[#1] Amiga vs. TV 3D
Witam,

Myślałem o tym już od kilku miesięcy. Mianowicie czy z wykorzystaniem układów typu ECS lub AGA, wyprodukować wyjście które tworzyłoby mniej lub bardziej bezpośredni wsad dla teewizora do trybu 3D. Mam na myśli następujące warianty:

Opcja A) Multipleksowanie wyjścia z Amigi poprzez jakiś dongle żeby telewizor dostawał dualny sygnał 3D. Działałoby to dla każdej gry i dema dotąd napisanego.

Opcja B) Włączenie na TV trybu Simmulated 3D. Próbowałem na demach (ale z mindacndy - to jest zremasterowane i zapisane na DVD) - działa nienajgorzej.

Opcja C) Pisanie rzeczy (dem) "z palca". I tutaj 3D zadziała 100%... no ale wymaga pracy od zera.

Jakieś opinie? Ja osobiście uważam że wykorzystanie 3D tylko spotęgowałoby siłę Amigi, gier ale szczególnie dem (wraz z muzyką oczywiście).

Ma ktoś jeszcze jakiś sprzęt do testów?

DD
[#2] Re: Amiga vs. TV 3D

@DiskDoctor, post #1

Ja osobiście uważam że wykorzystanie 3D tylko spotęgowałoby siłę Amigi

Ja osobiście uwaźam, że każdy może pisać to, co mu się przyśni. Szczególnie jak jego dealer sprzedał mu wyjątkowo dobry towar.
[#3] Re: Amiga vs. TV 3D

@DiskDoctor, post #1

Nie mam telewizora 3D, ale mam podobne zdanie jak przed mówca.
[#4] Re: Amiga vs. TV 3D

@amizet, post #3

Ja w ogóle uświadomiłem sobie niedawno, że obecnie telewizory są mocno passe (w przeciwieństwie do np. oglądania yt na notebooku).

Natomiast nie mogę się niestety odnieść, bo odpowiedź jest dwuznaczna.
[#5] Re: Amiga vs. TV 3D

@DiskDoctor, post #4

Na pewno jest to możliwe przy teraźniejszej technologi i mocy obliczeniowej nowych komputerów . Najlepiej było by to zrobić w locie podpiąć sygnał z Amigi do jakiejś szybkiej stacji, a ta z kolei zrobiła by z obrazem to co ma zrobić i wyświetliła z lepszym albo gorszym efektem. Takie szybkie przemyślenie.

Może nawet dało by się wyświetlić demo w postaci hologramu.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2014 22:22:23 przez amizet
[#6] Re: Amiga vs. TV 3D

@DiskDoctor, post #1

Ma ktoś jeszcze jakiś sprzęt do testów?

Mam małego 27" LG 2780D do którego podłączam Amisie ale na myśl mi nie przyszło by uruchomić w nim tryb 3D.
[#7] Re: Amiga vs. TV 3D

@DiskDoctor, post #1

D) wychylić kilka kufli i mamy multi-3D OK (i już wiadomo dlaczego seansy demkowe najlepiej wychodzą przy piwie ;))
p.s. to uzasadnia też rozmiary pięćsetki. Miejsce na stawianie browarów na Amidze nie znalazło się przypadkowo - to był taki nieudokumentowany ficzer do ręcznego uruchomienia funkcji 3D

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2014 22:39:48 przez snajper
[#8] Re: Amiga vs. TV 3D

@DiskDoctor, post #1

Ja podłączam Ami do TV LG Cinema 3D - 27".
Po włączeniu trybu 3D - na niektórych grach efekt wygląda ciekawie, np.:
Mortal Kombat, Ruff'n'Tumble, Lion King, Brian the Lion.
Wszystko zależy od kolorystyki użytej w grze, ale ogólnie wiadomo, że efekt jest zależny od jakości obrazu i liczby kolorów. W filmach jest to dobrze widoczne, bo gama kolorów i rozdzielczość jest wysoka, natomiast w obrazie z Ami nie jest tak różowo i czasem efektu po prostu nie widać.

Nie wiem jakby miało się to do dedykowanych gier, ale trzeba pamiętać jak sygnał jest przekazywany do tv 3d aby uzyskać efekt, albo up-down, albo left-right, albo line-by-line. W każdym przypadku mamy spadek rozdzielczości w jednym z kierunków o połowę - to już nie będzie dobrze wyglądać.

Zresztą spojrzyj na obecne produkcje na konsole (Ps3, ps4) i gry w 3d - jest ich mało, bo chyba nie da się odpowiedniego efektu uzyskać - po prostu za dużo się tam dzieje? Co można by na Ami zrobić sensownego w 3D - chyba tylko dla udowodnienia że się da?
[#9] Re: Amiga vs. TV 3D

@WojT_GL, post #8

Gier 3d na konsole jest malo bo to wymaga sporej mocy.Na PC prawie wszystko da sie odpalic w 3d i czesto efekt jest swietny.A spadek rozdzialki to tylko przy marnym ,moim zdaniem ,pasywnym 3d.
[#10] Re: Amiga vs. TV 3D

@DiskDoctor, post #1

Są proste tytuły na Amigę w 3D (okulary anaglifowe - 2 kolory)
http://hol.abime.net/5175
http://hol.abime.net/5175

Oraz 2 tytuły gdzie jest użyta technika przeplotu (tak interlace, żeby zobaczyć efekt trzeba wybrać ekran z interlace np 320x512).
i są to:
Gloom Deluxe (i kolejne jego wariacje)
oraz NemacIV
Obydwa tytuły współpracują z I-Glasses (obraz 3D + HedaTracker)
[#11] Re: Amiga vs. TV 3D

@Aniol, post #9

No ja myślałem tylko o pasywnym. Bo aktywne jak sam wiesz wymaga dużej mocy (trzeba jednak 2x więcej obrazu generować) - jak nie dają rady nowe konsole to Amiga też nie da :)
[#12] Re: Amiga vs. TV 3D

@DiskDoctor, post #1

Ja miałem na myśli głównie, żeby próbować na grach / demonstracjach, na których autorzy używali efektu głębii do wywołania wrażenia pseudo-3D (np. osławiony scrolling na SOTB). Bo wtedy nie trzeba nic przerabiać.

Oczywiście zależy to od koloru oraz pewnych innych efektów na ekranie. Ale próbując do tej pory, zdarzają się pozycje, na których to fajnie działa. Po prostu Simmulated-3D to konkretny algorytm który na ustalonym wejściu generuje głębie, a na innym shit.

Czy ktoś wie gdzie można znaleźć schemat tego algorytmu? Powinien być jawny bo to pewnie i tak jest opatentowane w USA/Japonii/Korei.

Używam Sony Bravia i okularów przesłonowych. Potestuje conieco (wreszcie mam czas na to) i niedługo wrócę z listą, głównie gier.
[#13] Re: Amiga vs. TV 3D

@DiskDoctor, post #1

Ja osobiście uważam że wykorzystanie 3D tylko spotęgowałoby siłę Amigi, gier ale szczególnie dem

Ja osobiście uważam, że siłę Amigi, gier ale szczególnie dem najbardziej potęguje klasyczny wyświetlacz CRT 50Hz.

Takie kombinacje, jak proponowana, przypominają mi wiejski tuning Fiatów 126p albo wsadzanie odtwarzaczy CD/mp3 w obudowy stylizowane na radia lampowe. A w każdym razie świadczą o niezrozumieniu istoty czaru Amigi.
[#14] Re: Amiga vs. TV 3D

@Daclaw, post #13

A w każdym razie świadczą o niezrozumieniu istoty czaru Amigi.

Kolega nie tworzy nowej wiary.
Po prostu zaspokaja swoją Ciekawość.
Ma do dyspozycji "nowoczesną technologię" (sprzęt z obsługą 3d) i chce pokazać, że nasz retro sprzęt, (Amiga) może też się w tym odnaleźć.

Osobiście uważam, że temat jest ciekawy i warty rozwinięcia, ale sugerował bym inny kierunek, mianowicie technologię Interlaced z racji pracy Amig w PAL i możliwej "naturalnej obsługi" tego trybu (patrz Gloom D. NemacIV- ja jestem zadowolony z efektów 3d w tych grach).

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2014 11:21:31 przez BULI

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2014 11:22:46 przez BULI
[#15] Re: Amiga vs. TV 3D

@DiskDoctor, post #1

generowanie obraz 3D wymaga albo wyrenderowania dwa razy twójwymiarowej sceny z różnych kątów i jest to najlepsza opcja albo użycia informacji z z-bufora (czyli specjalnej bitmapy przedstawiającej głębokość na której znajduje się renderowany piksel) i specjalnego algorytmu. Ten drugi typ jest 'tani' ale ma wielokrotnie gorszą jakość, szczególnie w przyadku różnych szyb, shaderów itp.

praktycznie tak samo jest z grafiką 2D, można by renderować dwa razy z tym że części obrazu dla lewego i prawego oka miałyby poprzesuwane względem siebie części albo dodać bitmapę głębokości i ten sam algorytm pseudo-3d co dla scen 3D

tyle teorii a w praktyce jak chcesz 3D z Amigi to musisz wykształcić sobie taki skill widzenia płaskich obrazów w stereoscopic 3D. Brzmi to surrealistycznie ale coś takiego jest tak naprawdę możliwe i szybsze do osiągnięcia niż zachęcenie kogokolwiek aby napisał Ci demo w 3D
[#16] Re: Amiga vs. TV 3D

@DiskDoctor, post #12

Mam LG 47LM640s. Ten TV ma naprawdę dobrą elektronikę i konwersja do 3D potrafi zadziwić ale warunkiem jest wysoka rozdzielczość źródła a z tym jest problem na Ami. Oglądałem na nim kilka dem, m.in. kultowy Relic i efekt był widoczny ale popsuty przez niska rozdzielczość obrazu. Nic tu nie pomoże.
[#17] Re: Amiga vs. TV 3D

@DiskDoctor, post #1

A) wymagałoby to stworzenia układu, który pobiera dwie ramki, a potem umieszcza jedna koło drugiej oraz koduje do odpowiedniego kodeka, by dopiero wysłać do telewizora. Ilość klatek zostaje ograniczona, w trybie PAL do 12,5 i 25 w interlace. Poza tym wyświetlanie dwóch takich samych obrazów dla każdego oka daje 0% głębi, więc w kwestii odczucia nic się nie zmieni.

B) wtedy ujrzysz to co telewizor "chce" abyś ujrzał, a nie to co było zamysłem twórców. Mimo, że efekt zazwyczaj jest dość dobry, to uważam za bzdurne jaranie się na siłę przekonwertowanymi obrazami, które z reguły nie miały być trójwymiarowe.

C) I wymaga urządzenia wspomnianego w A)

Jakieś opinie? Ja osobiście uważam że wykorzystanie 3D tylko spotęgowałoby siłę Amigi, gier ale szczególnie dem (wraz z muzyką oczywiście).

3D nie zrobiło takiej kariery jak się wszystkim wydawało, więc o żadnym potęgowaniu siły nie ma tu mowy. Obecnie 3D w telewizorach jest tylko bajerem i tak pewnie zostanie, bo nie jest to zdrowe, a większość ludzi, która ma telewizory 3D nawet nie włącza tego trybu i dochodzi do wniosku, ze dla samego 3D telewizora kupować nie warto.
[#18] Re: Amiga vs. TV 3D

@sanjyuubi, post #17

Ad. do punktu A) - ograniczenie ilości klatek nastąpi tylko wtedy, gdy będą generowane obrazy dla obu oczu. W przypadku powielania tej samej klatki, nie będzie żadnego efektu 3D ponieważ obrazy muszą się od siebie różnić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem