kategoria: Sprzęt
[#1] Zgrywanie obrazu z Ami na PC
Zastanawiam się czy nie kupić sobie takiego urządzenia /KLIK/, aby móc zgrywać to co robię na Ami na PC.
Oczywiście jeśli już to jak najtaniej się da, do żadnych szczególnych zastosowań.
Pytanie tylko czy to rzeczywiście działa i czy nie traci się znacznie na jakości?

pozdrawiam
[#2] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@glon, post #1

Kupiłem to kiedyś żeby podłączać konsole do lapa i potraktowanie go jako TV.
Ogólnie jakość obrazu taka sobie, miałem trudności w odczytaniu tekstu np w Yakuzie no i opóźnienie obrazu ostatecznie wyeleminowało to rozwiązanie.
Ale do Twoich potrzeb może wystarczy.
[#3] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@iZi, post #2

Mi opóźnienie obrazu nie będzie przeszkadzać, jakości w sumie też nie mam co oczekiwać nie wiadomo jak dużej w tej cenie to pewnie kupię, a 25zł to nie majątek.
Dzięki z info.

edit:
Zapomniałem się jeszcze o jedno zapytać, ważne jest abym mógł jednocześnie korzystać z tegoż urządzenia i normalnie z GBS-8220? A jeśli nie to czy mogę to urządzenie podłączyć do GBS-a, skoro GBS ma 2 wyjścia wideo?

W sensie, normalnie wyświetla mi się obraz z Ami na LCD przez GBS oraz jednocześnie nagrywa się na PC.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2014 23:04:51 przez glon
[#4] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@glon, post #1

Mam podobne urządzenie z 4 wejściami S-Video i 1 monofonicznym wejściem audio. Jakość obrazu z wyjścia S-Video Amigi jest kiepska. Próbka zgrywanego przeze mnie materiału: link. Na 2-rdzeniowym procesorze za 200 zł. nie było żadnych opóźnień przy nagrywaniu obrazu z dźwiękiem.
[#5] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@RomanWorkshop, post #4

Z tego co wyszukałem to mogę, jeśli zmajstruję sobie przejściówkę z VGA na S-Video. A co za tym idzie, najpierw stracę na jakości na GBS, a potem dodatkowo na tym EasyCAP.

To już chyba wszystko, dzięki za pomoc.
[#6] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@RomanWorkshop, post #4

Errata: Amiga nie ma wyjścia S-Video tylko Composite.
[#7] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@glon, post #1

ja mam to obraz super
link
[#8] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@RomanWorkshop, post #6

W sumie to nieściśle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że chce móc nagrywając obraz z Ami na PC przez EasyCAP jednocześnie odtwarzać obraz bezpośrednio na LCD (przez GBS oczywiście, ale nie przez EasyCAP). W tym celu zrobię sobie przejściówkę z VGA na S-Video, a ponieważ GBS ma 2 wyjścia wideo VGA będę mógł do niego podłączyć urządzenie do zgrywania jednocześnie z monitorem.
Powinno zadziałać o ile nic nie pomieszałem.
[#9] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@glon, post #8

Tak się składa że tymczasowo ja tak podłączam Amigę do laptopa przez EasyCAP właśnie. Obraz dupy nie urywa, szczególnie na statycznym obrazie, np. Workbench, ale można to trochę poprawić.
Próbowałem kombinować aby obraz z Amiga video wpuścić w S-Video w EasyCAP, ale to nie możliwe bez konwertera. Taki konwerter jest droższy od GBSa, którego też nie dawno kupiłem za 70 zł od Chińczyków.
Obraz teraz odbieram przez SMPlayer'a na Ubuntu, a dźwięk przez SoX'a, dodatkowo przepuszczając go przez filtr odszumiający. W SMplayer można włączyć jeszcze filtr dolnoprzepustowy aby usunąć przeplot, filtr odszumiający i wyostrzający.
Dzwięk z obrazem się nie rozjeżdża pomimo że idzie z dwóch różnych programów.
Dodatkowym plusem jest brak drgania przy trybach interlaced.
[#10] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@QkiZ, post #9

Panowie, ja mam easy cap i mam obraz tylko przez NTSC, na PAL-u jest problem, wykrywa jedną klatkę na kilka sekund. Ogólnie urządzenie wypada bardzo dobrze w stosunku jakość/cena. Czyżby mój egzemplarz był wadliwy ?

P.S. Pozdrowienia z gorącej Turcji
[#11] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@glon, post #1

Ja również mam EasyCAP, z tym że zakupiłem go by zgrywać materiał z VHS na DVD. Problem jest w tym, że o ile obraz zgrywany jest poprawnie przy stabilnym źródle, to dźwięku niet. Tyczy się to oczywiście użądzeń tych najtańszych. Dla mnie to nie problem, bo wrzuciłem sobie Audio Out z magnetowidu przez mikser do interfejsu audio (Edirol UA-1EX czy ESI Julia XTe bo używam zamiennie). Jednak jak ktoś nie ma takich zabawek, to musi się liczyć z tym, że będzie musiał kupić kabel łączący żródło sygnału (VHS, Amiga, konsola czy cokolwiek innego) do karty audio. Z VHS jest też taki problem, że w momencie kiedy na ekranie pojawiają się zakłócenia (zaczyna działać auto tracking, bądź nie ma go w ogóle), to grabber potrafi zgubić sygnał. Dźwięk się grabuje, ale obraz jest albo czarny albo mamy ostatnią poprawną klatkę. Więcej mankamentów nie zauważyłem. Podejrzewam że to wina tanich, chińskich podróbek. Podobno w tych droższych nie ma tego problemu. Przeważnie dołączany jest Ulead Video Studio - prosty i całkiem fajny kawałek softu (oczywiście na pc), aczkolwiek działa też z VirtualDUB. Na 100% moja podróbka nie działa z Sony Vegas (sprawdzone). Jeżeli nie przeszkadza nikomu fakt że trzeba kupić/zrobić kabel do audio, to śmiało brać najtańsze ścierwo (ja za swoje dałem 15PLN). Nagrywałem na tym gameplay z C64, zrzuciłem setki godzin wesel/komunii/studniówek z VHS, nagrywałem wyczyny kumpla w God of War na PS2 jak również robiłem wideo poradnik pod tytułem "jak zainstalować dysk w PS2". Urządzenie śmieszne wręcz, a naprawdę efekty są zadowalające. Z Amigą najpewniej będzie działało po Composite, bo to S-Video co tam jest to u mnie w ogóle nie działa.

Jak ktoś ciekaw to na Core2Quad Q6600 2,4GHz pełny PAL z kompresją MPEG idzie w realtimie bez problemu. Bez kompresji potrafi już zgubić 20-35 klatek na 25 minut. Wtedy mamy paskudny desync obrazu z dźwiękiem.

edit: aha, z tego co pamiętam, to dźwięk lubi łapać zakłócenia od obrazu. Słychać to w postaci wysokiego pisku w tle. Jak pamiętam używałem po zgrabowaniu AviDemux do "wyrypania" tracku audio, potem przepuszczałem go przez odszumiacz i wrzucałem na powrót do avika. Jakość porażała. Przy grabowaniu materiału w PAL pewnie pojawi się interlace (kreski w gotowym materiale). AviDemux ma filtr deinterlace, który usuwa to bez problemu, podobnie jak odtwarzacz VLC który też ma taką funkcję - tyle że robi to w locie.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2014 02:15:18 przez Red_Bullet
[#12] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@Esio, post #10

Panowie, ja mam easy cap i mam obraz tylko przez NTSC, na PAL-u jest problem, wykrywa jedną klatkę na kilka sekund. Ogólnie urządzenie wypada bardzo dobrze w stosunku jakość/cena. Czyżby mój egzemplarz był wadliwy ?

U mnie sytuacja jest odwrotna. Gdy przełączam Amigę w NTSC to ekran robi się zielony (tak jakby odbiór sygnału był po za zakresem pracy EasyCAPa). A na czym odtwarzasz obraz
Jednak jak ktoś nie ma takich zabawek, to musi się liczyć z tym, że będzie musiał kupić kabel łączący żródło sygnału (VHS, Amiga, konsola czy cokolwiek innego) do karty audio

Przecież w EasyCAP jest wejście audio.
Jak ktoś ciekaw to na Core2Quad Q6600 2,4GHz pełny PAL z kompresją MPEG idzie w realtimie bez problemu. Bez kompresji potrafi już zgubić 20-35 klatek na 25 minut. Wtedy mamy paskudny desync obrazu z dźwiękiem.

Kodeki
[#13] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@glon, post #1

Po co na PC? Weźmij stacjonarną nagrywarkę DVD, podłącz Amigę, zgraj materiał. Następnie dobierz się do plików na płycie DVD i skonwertuj odpowiedni plik .vob na co tam potrzebujesz. Możesz też tylko zmienić rozszerzenie tego pliku na .mpg i używać tak jak jest. Nawet Frogger takie coś łyka.

Rozwiązanie proste, efekty lepsze niż z większości grabberów - przynajmniej nic się nie rozjeżdża i żadne klatki się nie gubią.
[#14] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@Daclaw, post #13

Dokładnie - to jest najlepsza metoda. Najlepiej Amigę podłącz do stacjonarnej nagrywarki kablem Amiga RGB>SCART - jakość będzie najlepsza. Taką nagrywarkę bez dysku HDD można kupić za grosze.
[#15] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@Esio, post #10

Panowie, ja mam easy cap i mam obraz tylko przez NTSC, na PAL-u jest problem, wykrywa jedną klatkę na kilka sekund.

U mnie to samo. Nie udało mi się uzyskać stabilnego obrazu w PAL zarówno na Amidze jak i na C64, Atari 65XE i TC2048. Obraz ze stacjonarnego odtwarzacza Video zgrywa się dobrze, z tym, że jakość bardzo przeciętna. Ogólnie nie polecam ... tania Chińska tandeta.
[#16] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@gorzyga, post #14

Takie nagrywarki nie obsługują RGB mimo że mają euro
Ale fakt jakość obrazu jest z nich bardzo dobra.
[#17] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@QkiZ, post #12

No właśnie u mnie to wejście audio nie działa. Przez interfejsy idzie bez problemu, przez EasyCAP już nie.

Bez "kompresji" to chyba idzie jako Motion JPEG. Albo USB nie wyrabia, albo dysk. MPEG (opisany w ULEAD jako DVD) idzie bez problemów.

Oczywiście że można użyć zewnętrznego rekordera, tylko to dodatkowe urządzenie, a pieca w domu, żeby podłączyć grabber, to ma chyba każdy.
[#18] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@Daclaw, post #13

Super pomysł A do tego niczego nie będziesz widział i nie będziesz wiedział co nagrywasz, w sam raz do nagrywania gejmplejów.
U mnie to samo. Nie udało mi się uzyskać stabilnego obrazu w PAL zarówno na Amidze jak i na C64, Atari 65XE i TC2048.

Może to kwestia waszych pecetów. Może chwilowo komputer był obciążony. Ja zauważyłem, że gdy komp zaczyna zajeżdżać dysk twardy z jakiegoś powodu, obraz zaczyna skakać.
No właśnie u mnie to wejście audio nie działa. Przez interfejsy idzie bez problemu, przez EasyCAP już nie.

Jakiego systemu używasz?
Bez "kompresji" to chyba idzie jako Motion JPEG.

No to jest kompresja właśnie.
Albo USB nie wyrabia, albo dysk. MPEG (opisany w ULEAD jako DVD) idzie bez problemów.

Wątpie aby to był problem USB, skoro na jednym kodeku idzie ok, a na innym nie.
[#19] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@QkiZ, post #18

Super pomysł A do tego niczego nie będziesz widział i nie będziesz wiedział co nagrywasz, w sam raz do nagrywania gejmplejów.

Jak to nie bedziesz widzial?
Obraz z Amigi mozesz puscic do dwoch (A500) lub do trzech (A1200) odbiornikówTV/monitorów.
Nagranie mozna potem juz wyedytowac na pc czy mac
[#20] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@Norbert, post #19

Nie pisałeś nic o rozdzielaczu sygnału
[#21] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@QkiZ, post #20

A do tego niczego nie będziesz widział i nie będziesz wiedział co nagrywasz, w sam raz do nagrywania gejmplejów.

Do czego to sie odnosi ?

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2014 15:13:53 przez Norbert
[#22] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@Norbert, post #21

Po co na PC? Weźmij stacjonarną nagrywarkę DVD, podłącz Amigę, zgraj materiał. Następnie dobierz się do plików na płycie DVD i skonwertuj odpowiedni plik .vob na co tam potrzebujesz.
[#23] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@QkiZ, post #22

Dlatego napisalem ze bedzie widział co nagrywa, poniewaz Amiga ma wiecej niz jedno wyjscie wizyjne.
[#24] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@at0m, post #15

Przyczyną może być podanie obrazu bez interlace. W każdym razie VLab Motion miał z takim problem. Jak zaczynałem nagrywanie od Workbencha (hires laced) a potem wchodził lowres, to szło. Gdy próbowałem zacząć od lowresu - było "no signal".
[#25] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@QkiZ, post #18

Może to kwestia waszych pecetów. Może chwilowo komputer był obciążony. Ja zauważyłem, że gdy komp zaczyna zajeżdżać dysk twardy z jakiegoś powodu, obraz zaczyna skakać.

Zgrywałem obraz z Amigi w czasach Pentium 600 Mhz na zwykłej karcie graficznej z wejściem Video. Jeśli teraz nie mogę tego zrobić na wielokrotnie szybszym PC to znaczy że sprzęt do zgrywania lub jego oprogramowanie jest do niczego.
[#26] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@Norbert, post #23

kurde, jak mogłem o tym zapomnieć może dlatego że nie używam innych złącz. zwracam honor.
Dokładnie atom

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2014 16:02:07 przez QkiZ
[#27] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@glon, post #1

Kombinujecie trochę jak koń pod górę.

Jeżeli chodzi o zgrywanie obrazu z Amigi, to najlepiej nadają się do tego tzw. frame grabbery. Kupiłem taki jakiś czas temu, by móc go wypróbować z moimi A1200 i A500. Jest to Vision RGB-PRO1 firmy Datapath, korzystająca ze złącza PCI i posiadająca dwa wejścia VGA (z tego jedno aktywne). Istnieje również wersja PRO2 z dwoma aktywnymi wejściami. Wystarczyło więc dokupić przejściówkę z RGB na VGA, by można było wypróbować jakość zgrywania. Efekty możecie zobaczyć tutaj:

https://www.mediafire.com/folder/4i7hp9nwilis9//Datapath%20Vision%20RGB-PRO1%20frame%20grabber

Są to zgrane statyczne klatki z "Blood Money" z Amigi 500 po złączu RGB, animacja z dyskietką z Amigi 1200 oraz Boot Menu zgrane ze złącza VGA z karty BVision. Muszę dopiero postawić system; korci mnie, by nagrać nieco Workbencha z wyjścia tej karty graficznej.

Istnieje również klon tej karty, produkowany na licencji dla Electronic Modular Solutions Ltd. o nazwie EMS PhynxRGB-I. Spieszę donieść, że sterowniki dla nich są wymienne i te przeznaczone dla jednej karty, zadziałają też na jej klonie. Dodatkowo Firma EMS udostępnia program PhynxVCR (wraz z darmowym serialem odblokowującym wersję trial), który pozwala nagrywać przechwytywany obraz (wymagane zainstalowane enkodery wideo). Firmowy VisionRGB i PhynxRGB umożliwiają jedynie podgląd sygnału w oknie, chociaż widać też jego dokładne parametry.

Konstrukcja nie jest nowa, bo pochodzi z 2002 roku, ale producent dość długo oferował jej wsparcie, więc najnowsze sterowniki pochodzą z marca 2011 roku. Wydajność jest całkiem niezła, jak na jej wiek.

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2014 21:44:05 przez voy
[#28] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@gilban, post #16

Moja nagrywarka Philipsa ma wejście RGB po SCART.
[#29] Re: Zgrywanie obrazu z Ami na PC

@gorzyga, post #28

masz pewnosc ze obsluguje RGB ?
mozesz podac model tej nagrywarki ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem