[#1] pieprzone drukowanie
witam

mam hp970c podlaczona przez port rownolegly i co jakis czas bez przyczyny chrzani sie proces drukowania (raz drukuje pod editpadem, raz tylko pod pagestreamem, a raz tylko z maca)

uzywam port-handler, parallel, i printer.device z os39 (inne wersje tez sprawdzalem) i to samo: albo drukuje bez zastrzezen albo pierdo.... cos ze nie ma papieru czy cos z kablami. co ciekawe na sterach wewnetrzych pagestreama tez tak wariuje (a przez usb wogole sie tak nie dzieje i wrzystko jest ok, sprawdzalem na pozyczonym spiderze, zarowno system poprzez usbprinter.device jak i USBPAR: dziala idealnie)

to do czego doszedlem z printer.device i paralel.device to ze drukowanie sie chrzani w momencie otwarcia tych urzadzen i jezeli system nie wykryje ich jako NSD to sa wlasnie schody, co dziwne po otwarciu ich zaraz po wywaleniu bledy o drukowaniu system juz widzi komendy NSD tychze devicow i juz drukuje (az do czasu jak mu sie spodoba, bo wtedy zas znikaja flagi NSD)

w NSDpatch.cfg linijki odnosnie printer i parallel sa aktywne

juz mam po woli tego dosc (a to ze port w kompie jest padniety to odpada bo to moja 2 z rzedu plyta A1200, a poza tym inna rewizja, i bylo z nia identycznie)
[#2] Re: pieprzone drukowanie

@stebel, post #1

Musisz kupić Pega, mimo że na MOSie z drukowaniem tez sie dzieja tajemnicze rzeczy :) ale jak zainstalujesz MOLKa to z drukowaniem powinno byc piknie, a i ja przy okazji skorzystam bo mi pomożesz z tym MOLKiem, do którego nie mam wystarczającej cierpliwości :D
[#3] Re: pieprzone drukowanie

@stebel, post #1

napisz lepszy sterownik. albo zaplac HP to ci zrobia :)
ciekawe czy userzy spectruma tez sie wkurwiaja ze im jakies drukarki powstele 20 lat po kompie nie dzialaja :)
[#4] Re: pieprzone drukowanie

@stebel, post #1

TurboPrinta sprawdzałes?
Albo jakiegos innego spoolera? (na aminecie jest kilka).

[#5] Re: pieprzone drukowanie

@R-Tea, post #2

Z tego co napisal March i z programu ktory testowalem, autor mosowego
paralell.device nie czyta najwyrazniej dokladnie dokumentacji, dlatego
dziala dziwnie - w zaleznosci od modelu drukarki od dzialania, poprzez
gubienie danych po kompletne niedzialanie... No ale MOS-Team wie
lepiej - co widze po liscie dyskusyjnej i ostatnim watku...

[#6] Re: pieprzone drukowanie

@Valwit, post #3

A co to ma do rzeczy. Przecież napisał, że jak podepnie drukarkę pod amigowe USB, to drukuje bezproblemowo. Ja stawiam na padnięty kabel paraller.
[#7] Re: pieprzone drukowanie

@kmilota, post #6

drukowanie pod parallel jest dziwne,na mosie mam tez tak ze raz drukuje raz nie,reset amputowalem etc.. ale nadal cos nie tak..
linuch tez grymasi od czasu do czasu,imo albo drukarka albo hardware,sam juz nie wiem ;)

[#8] Re: pieprzone drukowanie

@kmilota, post #6

@ kmilota
A co to ma do rzeczy. Przecież napisał, że jak podepnie drukarkę pod amigowe USB, to drukuje bezproblemowo.

Przecież Kaczuś zakomencił do mojego posta, a nie do stebela. :)
[#9] Re: pieprzone drukowanie

@R-Tea, post #8

Zacytuję to co napisał stebel:
" (a przez usb wogole sie tak nie dzieje i wrzystko jest ok, sprawdzalem na pozyczonym spiderze, zarowno system poprzez usbprinter.device jak i USBPAR: dziala idealnie)"

Jak widzisz, pod USB na Amidze nie ma problemu. Ja swoją HP5550 mam podpietą do Amigi właśnie przez USB, chociaż pod parallel też działa. Ja stawiam na kabel parallel albo dniazda do którego się go podłącza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem