[#1] Totalny pad twardego dysku... :(
Witam,

Mam Amigę 1200T E/BOX z Blizzard 1240/50Mhz. Po dłuższym okresie nie używania naszła mnie chęć na pobawienie się nią, niestety, padł mi twardy dysk. :(( Był to jedyny twardy dysk z systemem Amigii jaki posiadam, reszta działających kopii mam pod WinUAE. Dodatkowo ze starości (!!!) odmówiły mi posłuszeństwa dyskietki z Workbenchem, tak więc nawet nie mogę sformatować nowego dysku, ani zainstalować systemu, a o przegraniu różnych programów min. do obsługi sieci mogę spokojnie zapomnieć...

Pomóżcie mi! W ostateczności wystawie moją Amisię na Allegro, razem z zapasową kartą turbo i płytą główną i kilkoma innymi akcesoriami. :)

[#2] Re: Totalny pad twardego dysku... :(

@Doktor No, post #1

Wnioskuję z posta, że masz i amisie i pc. Może spróbuj podpiąć dysk amigowy pod pieca i z poziomu winuae sformatować :S I wybij sobie głupie myśli z wyzbywaniem się amigi - co będziesz wnukom pokazywał? :P

[#3] Re: Totalny pad twardego dysku... :(

@koodlaty, post #2

Pisze jak byk w dokumentacji WinUAE, że dysk ma już być sformatowany pod Amigą! Jak ja mam to zrobić z nowym dyskiem, skoro nawet dyskietka Install mi nie chodzi??

[#4] Re: Totalny pad twardego dysku... :(

@Doktor No, post #3

Piszesz że na WinUAE masz działające kopie, podepnij nowy dysk i z poziomu WinUAE go spartycjonuj i sformatuj, wymagany Win2000 lub XP.
[#5] Re: Totalny pad twardego dysku... :(

@Doktor No, post #1

Raczej bez dyskietki startowej się nie obejdzie. Musisz poszukać u kogoś w okolicy. Jest jeszcze możliwość sformatowania pod Amithlonem, z tym, z tego co czytałem jest dość trudne. Koleś najpierw formatował pod Winem, potem PartMagikiem zmienił na format linuksowy, potem linuksowym fdiskiem coś tam pozmieniał i potem sformatował pod amithlonem. Dysk był widziany na prawdziwej amidze.
[#6] Re: Totalny pad twardego dysku... :(

@cholok, post #5

Jest też możliwość sformatowania pod WinUAE nie jest wcale takie trudnehttp://valwit.net/uaehd.html

[#7] Re: Totalny pad twardego dysku... :(

@piter144, post #6

OK, dzięki!! :) Zaczynam odzyskiwać nadzieję. :) Teraz muszę poszukać nowy dysk, na Allegro 1,5GB idą za 6-8PLN. :)

[#8] Re: Totalny pad twardego dysku... :(

@Doktor No, post #1

Formatowalem dysk pod UAE (AmiKit) i teraz na Ami dziala bez zadnych problemow.
Dysk jest uszkodzony fizycznie? Nie da sie go naprawic jakims programem?

[#9] Re: Totalny pad twardego dysku... :(

@vi-bee, post #8

Nie da sie go naprawic jakims programem?

Napewno sie da, ale kolega "nieopatrznie" nie ma nawet dyskietki bezpieczenstwa z niezbednym softem.
[#10] Re: Totalny pad twardego dysku... :(

@Andrzej Drozd, post #9

Ja nawet stacji dyskietek niemam,

[#11] Re: Totalny pad twardego dysku... :(

@Korni, post #10

Ale zawsze mozesz podpiac HD do Pegaza i przekopiowac/naprawic system, gdy padnie w Amidze ;)

Ostatnia modyfikacja: 04.05.06 07:49
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem