[#1]
Problem z kartą sieciową na PCMCIA
Cześć,
kupiłem niedawno w efunzinie kartę sieciową PCMCIA dla mojej A1200.
Po dokonaniu zakupu, pocztą przyszła do mnie karta ShineNet 10Mbit/s zgodna z NE2000. Zainstalowałem więc
sterownik cnetdevice z aminetu i skonfigurowałem stos TCP/IP Genesis dołączony do OS3.9.
Mam z nią dwa problemy:
1. Przy włożonej karcie Amiga nie wstaje (w ogóle nie rozpoczyna bootowania, świeci się tylko power LED). Muszę wkładać kartę do slotu dopiero po uruchomieniu systemu. Co dziwne mógłbym przysiąc, że za pierwszym razem zabootowała się bez problemu.
2. Karta podczas intensywnej pracy zawiesza Amigę. Wydaje się to być skorelowane z szybkością transmisji. Do testów używałem klienta ftp dołączonego do stosu Genesis.
- przy ściąganiu z domowego serwera na ramdisk zwis występuje natychmiast po wywołaniu komendy "get" (czyli w momencie rozpoczęcia pobierania)
- przy ściąganiu jak wyżej, ale na CF zwis występuje po około minucie (jak mniemam ściąganie do ramu jest szybsze).
- przy ściąganiu z wolnego serwera zewnętrznego (transfer w granicach 60kb/s) zwis nie występuje wcale i wszystko działa jak należy.
Raz zamiast zwyczajnego zwisu Amiga wyświetliła czerwony ekran na TV.
Amiga działa z turbiną Blizzard 1230 Mk II @ 50Mhz i 64MB Fastu. Kickstart w wersji 3.1, system to OS3.9.
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Z góry dzięki!