kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 - Problem z migającym Powerem
Witam. Dzisiaj odnalazłem swoją Amigę po 15 latach. Niestety w owym czasie przestała mi działać więc czas ją naprawić.

Problem polega na tym że po podłączeniu zasilania dioda power miga 6 razy po czym zaświeca się siódmy raz i od nowa.

Podam napięcia jakie podaje zasilacz:

Po rozkręceniu zasilacza widzę czarny nalot na płycie przy regulatorze napięcia.

Rozkręciłem także amigę i tam nic nie zauważyłem. Kondensatory są w nienaruszonym stanie.

Moja Amiga nie posiada dysku twardego.

PS: jako że jestem tutaj nowy Dorzucę garść zdjęć swojego znaleziska :)

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2014 20:17:12 przez mw88
[#2] Re: Amiga 1200 - Problem z migającym Powerem

@mw88, post #1

Możesz sprawdzić z inną klawiaturą? Albo odłącz klawiaturę i zobacz, czy Amiga się odpali.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2014 20:33:42 przez _arti
[#3] Re: Amiga 1200 - Problem z migającym Powerem

@mw88, post #1

Sprawdź czy nic się nie grzeje na płycie

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2014 20:57:35 przez Skiba
[#4] Re: Amiga 1200 - Problem z migającym Powerem

@Skiba, post #3

Wypiłem wszystkie komponenty i zauważyłem że Amiga reaguje na Gniazdo zasilające. Jak podciągnę wtyk lekko do góry to Dioda power Pulsuje dwa razy lub świeci ciągłym światłem.

Niestety nie mogę uzyskać obrazu. Czy powinno być coś napisane po włączeniu zasilania ??

Posiadam wideo grabbera podłączonego pod laptopa którym zgrywam obraz z magnetowidu. Podłączam Pod żółte gniazdo chinch w amidze - typ obrazu PAL.

Posiadam jeszcze kabel antenowy - podłączam go pod gniazdo zaraz przy zasilaniu. Widzę że TV reaguje na włączenie i wyłączenie Amigi. Nie pamiętam do czego służy ten mały przełącznik obok gniazda w amidze oraz to pokrętło(jest to coś w stylu kalibracji obrazu jak w C64 ? )
[#5] Re: Amiga 1200 - Problem z migającym Powerem

@mw88, post #4

Wina wg mnie leży w zasilaczu - dokonał swojego żywotu. Masz kogoś kto mógłby Ci pożyczyć jakiś inny na test?
[#6] Re: Amiga 1200 - Problem z migającym Powerem

@BomberMAX, post #5

Niestety nie, ale dam elektronikowi do sprawdzenia
[#7] Re: Amiga 1200 - Problem z migającym Powerem

@mw88, post #6

w mojej ex A500+ z Turbo 030 jak podpiąłem mocniejszy nawet zasilacz to był i tak zmęczony życiem a objawy identyczne jak u Ciebie. Wilgoć zrobiła swoje z zasiłką.
[#8] Re: Amiga 1200 - Problem z migającym Powerem

@BomberMAX, post #7

Dokładnie. Niby napięcie na mierniku pokazuje ale jak dostanie obciążenie to wysiada. Oddam do sprawdzenia zestawik i myślę że sobie jeszcze zagram na tym sprzęcie.

PS: Do czego służy ten przełącznik obok gniazda zasilającego w Amidze 1200 ??
[#9] Re: Amiga 1200 - Problem z migającym Powerem

@mw88, post #8

PS: Do czego służy ten przełącznik obok gniazda zasilającego w Amidze 1200 ??

To przełącznik w modulatorze TV. Jest też tam małą śrubka jego głowicy. Służą do "dokładniejszej" regulacji jeśli obraz na TV jest z powiedzmy z zakłóceniami. Amigę podłączasz przez to wyjście do wejścia antenowego w TV takim przewodem.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2014 07:35:10 przez TUPCOM
[#10] Re: Amiga 1200 - Problem z migającym Powerem

@BomberMAX, post #7

Moja Amiga wróciła od elektronika. Według niego coś jest z płytą główną. Czy jest ktoś na forum kto mógłby się zająć naprawą ??
[#11] Re: Amiga 1200 - Problem z migającym Powerem

@mw88, post #10

Pewnie, że jest :) Między innymi ja ;)
[#12] Re: Amiga 1200 - Problem z migającym Powerem

@jarob, post #11

Jaka była ostateczna diagnoza tego przypadku?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem