kategoria: A1200
[#1] AmiTCP-IP
Może się ktoś podzielić działającą konfiguracją dla WPA2 przy karcie na PCMIA ?
Podczas startowania "startnet" dodaje komunikat:
"AmiTCP/IP version 3 or later must be started first."

W necie znalazlem informacje, ze jest to problem z błędną konfiguracją.

Chyba, że ktoś ma jakiś inny pomysł.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2014 17:21:37 przez umbro
[#2] Re: AmiTCP-IP

@umbro, post #1

a skad wiesz ze masz poprawna konfiguracje Amitcp ?
[#3] Re: AmiTCP-IP

@Norbert, post #2

wlasnie , że nie wiem - kilka postów w google sugeruje, że komunikat, który dostaje jest związany ze źle skonfigurowanym AmiTCP/IP.
Czy ktoś konfigurował WPA2 ?
[#4] Re: AmiTCP-IP

@umbro, post #3

skonfiguruj Amitcp bez wpa i zobacz czy dziala net
[#5] Re: AmiTCP-IP

@umbro, post #3

WPA2 nie jest obsługiwane przez żadną z kart bezprzewodowych na PCMCIA do Amigi, tym bardziej przez oprogramowanie do sieci w Amidze. Polecam zrobić sobie osobnego WLANa akceptującego tylko półączenia od adresu MAC karty sieciowej w Amidze i nie mającego szyfrowana bądź używającego WEP
[#6] Re: AmiTCP-IP

@Skrzyp, post #5

Sory mała poprawka, ja mam u siebie WPA/AES.
Opcja z mac adresami odpada, jak i też słabe szyfrowanie po WEP-ie.
Wiem, że z WPA będzie to słabo działać ale mnie nie zależy na super wydajności. To w końcu Amiga , a nie i7 intela :)

Ktoś mial podobne problemy co ja ? Kończą mi się pomysły....

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2014 17:52:51 przez umbro

mały update:
Udało mi się przejść problem z komunikatem w pierwszym poscie, zwyczajnie uruchomiłem amitcpip z shella, teraz widze, ze system ustawil ip dla interfejsu prism0, ale niestety nie widze amigi na routerze, ani te z samej amigi nie mam mozliwosci pingania np. default gatewaya. Jakies pomysly co nie tak ? wyglada jakby nie mogl sie podlaczyc do sieci wifi

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2014 18:05:05 przez umbro
[#7] Re: AmiTCP-IP

@Skrzyp, post #5

WPA2 nie jest obsługiwane przez żadną z kart bezprzewodowych na PCMCIA do Amigi, tym bardziej przez oprogramowanie do sieci w Amidze.

WPA2/AES będzie obsługiwane na Amidze 600/1200 przez każdą kartę opartą na chipie PRISM 2/2.5 tylko trzeba taką kartę przeflaszować.

Natomiast Orinoco i SpeedTouch będą działać tylko z WPA/TKIP, ale za to nie trzeba ich flaszować. Dodatkowym atutem Orinoco jest to, że szyfrowanie odbywa się hardware'owo co odciąża procesor.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2014 18:19:43 przez Sir_Lucas
[#8] Re: AmiTCP-IP

@umbro, post #6

w jaki sposob ustawiles zeby Amiga zalogowala sie do wybranej sieci wifi ?
[#9] Re: AmiTCP-IP

@umbro, post #6

Najpierw pytanie czy sam stos jest poprawnie skonfigurowany ? Sprawdzisz to pingiem na siebie lub loop (127.0.0.1).
Jak to zadziała to sprawdzasz z lupą czy spełniłeś wszelkie zalecenia z instrukcji do sterownika prism czy prism2.
Jak jest jak powinno to ściągasz WiFiSignal (AGA, WB3.5, sporo wolnego Chipu) i sprawdzasz czy karta dogadała się z ruterem. Jak się dogadała to sprawdzasz ping na router. Jak jest to pingasz na zewnątrz.
Daj znać co ci wyszło.

Pozdrawiam
[#10] Re: AmiTCP-IP

@umbro, post #1

Czytałeś może to?
[#11] Re: AmiTCP-IP

@RadoslawF, post #9

Hej,
Sorka za późną odpowiedź.
Dla mnie to wygląda jakby nie było autoryzacji z wifi po WPA.
System utworzył interfejs prism0, nadal mu IP, ping na ten interfejs leci.
Polece z instrukcją podaną przez ostatniego kolege, może coś z tego wyjdzie :)
[#12] Re: AmiTCP-IP

@umbro, post #11

U siebie konfigurowałem amitcp 4.0 na karcie wifi z wpa2 w a600 zgodnie z przytoczonym tutorialem i wszystko działa jak trzeba. Jeśli Ci nie pójdzie konfiguracja, to upewnij się, że ta karta wspiera wpa2.
[#13] Re: AmiTCP-IP

@umbro, post #11

OK MAM !!!, Jednak to była kwestia autoryzacji, mój router miał ustawiony WPA/AES, a kartą , którą używam wymaga WPA/TKIP.

SOLVED :)

p.s ktoś wie jak w AmigaShell ubić proces ?
W linuxie jest to crtl+c , a jak tutaj ?
[#14] Re: AmiTCP-IP

@umbro, post #13

"status" (jak unixowy "ps")
potem
"break" (jak unixowy "kill")
[#15] Re: AmiTCP-IP

@strim_, post #14

STATUS pokaze proces i jego numer.
Ten numer nalezy dodac do BREAK
czyli
BREAK 4 ALL

ps.
zawieszonego procesu i tak nie zamkniesz
lepiej uzyc SCOUT
[#16] Re: AmiTCP-IP

@Norbert, post #15

Dzięki za szybkie how to :)

Podniosę jeszcze jeden temat:
Wydajność:
- Zauważyłem, że jest więcej niż kiepska: kopiowanie po ftp pliku 2,8 MB trwa około 15 minut.

Pytanie:
- Jest to kwestia słabego CPU, który sobie nie radzi z WPA czy może również klienta FTP (AmiFTP), którego używam ?
Jak uważacie ?

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2014 22:19:16 przez umbro
[#17] Re: AmiTCP-IP

@umbro, post #16

- Jest to kwestia słabego CPU, który sobie nie radzi z WPA czy może również klienta FTP (AmiFTP), którego używam ?

Nie wiem, ale ja na A1200 z 68030/50 i karcie sieciowej PCMCIA zgodnej z NE2000 uzyskuje ok 500-600kB/s (używam wget'a do ściągania plików zwykle).
[#18] Re: AmiTCP-IP

@umbro, post #16

Coś to trochę za długo to kopiowanie trwa.
Sprawdź jeszcze AmFTP i AmiTradeCenter. Oba znajdziesz na Aminecie.
Daj znać czy kopiowanie przyspieszyło.

U mnie kopiowanie poprzez FTP-a pliku 2,8MB na A600 ACA620 z kartą WIFI wynosi 19 sekund.
A na Amidze 1200 060 kopiowanie poprzez FTP-a tego samego pliku to 12 sekund.
Karta WIFI w trybie WPA/TKIP.
[#19] Re: AmiTCP-IP

@Sir_Lucas, post #18

AnuTradeCenter zdecydowanie jest lepszy. Kopiowanie trwa dosłownie moment :)
[#20] Re: AmiTCP-IP

@umbro, post #19

A możesz podać dokładnie ile sekund zajmuje kopiowanie tego pliku 2,8MB ? Z góry dzięki.
[#21] Re: AmiTCP-IP

@Sir_Lucas, post #20

około 18 sec
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem