[#1] Genesis i adres karty sieciowej
Jak to podałem w temacie mam oto takie pytanko.
Jak w Genesis uzyskać fizyczny adres karty sieciowej.
Admin mojej sieci wymyslił sobie spisywanie takich adresów. :D
O ile na stojącym obok blaszaku numer taki uzyskałem to w preferencjach nic takiego nie znalazłem. :(
Czyżby został bym pozbawiony netu na Amidze?
Ewentualnie czy czeka mnie przeczepianie kart za każdym razem.
[#2] Re: Genesis i adres karty sieciowej

@DjThunder, post #1

Adres fizyczny sieciówki moűna uzyskaę
za pomocâ MiamiDX
[#3] Re: Genesis i adres karty sieciowej

@Gunia, post #2

Tylko, że nie jestem w posiadaniu Miami w jakiejkolwiek wersji :(
Ale ściągna z Aminetu i się zobaczy.
Jak się nie da to niech mnie namierza sam.
Ale dzięki za odp :)
[#4] Re: Genesis i adres karty sieciowej

@DjThunder, post #3

Nie musi to być MiamiDX, wystarczy również zwykły. Program ten w wersji demo był prawie na każdym kompakcie do Amigi, więc nie powinneś mieć problemu z uzyskaniem go. W ostateczności, jakbyś miał kłopoty ze znalezieniem, to mogę Ci podesłać archiwum na skrzynkę pocztową.

[#5] Re: Genesis i adres karty sieciowej

@spiryt, post #4

Jak masz Genesis to masz assigna AMITCP:, spróbuj z shella: AMITCP:bin/ifconfig -a
[ok, nie sprawdziłem teraz tego, bo Amigi nie zabieram do pracy]
[#6] Re: Genesis i adres karty sieciowej

@PL, post #5

zapomniałem dodać, że przeczepiania kart być może da się uniknąć (wystarczy przeczepianie kabelków), ale musze jeszcze sprawdzić w jakim stopniu ifconfig jest kompatybilny z unixami, bo wtedy możesz sobie po prostu ustawić adres ethernetowy taki sam jak w pececie (a już na pewno da się w windzie ustawic mac-a na taki jak masz w Amidze, jak chcesz to moge zapodać linka z przepisem, choć przyznam, że nie sprawdzałem tego jeszcze)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem