
Mam A600 + FastRam Kepper2k ustawiony na 5,5MB + Kick 3.1 i ClassicWB Lite, CF jako dysk.

pozdrawiam
[#9] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@glon, post #8

Dla A600 z Fastem maks co proponowałbym ze swojej strony to czysty OS3.1+MagicWB bez żadnych tapet itp zbędnych dodatków aby w miarę sprawnie pracować na ClassicWB Lite zalecałbym procek 020 np. Ninetails, FuriaEC020 lub jakaś ACA. Do czego masz zamiar wykorzystywać taką Amigę To jest również bardzo ważne.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2014 10:42:45 przez miro_78
[#10] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@glon, post #8

od momentu włączenia zasilacza minęło 36,2 sekundy

Mam propozycję, to za każdym razem jak będziesz miał zamiar włączyć Amigę zrób to 36 sekund wcześniej

nie no żartuję, a może masz to co ja miałem, kości kickstartów do przeczyszczenia.
Sprawdź po ilu sekundach od włączenia zasilacza zaczyna pracować dysk, po diodzie albo może go słychać chyba że masz karte CF to sama dioda da Ci odpowiedź.
[#11] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@glon, post #8

Cos mi sie w ten Wasze wyniki nie chcialo wierzyc. Za dlugo.

Wpialem dysk, puscilem instalacje WB z dyskietek. Goly system startuje w 14 sekund. Testowane na: A600, ROM 37.350, MOBO rev. 2D, 2MB Chip RAM.
[#12] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@F7sus4, post #11

ClassicWB Lite

To całkowicie normalne. CWb ma trochę rzeczy do odpalenia po drodze.
[#13] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@_arti, post #12

Ja swój czas podałem dla porównania czasu podanego przez jerry33 w poście #7. Z tego co pisał na początku to ma zwykłego WB 3.1.

A ClassicWB Lite używam bo jest ładny i wygodny (GAAE mi się nie podobał wizualnie) i ma masę preinstalowanych narzędzi. Począwszy od DirOpus, przez WHDLoad i na MagicMenu kończąc (tak to się chyba nazywa, to co jak klikam prawym przyciskiem, takie menu kontekstowe, a tam podgląd plików tekstowych, pakowanie do archiwów i rozpakowywanie itd.). Krótko mówiąc fakt, trochę muli, ale bardzo wygodny.
[#14] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #7

20-30 sekund i narzeka. Mój laptop z Ubuntu dłużej wstaje.
[#15] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@QkiZ, post #14

2MB zajmuje wb i nie wiem czemu to tak długo się ładuje jak odczyt przekracza 1MB/s.
[#16] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #15

Bo nie czytasz 2MB bloku z dysku, tylko pojedyncze, małe pliczki, które należy odszukać w fs, otworzyć ich deskryptory, zmodyfikować czas dostępu, wczytać do ramu i wykonać (pewnie pominąłem jeszcze kilka czynności). To, że pliki łącznie zajmują 2MB nie oznacza, że odczytywane z dysku jest tylko 2MB - w rzeczywistości odczytywanych danych może być kilka lub kilkadziesiąt razy więcej.
[#17] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #15

To że prędkość odczyt/zapis jest powyżej 1MB/s a WB na dysku zajmuje 2MB to nie oznacza że od momentu włączenia zasilania następują 2s ładowania i koniec. Przy procesorze 7.14MHz prędkość ładowania systemu, uruchamiania wszystkich potrzebnych procesów oraz sprawdzanie ich poprawności, dodatkowo alokacja pamięci, obsługa portów, PCMCIA, wszystko to trochę trwa.
Najlepiej zainstaluj czysty WB 3.1 + MagicWB jak już ktoś wcześniej napisał.
Dla przykładu w Mojej A600 2MBCHIP + 32MB Fast na ACA630@40MHz czysty WB 3.1 wstaje niecałe 3s od momentu włączenia zasilania do czerwonego kursora na blacie.
[#18] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #15

Ten post do skasowania, wyskoczył mi jakiś błąd, no ale to tylko Windows głową w mur

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2014 16:53:26 przez superbonio
[#19] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #15

zmodyfikować czas dostępu

To chyba nie na Amidze.
[#20] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #1

Możesz edytować plik startowy i wywalić wpisy programów których nie korzystasz.
Przyśpiesza to start systemu ładując mniej plików.
Ale pamiętaj że nie wszystkie można usuwać większość jest niezbędnych, jak wykastrujesz z bardzo system może już nie wstać, więc to rób z głową najlepiej na emulatorze.
[#21] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #7

jerry33, zmierz ile Ci startuję ta Ami, bo jak 30sek to coś jest nie halo, że mi ClassicWB startuję tyle co Tobie łysy WB. Jeśli 20sek to chyba jest w porządku. Podałeś przedział 20-30sek stąd tam moja wątpliwość. A konfigurację mamy zbliżone, aczkolwiek nie wiem jaki wpływ może mieć na prędkość uruchamiania się Ami fakt że Ty masz A6095 (9,5MB) a ja FastRam od Kipper-a (8MB).
[#22] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #15

... czyli nie sprawdziles mojej propozycji FastBoot.
Ten program robi to czego oczekujesz.
Poczytaj dokumentacje.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2014 01:35:35 przez Norbert
[#23] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@Norbert, post #22

Niestety to jest ponad moje siły. Nie wiem jak to mam zrobić.
[#24] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@Norbert, post #22

Szkoda, że program (zgodnie z dokumentacją) nie współpracuje z kartą graficzną.
[#25] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #1

Na jakiej partycji masz ten system? Jeśli są partycje większe niż 2GB, to FFS coś długo je inicjalizuje.

Po drugie, to WB uruchamia się z skryptu, a skrypty są powolne, dolicz do tego jeszcze 7MHz i to że ładują się małe pliczki. Być może na SFS byłoby szybciej.

Możesz zrobić obraz swojego dysku w Winuae albo programem dd z linuksa i na coś wrzucić do przejrzenia?

Możesz też np. pododawać co kilka linijek w startup-sequence takie linie:

echo krok 1
..
echo krok 2

to może wydedukujesz który fragment startup-sequence ładuje się najwolniej.

Miałem też kiedyś taką A600 na której złącze IDE było z jakiegoś powodu powolne, ale Ty mówisz, że niby masz ponad 1MB/s przy 7MHz i trochę to dziwne. Ja mam kartę Sandisk Extreme III, która przy wyciąga przy 28MHz 020 2.7MB/s, a na gołym 68000 650kB/s w sysinfo, jaką Ty masz kartę i na jakim programie testowałeś transfer. Najlepiej jakbyś miał np przygotowany plik 4MB i zmierzył osobiście czas kopiowania go do ramu (copy plik RAM:), wtedy dowiesz się jaki masz transfer.
[#26] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@sanjyuubi, post #25

Zainstaluje wb3.1 i będziesz miał to samo co ja.
Co do dysku to partycja ma jakieś 50MB.
[#27] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #26

To jakiś bezsens u Ciebie, u mnie na A600 z samym 2MB chip ClassicWB 68k uruchamia się w mniej niż 20s, a tam przecież jest więcej dodatków niż w samym WB3.1.
[#28] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #26

A co do dysku, to liczy się rozmiar każdej partycji, nie tylko systemowej. Im większa partycja, tym dłużej trwa ich dodawanie na FFS.
[#29] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@jerry33, post #1

Czy dysk był konfigurowany na tej Amidze? Sprawdź ustawienia partycji w HDToolBoxie, jeśli jest wpisany jakiś inny file system albo zmienione są parametry to wszystko może wpływać na szybkość ładowania. U mnie na A600/KS3.1/020/16MHz i na karcie CF 4GB system bez dodatków (tzn. mam MagicWB+MagicMenu) ładuje się w kilka sekund i tak powinno być. Mierzyłem szybkość transferu i jest w granicah 1,5 megabajta/s.

A może masz dużo rzeczy w ENV: ? Albo dodane dużo do startup-sequence, user-startup lub WBStartup? Z tego powodu może być dużo opóźnień, zależy co startuje dodatkowo. Kopiowanie dużej ilości małych plików też bardzo zwalnia.

Najprościej zrób cała konfigurację dysku jeszcze raz i zainstaluj czysty system - wtedy sprawdzisz w prosty sposób i będziesz miał pewność.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2014 18:24:23 przez tOMashBe
[#30] Re: Przyśpieszenie uruchamiania amigi 600

@tOMashBe, post #29

Goły wb3.1. Tylko zainstalowany. Mam sfs oraz dwie partycje po blisko 2GB a ta na system ma 50MB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem