[#12]
Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko
@sebar27,
post #1
Mam w jedej Amidze Apollo 040/40. Ogolnie kazda karta najlepiej sprawuje sie w wiezy (chocby najgorszej, poniewaz w towerce, karta jest w miare wypionowana, lub mozna ja odpowiednio wykrzywic). BlizzardaPPC z drugiej Ami (w wiezy Micronika) nigdy nie wkladalem do Desktopa, wiec nawet nie wiem czy pod tym wzgledem jest gorszy czy lepszy. Ale jakie sa wady Apollo w desktopie? Raczej takie:
1. Trzeba sie pozbyc "klapki", poniewaz Apollo "nie lubi" gdy jest domknieta. Chodzi o ustawienie karty spowodowane niezbyt dobrym portem (z winy chyba producenta). Niektorzy musza nawet wkladac ją lekko wykrzywiajac. Tak czy inaczej, u mnie wystarczylo wyciagnac klapke. W towerce ten problem raczej nie istnieje (chyba ze znowu mialem szczescie, poniewaz kiedys w Microniku mialem ta sama plyte glowna co teraz w desktopie).
Czyli ogolnie piszac - jest problem z montazem, klapka i ustawieniem.
2. Drugi powazny problem to chlodzenie procesora. Jezeli bedzie to 040/25 MHz to pol biedy i wystarczy radiator. Jezeli natomiast 040/40 (tak jak w moim przypadku). To potrzebny bedzie wentylator. Najlepiej na radiatorze, ale...watpie ze znajdziesz tak maly i nadodatek trzeba bedzie go jeszcze podpilowac (poniewaz bedzie sie opieral o klawiature). Niestety ja takiego nie znalazlem juz nigdzie (mam taki stary, oryginalny i juz nie dzialajacy, na pamiatke :) ). Dostalem dopiero w Efunzine, ale troche wiekszy, czyli do towerki. Tak czy inaczej, odpowiednio umiejscowilem go w srodku Desktopa, i teraz chlodzi cala karte razem z prockiem. To jest nawet lepsze rozwiazanie ;)
3. Zasilanie. W desktopie zawsze jest problem z zasilaniem. Wiec najlepiej uzyj zasilacza towerkowego z amigowa wtycza zasilaczjaca (pozostale kabelki oryginalne) i HD oraz CD-ROMa umiesc na zewnatrz, podlaczajac tez do tego zasilacza. Wygladac to bedzie tak, ze tasma bedzie wystawala z lewj strony i bok desktopa powinien stac CD-ROM, a na nim HD. No i nie boj sie poskrecac tasmy, poniewaz jes to nieuniknione.
Ale sie rozpisalem, nie wiem czy na temat, ale moze sie przypda. Tak czy inaczej, ja lubie Apollo. Jakby nie bylo, od poczatku jechalem na golej Ami (jak kazdy) i moim pierwszym turbo bylo wlasnie Apollo (odkupione w 1995 (?) na gieldzie w Katowicach). Czyli z biedactwa, odrazu pociagnalem z grubej rury i jeszcze wtedy wladowalem w to 16 MB ramu :). Apollo sprzedalem kumplowi, gdy kupilem BlizzardaPPC. Jakis czas temu odkupilem od niego to Apollo...Moja pierwsza karte turbo. Ta sama...To sie nazywa nostalgia na zywo :)