kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Problem z kartą sieciową na PCMCIA
Cześć,

kupiłem niedawno w efunzinie kartę sieciową PCMCIA dla mojej A1200.

Po dokonaniu zakupu, pocztą przyszła do mnie karta ShineNet 10Mbit/s zgodna z NE2000. Zainstalowałem więc sterownik cnetdevice z aminetu i skonfigurowałem stos TCP/IP Genesis dołączony do OS3.9.

Mam z nią dwa problemy:

1. Przy włożonej karcie Amiga nie wstaje (w ogóle nie rozpoczyna bootowania, świeci się tylko power LED). Muszę wkładać kartę do slotu dopiero po uruchomieniu systemu. Co dziwne mógłbym przysiąc, że za pierwszym razem zabootowała się bez problemu.

2. Karta podczas intensywnej pracy zawiesza Amigę. Wydaje się to być skorelowane z szybkością transmisji. Do testów używałem klienta ftp dołączonego do stosu Genesis.
- przy ściąganiu z domowego serwera na ramdisk zwis występuje natychmiast po wywołaniu komendy "get" (czyli w momencie rozpoczęcia pobierania)
- przy ściąganiu jak wyżej, ale na CF zwis występuje po około minucie (jak mniemam ściąganie do ramu jest szybsze).
- przy ściąganiu z wolnego serwera zewnętrznego (transfer w granicach 60kb/s) zwis nie występuje wcale i wszystko działa jak należy.

Raz zamiast zwyczajnego zwisu Amiga wyświetliła czerwony ekran na TV.

Amiga działa z turbiną Blizzard 1230 Mk II @ 50Mhz i 64MB Fastu. Kickstart w wersji 3.1, system to OS3.9.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Z góry dzięki! szeroki uśmiech
[#2] Re: Problem z kartą sieciową na PCMCIA

@MasterM, post #1

[#3] Re: Problem z kartą sieciową na PCMCIA

@MasterM, post #1

Amigę masz w wieży czy Desktopie?
[#4] Re: Problem z kartą sieciową na PCMCIA

@MasterM, post #1

1. Cardreset lub zrobienie odpowiedniego fixu płyty.
2. Tu nie wiem, karty pod cnet.device używałem z blizzardami IV, 040 i 060 i nie miałem takich przypadków. Stawiał bym raczej na jakąś zwieszkę w systemie niż problem sprzętowy. Postaw goły WB3.0 lub 3.1 na jakiejś partycji i sprawdź czy też będą zwiechy.

Pozdrawiam
[#5] Re: Problem z kartą sieciową na PCMCIA

@RadoslawF, post #4

Postawiłem goły WB3.1 z wersją demo Genesis dostępną na aminecie oraz CardPatch i CardReset w UserStartup.

Oba problemy nadal występują.

Amigę mam w obudowie desktop.

EDIT: Po wyłączeniu fastu (via NoFastMem) Amiga się crashuje (czerwona ramka "Software Failure") po kilku sekundach. W tym przypadku oczywiście ściągam plik na CF, a nie ram disk.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2014 01:28:50 przez MasterM
[#6] Re: Problem z kartą sieciową na PCMCIA

@MasterM, post #5

Problem z płytą lub kartą sieciową.
Sprawdź jak możesz czy podobne cuda będą się działy z jakąś inna kartą lub kartę z inną Amigą.
Sprawdź jeszcze całość bez turbo, przy uruchomieniu nofastmem, wyłącza fast ale karta i procesor pracuje. Nie wiem czy w twojej karcie zadziała wyłączenie przez przytrzymanie klawisza 2 przy starcie.
Jak to co podałem nie pokaże winnego to potrzebujesz opinii elektronika na temat ewentualnych uszkodzeń płyty.

Pozdrawiam
[#7] Re: Problem z kartą sieciową na PCMCIA

@MasterM, post #5

Nie wiem czy w Genesis jest taka opcja ale spróbuj zmniejszyć MTU. Miałem kiedyś podobny problem z inną kartą (zawieszki przy zapychaniu łącza) i zmniejszenie MTU w Roadshow pomogło.
[#8] Re: Problem z kartą sieciową na PCMCIA

@RadoslawF, post #6

Oba problemy rozwiązane!

Winowajcą okazał sie zasilacz. Wymieniłem na inny i wszystko śmiga bez problemu. szeroki uśmiech

Trochę z innej beczki: Polecacie jakieś ustawienia optymalizujące wydajność stosu TCP/IP? Na moim 68030@50Mhz osiągam prędkości rzędu 250kb/s. Ktoś na forum amiga.org pisał, że na podobnej konfiguracji sprzętowej, przy użyciu Genesis osiąga >400kb/s.
[#9] Re: Problem z kartą sieciową na PCMCIA

@MasterM, post #8

Ja na ACA620 po FTP wyciągam ok 70 kB/s. Co jest największą przyczyną słabego transfery na Amidze? Pamięć?
[#10] Re: Problem z kartą sieciową na PCMCIA

@QkiZ, post #9

CPU.
[#11] Re: Problem z kartą sieciową na PCMCIA

@_arti, post #10

Chyba będzie się zgadzać. Właśnie przeczytałem swój stary artykuł na którym łączyłem się golasem A600 do sieci i wtedy wyciągałem po FTP 20kB/s.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem