kategoria: A600
[#1] Tapeta na A600, NickPrefs i Startup-sequence
Zadowolony z tapety link zrobiłem reset i niestety po restarcie trzeba ustawiać na nowo. Przerzuciłem NickPrefs do WBStartup też bez pozytywnego rezultatu.......
Pisze aby przerzucyć NickPrefs do startup-sequence zaraz za IPrefs i zrobić reset.....
I tu mam problem wiem, że trzeba otworzyć "S" i dalej nie wiem gdzie to NickPrefs wsadzić. Proszę o jakiś szybki tutorial krok po kroku.
Pozdrawiam
[#2] Re: Tapeta na A600, NickPrefs i Startup-sequence

@heniek29cr, post #1

wpisz w cli
ed s:startup-sequence
wyedytuj plik i poprawiony zapisz
[#3] Re: Tapeta na A600, NickPrefs i Startup-sequence

@Norbert, post #2

Wpisałem w AmigaShell to co podałeś i wyskoczyło okienko z napisem Ed 2.00
i z napisami ale jeszcze nigdy tego nie edytowałem więc nie wiem jak i co....może jest jakiś tutorial edytowania tego startup-sequence? krok po kroku?
[#4] Re: Tapeta na A600, NickPrefs i Startup-sequence

@Norbert, post #2

No i wyedytowałem teraz mam przy starcie: "Error wrong number of arguments"OK
Ale na szczęście robiłem to na WinUae i na obrazie mojej karty cf co mam w Ami także bez strat
Spróbuję jeszcze raz wieczorem pisze na klawiaturze
[#5] Re: Tapeta na A600, NickPrefs i Startup-sequence

@heniek29cr, post #4

Widocznie zle wyedytowałes plik lub popelniłes błąd w nazwach
[#6] Re: Tapeta na A600, NickPrefs i Startup-sequence

@heniek29cr, post #1

Z tego co pamiętam NickPrefs daje się zaraz pod IPrefs. Jeśli nie obczajasz ed'a pobierz sobie jakiś inny edytor ascii. Ja używam Txed.
[#7] Re: Tapeta na A600, NickPrefs i Startup-sequence

@QkiZ, post #6

Ten wpis NickPrefs robiłem chyba już z 10 razy i albo błąd albo się nie uruchamia..... Ale proszę tak krok po kroku opisać co i jak robić bo ciężko coś znaleść na temat edycji startup-sequence. Ja zrobiłem tak:
1: Skopiowałem ikonkę NickPresf(program uruchamiający) do "S" w systemie
2: Po komendzie w AmigaShell "ed s:startup-sequence" pojawiło się okno gdzie zaraz pod wpisem "IPrefs" umieściłem wpis "NickPrefs"
3. Dałem save
4. Restart ale nic to nie dało i trzeba na nowo uruchamiać NickPrefs i ustawiać tapetę...
Generalnie to zrobiłem se skróty i tą tapetę ustawiam w 5 sec. więc trochę zarzuciłem ten temat ale mogę jeszcze popróbować
Pozdrawiam
[#8] Re: Tapeta na A600, NickPrefs i Startup-sequence

@heniek29cr, post #7

nickprefs powinno być w c: a nie w s:
czy mam tłumaczyć obsługę edytora tekstu w stylu notatnik
[#9] Re: Tapeta na A600, NickPrefs i Startup-sequence

@QkiZ, post #8

To, że ma być w c: to nie wiedziałem..... a obslugi notatnika nie trzeba tłumaczyćszeroki uśmiech ale jak ten "notatnik" w ami pracuje i gdzie dokladnie wpisać można np: wklejając zdjęcie z gotowym wpisem. Dla mnie to są wszystko nowości i stąd czasem dla was prosta rzecz może mnie zatrzymać
[#10] Re: Tapeta na A600, NickPrefs i Startup-sequence

@heniek29cr, post #9

Odpalasz pod WinUAE, więc z wklejeniem gdzieś pliku Startup-Sequence nie powinno być problemu. Zrób to - będzie łatwiej, niż zgadywać gdzie przez przypadek walnąłeś enter (bo raczej to nie NickPrefs krzyczy, że ma złą liczbę parametrów).
[#11] Re: Tapeta na A600, NickPrefs i Startup-sequence

@QkiZ, post #8

No i zrobione najpierw na WinUae potem na Prawdziwej A600. Po instalacji Magic Workbench odnajdujemy ikone MagicWB otwieramy i kolejno Patterns, NickPrefs wchodzimy i:
1: Trzeba przenieść ikonkę(program) NickPrefs do "c" w System ( ale najpierw trzeba prawym przyciskiem myszy odhaczyć: pokaż wszystkie pliki aby to "c" się wogóle pojawiło)
2: Trzeba wpisać w AmigaShell "ed s:startup-sequence"
3: Dalej zjeżdzamy na dół i odnajdujemy wpis "IPrefs" i zaraz pod nim wpisujemy "NickPrefs"
4: Dalej prawy przycisk myszy i zapisz
5: Klikamy ikonę (program) WBPicture, która znajduje się w wcześniej wspomnianym NickPrefs(MagicWB-Patterns-NickPrefs) i ustawiamy przygotowaną wcześniej tapetę lub te dostępne przy MagicWB przy instalacji.
6: Gotowe i system startuje razem z gotową tapetą nawet po restarcieOK
Tak to wygląda z mojej strony może komuś się przyda ten opisszeroki uśmiech
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2014 18:39:39 przez heniek29cr
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem