[#1] ACA500 i WHDLoad
Zastanawiam się nad wyborem dopałki do A500+. Mam już 2 MB Chip, w formie płytki GVP, i czas dobrać coś z myślą o grach z dysku. I teraz. Na rynku są dwa ciekawe produkty. Kipper 8MB Fast i slot CF i ACA500 2 MB Fast i 2 sloty CF. Moje pytanie brzmi, czy ACA500 wystarczy do WHDLoad, a w szczególności do przygodówek jak Monkey Island? Czytałem, że wiele przygodówek, ze swej natury wielodyskowych, nie chce działać (np. Moneky Island). A na Kipperze, który ma 8 MB nie ma problemu. Tylko, że ten drugi jest wolniejszy i nie ma go w polskim sklepie. Co wybrać?

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2014 13:24:13 przez wuk
[#2] Re: ACA500 i WHDLoad

@wuk, post #1

Ja jestem zwolennikiem lepszego (bardziej przyszłościowego), więc wybrał bym ACA500. Minus jest taki, że Amiga będzie więcej miejsca zajmowała na biurku. 2MB CHIP i 1.5MB fast z ACA spokojnie wystarczy, nawet na wielodyskowe gry, tylko chyba nie można użyć funkcji preload, która w całości wszystko ładuje do ram. W przyszłości możesz się jeszcze doposażyć w jakąś kartę dodatkową z 68020, albo najlepiej z 68030 i na pewno ramu Ci nie zabraknie (+128MB na kartach ACA12xx) i pograsz w dużo bardziej wymagające gry.

Dodatkowo, żeby kartę od Kippera kupić bezpośrednio, będziesz musiał poczekać przynajmniej dwa tygodnie, bo podobno jakieś rodzinne sprawy wynikły i będzie dostępny za jakiś czas.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2014 13:46:04 przez flops
[#3] Re: ACA500 i WHDLoad

@wuk, post #1

I to prawda.
Ponadto
Ein - ACA ma możliwość przenoszenia danych z PC poprzez osobną kartę CF.
I zwei - ACA ma do wyboru też kickstart 3.1 - tak czy inaczej - główny dysk jest zawsze bootowalny. Podczas gdy na stronie Kippera piszą, że mogą być problemy z autoboot.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2014 14:35:29 przez YERZMYEY/HOOY-PROGRAM
[#4] Re: ACA500 i WHDLoad

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #3

A czy może ktoś grał w Monkey Island whdload pod gołą ACA500?
[#5] Re: ACA500 i WHDLoad

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #3

Jasne ale czytałem, że przygodówki kilku dyskietkowe się sypią bez preload na ACA500. I nie wiem czy to "komuś" czy powszechnie. A nie znalazłem testu WHDload na ACA500. Poza prostym odpaliłem to i to i super. Inna osoba robi test ACi z domontowanym ACA 1220 . Też mi pomysł testu. Więc ciężko się zorientować.
[#6] Re: ACA500 i WHDLoad

@wuk, post #5

Nie instalowałem WHDL jak na razie niemniej postaram się to zrobić w najbliższym czasie (mam sentyment do dyskietek i WHDL to dla mnie trochę profanacja ale jeśli przekonałem sie do emulatora flopa to i to trza zobaczyć:P )
Wtedy zdam relacje :)

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2014 19:13:56 przez sunater
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem