[#1] do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko
Witam.
Noszę się z zamiarem zakupu karty 040 do Amigi.
Na efuzine widziałem ofertę Apollo 1240/40 w cenie
zdaje się 260pln. To chyba niezbyt dużo. W każdym
razie... Dawno dawno temu miałem taką kartę
w obudowie tower. Teraz po latach znowu mam A1200
jednak w desktopie. Upakowałem do Amisi slimowego,
cichutkiego dyskacza 8gb i napęd cd lapkowy więc
nie zamierzam tego zmieniać. Skoro już się pochwaliłem,
to wkońcu zapytam. Jak zachowuje się Apollo w desktopie?
Wiem że Blizzard byłby fajniejszy, jednak jest znacznie
droższy i ma procka z drugiej strony co zdaje się skutecznie
uniemożliwi jego chłodzenie w destopie. Chyba że się mylę.
Tak czy inaczej, proszę o opinie posiadaczy Apolla
w desktopowej obudowie. Wszelkie za i przeciw mile
widziane.

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek

Ostatnia modyfikacja: 05.05.06 13:17
[#2] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@sebar27, post #1

Moje 040 sprawuję się dobrze (oprócz tego że mam jakąś dziwną wersję na której wiesza się Quake :/, ale w to mam na czym grać :D ) sprawdzałem na innym Apolu i tam chodziło. Mam dwa wiatraczki, jeden nawiew boczny, drugi (zasialny ze złącza zasilania FDD) razem z radiatorem wzięty z Rivy TNT2 PRO. Obudowa się ładnie zamyka, jedynym mankamentem jest to, że ten wiatrak od Rivy jest głośny, więc ostatnio go wyłączyłem - działa równie dobrze :)

Brak klapki z dołu obudowy oczywiście obowiązkowy :)

Co do ceny, to według mnie jest zawyżona, sam dałem o wiele mniej.

Ostatnia modyfikacja: 05.05.06 14:09

Ostatnia modyfikacja: 05.05.06 14:14
[#3] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Korni, post #2

A zdjąłeś tan wiatrak z radiatora? Radiator nie przytkany martwym wiatrakiem lepiej odprowadza ciepło...
[#4] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Torn, post #3

Wiatrak siedzi, niechce mi się kombinować. A1200 nieleży włączona więcej niż 24h. Pozatym poznałem objawy przegrzewania się 040 gdy przełączyłem sobie 040 na 50mhz :). Bez radiatora i wiatraka na CPU odrazu się wiesza :)

Ostatnia modyfikacja: 05.05.06 14:22
[#5] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@sebar27, post #1

W Efunzine przepłacisz, poszukaj wśród amigowców, lub na Allegro.

OT: Na Allegro do kupienia Amiga 1000, podobno z podpisami projektantów. Po 3 dniach już idzie za dwie stówki, a do końca jeszcze ponad tydzień. Myślicie że to kit, czy prawda?

[#6] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Prince, post #5

AFAIK wszystkie A1000 mają podpisy projektantów, po prostu były "odlane" w obudowie.

[#7] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Korni, post #6

dokladnie tak.
[#8] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@sebar27, post #1

Miałem Apollo 040/25 z wiatraczkiem i dało się to wszystko zamknąć pod klapką. Problem w tym, że sporo softu mi z nią nie chodziło i wróciłem do Blizzarda 030/50. Nie przekonałem się do Apollo.

[#9] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Valwit, post #7

:o Dziś już takich Amig się nie robi, tamte naprawdę miały "duszę", a dzisiaj zamiast układów specjalizowanych stosuje się "pisijaje" ;)

[#10] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Korni, post #2

apropos wiatraczka który głośno biega... można go przeca zasilić z 7V lub 5V i po problemie.
[#11] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Prince, post #9

pci to zlacze i nic wiecej. jak zorro.
[#12] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@sebar27, post #1

Mam w jedej Amidze Apollo 040/40. Ogolnie kazda karta najlepiej sprawuje sie w wiezy (chocby najgorszej, poniewaz w towerce, karta jest w miare wypionowana, lub mozna ja odpowiednio wykrzywic). BlizzardaPPC z drugiej Ami (w wiezy Micronika) nigdy nie wkladalem do Desktopa, wiec nawet nie wiem czy pod tym wzgledem jest gorszy czy lepszy. Ale jakie sa wady Apollo w desktopie? Raczej takie:

1. Trzeba sie pozbyc "klapki", poniewaz Apollo "nie lubi" gdy jest domknieta. Chodzi o ustawienie karty spowodowane niezbyt dobrym portem (z winy chyba producenta). Niektorzy musza nawet wkladac ją lekko wykrzywiajac. Tak czy inaczej, u mnie wystarczylo wyciagnac klapke. W towerce ten problem raczej nie istnieje (chyba ze znowu mialem szczescie, poniewaz kiedys w Microniku mialem ta sama plyte glowna co teraz w desktopie).

Czyli ogolnie piszac - jest problem z montazem, klapka i ustawieniem.

2. Drugi powazny problem to chlodzenie procesora. Jezeli bedzie to 040/25 MHz to pol biedy i wystarczy radiator. Jezeli natomiast 040/40 (tak jak w moim przypadku). To potrzebny bedzie wentylator. Najlepiej na radiatorze, ale...watpie ze znajdziesz tak maly i nadodatek trzeba bedzie go jeszcze podpilowac (poniewaz bedzie sie opieral o klawiature). Niestety ja takiego nie znalazlem juz nigdzie (mam taki stary, oryginalny i juz nie dzialajacy, na pamiatke :) ). Dostalem dopiero w Efunzine, ale troche wiekszy, czyli do towerki. Tak czy inaczej, odpowiednio umiejscowilem go w srodku Desktopa, i teraz chlodzi cala karte razem z prockiem. To jest nawet lepsze rozwiazanie ;)

3. Zasilanie. W desktopie zawsze jest problem z zasilaniem. Wiec najlepiej uzyj zasilacza towerkowego z amigowa wtycza zasilaczjaca (pozostale kabelki oryginalne) i HD oraz CD-ROMa umiesc na zewnatrz, podlaczajac tez do tego zasilacza. Wygladac to bedzie tak, ze tasma bedzie wystawala z lewj strony i bok desktopa powinien stac CD-ROM, a na nim HD. No i nie boj sie poskrecac tasmy, poniewaz jes to nieuniknione.

Ale sie rozpisalem, nie wiem czy na temat, ale moze sie przypda. Tak czy inaczej, ja lubie Apollo. Jakby nie bylo, od poczatku jechalem na golej Ami (jak kazdy) i moim pierwszym turbo bylo wlasnie Apollo (odkupione w 1995 (?) na gieldzie w Katowicach). Czyli z biedactwa, odrazu pociagnalem z grubej rury i jeszcze wtedy wladowalem w to 16 MB ramu :). Apollo sprzedalem kumplowi, gdy kupilem BlizzardaPPC. Jakis czas temu odkupilem od niego to Apollo...Moja pierwsza karte turbo. Ta sama...To sie nazywa nostalgia na zywo :)
[#13] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Korni, post #4

Wiatrak siedzi, niechce mi się kombinować.

Ty, to Ty masz ten maly oryginalny wiatrak (lekko przypilowany pod klawiature) i on ci nie dziala?

Ale boczny nawiew na caly komp, a najlepiej na karte/proc powinien wystarczyc. U mnie huragani w strone procka. Tak jest lepiej, bo mam teraz oscylator 97,7 :)
[#14] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Prince, post #5

Myślicie że to kit, czy prawda?

A tam, zaraz niepokoisz Amigowcow...Ja jak nie rozbuduje Amigi 2000, to napisze ze to oryginalna - Minera (oczywiscie przepraszam za ten zart).
[#15] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@AlaN, post #8

Nie przekonałem się do Apollo

Tak to jest, gdy czlowiek "rozbestwi" sie na Blizzardzie, to tedy nie chce mu sie kombinowac, szukac łatek, zamiennikow (bibliotek). Naprawde malo jest rzeczy ktore nie dzialaja na Apollo. Ale ja Cie rozumie. Gdy nie mialem Apollo w drugiej Ami, to mialem Blizzarda 020/31 MHz 4 MB ramu (ktorego mam teraz w szafie :) . Zycie jest o wiele prostsze z prockiem 020 lub 030 i to nadodatek na Blizzardzie, ale Apollo to jednak Apollo :)

Ostatnia modyfikacja: 06.05.06 01:51
[#16] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@sebar27, post #10

można go przeca zasilić z 7V lub 5V i po problemie.

Mozna, ale nie polacam zasilac z plyty glownej/karty - zjada za duzo "pradu", a to wlasnie 5V jest wazne dla Amigi. Niech juz lepiej wyje na 12V. No chyba ze sie go zasili z pecetowego zasilacza z amigowym kabelkiem ;)
[#17] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Valwit, post #11

złącze to martwy wtyk, PCI czy zorro to pewien standard sygnałów powiązanych bądź wywodzących sie z konkretnej architektury...

[#18] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@MinisterQ, post #17

ide/atapi to tez pewien standard wywodzacy sie jakiejsc architektury, prawda? wiesz do czego pil prince i o co mi chodzilo. czy s3 jest na jakies amigowej karcie czy na pci w mediatorze imo nie ma znaczenia. w obu przypadkach bedzie to specjalizowany uklad do grafiki.
[#19] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Valwit, post #18

W telefonie komórkowym, obecnie również w stacjonarnym, pilocie, myszce komputerowej, w radiu...pewnie jeszcze jest "kilka" urządzeń w których znajdują się układy specjalizowane. Lecz nie są to kości stworzone z myślą o tym aby razem z innym układem(ami) tworzyły jakiś określony typ komputera. Tak jak to było w przypadku Amigi. Złącze, to tylko gniazdo w które można włożyć dowolny układ specjalizowany. S3Trio Może pracować w Amidze, ale nie czyni to z niego prawdziwego amigowego układu spazjalizowanego jak np: Denise.

[#20] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Andrzej Drozd, post #13

Tak jak mówiłem, mam dwa wiatraki, jeden to mały Sunonik z nawiewem bocznym a drugi to wiatraczek z radiatorkiem wzięty od RivyTNT2. Dzięki temu, że radiator ma wcięcie na wiatraczek jest bardzo płaski, niema żadnych problemów z zamknięciem obudowy.

P.S: Problem w tym, że zasilam z 5V, i jest głośno jak cholera (no i sobie go odłączyłem od zasilania), trzeba to będzie jakoś wyciszyć :).

P.S: Mam duży zasilacz, lecz używam go tylko jak chce podłączyć hd 3,5" lub cd-rom.

Ostatnia modyfikacja: 06.05.06 10:56
[#21] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Korni, post #20

Ale się porobiło...

Odnośnie zasilania z 5V to jakiś potencjometr powinien
załatwić raz na zawsze sprawę wycia wiatraka.

Wiatraczek na ewentualnego Apollaka już mam. Wysokość
9mm łacznie z radiatorem więc powinien się zmieścić pod
klawierką bez większych problemów. No ale to oczywicie
wyjdzie w praniu.

3. Kolega Andrzej Drozd napisali...
W desktopie zawsze jest problem z zasilaniem....

Co do zasilania w moim desktopie, to zrabotałem bypass do
wszystkich złaczy (dysk,cd,floppy) bezpośrednio z gniazda
na płycie, które zresztą zasilam małym piecowym zasilaczem
z siemensa scovery (malutki, cichutki i z wyłącznikiem power).
Dodatkowe zasilanie podaję też na złacze flopowe, więc
o prąd się nie martwię.
Jak wcześniej napisałem, do środka wcisnąłem 8gb dyskacza
(3,5" żeby nie było że mało miejsca), cd slima i zasilam je
właśnie z bypasa. Nawet nic nie koliduje z pcimcią w którą
wetknąłem 3Comową sieciówkę (o dziwo nawet pingi lecą).

Na na koniec masakra. Docelowo myślę o podświetleniu klawierki
neonem tak, co by w robocie wszystki szczęki powypadywały (^_^)

To oczywiście future ale będzie git. Na razie piszę magisterkę
więc z czasem na dopieszczanie kiepsko :(.

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek
[#22] Re: do użytkowników Apollo 1240 i nie tylko

@Prince, post #19

a jak zrobisz uklad zeby podlaczyc i uzywac denise w pececie co to (tak jak catweasel robi z sidem)? denise nie bedzie juz amigowa? to o czym mowisz masz do dzis w kazdym kompie: cpu + chipset (north, southbridge) + zintegrowana grafika + ac97. nawet cos w rodzaju clock port znajdziesz na pecetowych plytach.

Ostatnia modyfikacja: 06.05.06 17:07
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem