kategoria: A1200
[#1] 24-Bit palette (16.7 Million colors)
Czy możliwe jest osiągnięcie takiej palety kolorów przy poniższej konfiguracji:
WB 3.1
ACA 1220 16 MHz 128 MB
Wyjście video pod EURO SCART.
[#2] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@umbro, post #1

Na AGA bez karty graficznej masz na ekranie dostępne maks. 256 kolory (8-bitów) lub tryb HAM-8, czyli 262144 kolorów z palety 24-bitowej (czyli 16,7 mln).
Trzeba rozróżnić te dwie rzeczy - ilość kolorów od palety barw.
Jak chcesz mieć faktycznie 16,7 mln kolorów dostępnych (czyli po prostu ekran 24-bitowy) to musisz mieć kartę graficzną.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2014 22:22:04 przez tOMashBe
[#3] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@tOMashBe, post #2

Pytania się biorą stąd , iż zastanawiam się ile z mojej obecnej konfiguracji mogę wyciągnąć.
Przejście w trym HAM-8 jest możliwe bez ingerencji w hardware ?
[#4] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@umbro, post #3

Tak, tryb HAM-8 to jest normalny tryb układów AGA, tak samo jak HAM-6 (4096 kolorów) jest trybem ECS.
Kolory są uzyskiwane w trochę kombinowany sposób, dlatego nie nadaje się to do pracy, ale do wyświetlania grafiki jak najbardziej.
Każdy program graficzny pod AGA ma taką możliwość (choćby Deluxe Paint), tak samo przeglądarki grafiki go obsługują.

Tylko HAM nie nadaje się do systemu (chociaż można go tak użyć), tylko do wyświetlania grafiki.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2014 22:26:17 przez tOMashBe
[#5] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@tOMashBe, post #4

no dobra, poszukam troche w google jak go ustawic w WB, ponieważ w chwili obecnej niestety nie widzę tego trybu w "screen mode" :/
[#6] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@umbro, post #5

Musisz ściągnąć odpowiedni program typu ScreenMode, np. z Aminetu, który obsługuje HAM. Ale nie polecam do systemu, bo raz że działa wolno, a dwa są przekłamania grafiki przy dużych różnicach kolorów (tak jest zbudowany tryb HAM, nie był przewidziany do systemu).

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2014 22:27:52 przez tOMashBe
[#7] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@tOMashBe, post #6

Rozumiem, cóż - spróbuje i zobaczę ;)
p.s widziałem , że ludzie używający Scandoublery osiągają bardzo ładną kolorystyke na ich monitorach - możliwe, że nie mając dodatkowej karty graficznej działa to im lepiej ze względu na Scandoubler ?
[#8] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@umbro, post #7

Jeżeli mają scandoubler Indivision to tak, bo on ma dodatkowe tryby graficzne (wbudowana emulacja karty Graffiti o ile się nie mylę).
Spróbuj też sterownik "HighGFX" z Aminetu, ma możliwość odpalenia rozdzielczości do 1024x768 i 1280x720 w HAM-8 (bez zmiany w sprzęcie).
Tylko nie każdy monitor to obsłuży.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2014 22:36:26 przez tOMashBe
[#9] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@tOMashBe, post #2

przy tak malej uzytkowej rozdziałce jakie udostepnia Amiga, 262144 kolorow to jest i tak za duzo, zeby odczuc roznice do ekranu 24bit
[#10] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@Norbert, post #9

Pewnie, dlatego to było kiedyś reklamowane jako atut, bo nie ma właściwie różnicy między 24-bitami w tym momencie Ale chodzi mi o to, że HAM nie nadaje się do niczego innego niż wyświetlanie grafiki. Więc jeśli ktoś chce używać go pod systemem to się rozczaruje (mimo że to teoretycznie jest możliwe).

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2014 22:43:13 przez tOMashBe
[#11] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@Norbert, post #9

Dokładnie.
Nie widzę sensu w jakichś dziwnych kombinacjach z ekranem 24 bitowym.
Zaś tryby HAM 6 i HAM 8 są całkiem fajne - w DPaint da się nimi malować i animować 2D, choć trzeba się uzbroić w cierpliwość nawet przy procesorze 060.

Serdeczności
Des
[#12] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@tOMashBe, post #10

Bardzo ciekawy program malarski - DigiPaint - pracuje tylko i wyłącznie w HAM. Przy odrobinie kreatywności wyciąga się z niego więcej, niż DP i PP.

Serdeczności
Des
[#13] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@tOMashBe, post #8

HighGFX niestety u mnie powoduje czarny ekran :)
Co sądzicie o picasso 96 ? To również z tego co widzę jakiś zestaw sterowników z fajnymi trybami graficznymi.
czy to moze jest dla amig z dodatkowymi kartami graficznymi ?

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2014 23:03:43 przez umbro
[#14] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@umbro, post #13

picasso 96 (...) jest dla amig z dodatkowymi kartami graficznymi

Tak jest, jak masz odpowiednią kartę graficzną to możesz se walnąć WB na ekranie Full HD nawet (tu akurat trochę mniejszy).
[#15] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@strim_, post #14

ehhh, szkoda, ze moja A1200 nie ma dodatkowej karty Graficznej - Chyba czas zaczac zbierac na Scandoubler :p

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2014 23:14:56 przez umbro
[#16] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@strim_, post #14

Mi się udało w 256 kolorach uzyskać full HD (1920 x 1080), ale ikonki i czcionki były zbyt małe do komfortowego używania. Ogólnie najlepiej pracuje mi się przy rozdzielczości 1024 x 768 i 16 bitach. Przy 24 nie mogę ustawić obrazu na cały ekran, no i występują jakieś śmieci na ekranie przy ikonach i kursorze. Mam monitor 16:9.
[#17] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@umbro, post #15

Ja mam Blizzarda III 50mhz + 32mb ram + Indivision AGA mk2. Workbench ustawiony w rozdzielczości 1024 x 768 w 16 kolorach co pozostawia jakieś 1600kb pamięci chip. System chodzi "znośnie". Okienka "malują się" w miarę szybko. Można wygodnie pracować i otworzyć naraz z 8 okienek. Jak ustawie cokolwiek powyżej 64 kolorów to już staje się "nieznośnie". Okienka malują się powoli a pamięć CHIP zostaje zeżarta do 800kb przez co nie da się wygodnie pracować na Amidze (otworzysz 3 okienka i pamięci CHIP nie ma). Nie wiem jak mają koledzy ale pewnie z Blizzardem 1260 czy Apollo 80mhz przy 256 kolorach wszystko szybko śmiga. No ale co z tego jak nie ma sprawnego zarządzania pamięcią CHIP i nawet przy 128mb Fast Ramu otworzysz z 5 okienek i CHIP spada do 200kb. ACA 1220 +16mhz zapomnij. Góra 32 kolorów. Zresztą ja używam Amigi 90% do whdload. Gdy obrabiam większe zdjęcia wtedy robię to przez WinUAE. Tam można ustawić CHIP na 8mb i komfortowo sobie pracować, potem gotowy plik przenieść na Amigę. Na Amidze już próbowałem ze zdjęciami 1024 x 768 to Paint się zawiesza bo zawsze brakuje CHIPu (nawet przy 32mb fast ramu! ). Szkoda że w Classic Workbench nie ma opcji "pakuj wszystko do Fast Ramu gdy dostępny" a tak to jest ta pamięć jakoś dziwacznie poprzydzielana. Fblit troszkę pomaga.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2014 09:09:59 przez Art
[#18] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@glichtanski, post #16

osobiście mając monitor 16:9 wolałbym coś w stylu 1280x720 bo raz że 16:9 więc nie jest rozciągnięte a dwa że jest to rozdzielczość dokładnie 1.5x mniejsza tak pionowo jak i poziomo więc skalowanie wygląda lepiej niż innych rozdzielczości

no ale to ja
ktoś może np. lubić rozciągnięty ekran ( wymiotuje) albo pasy po bokach (jeśli monitor ma taką opcję, poza tym: wymiotuje) OK
[#19] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@umbro, post #7

FullPalette (obejrzyj moje screenshoty w Graffiti)
[#20] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@tOMashBe, post #10

Workbench w HAM nie działa wolno (mowa o MUIScrMode) tylko sam w sobie nie umie z tego korzystać tak jak icon.library. Nie ma odpowiednich datatype itd. Chyba tylko ArtEffect na WB w HAM działał tak jak na osobnym ekranie w HAM, reszta programów widzi tylko 32/64 kolory.
[#21] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

ArtEffect w ogóle jest fantastycznie napisany. Autorzy się postarali, na Ami bez karty graficznej takie cuda... Kawał niesamowitego softu.

Serdeczności
Des
[#22] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@umbro, post #1

Na A1200 w każdej konfiguracji masz dostęp do pełnej, 24-bitowej palety kolorów. Ograniczona jest tylko maksymalna ilość różnych kolorów, jaką można wyświetlić na raz.

Teraz powstaje pytanie: o co ci chodzi? Bo jeśli o uzyskanie wszystkich 16mln kolorów na raz, to potrzeba by do tego było ekranu o rozdzielczości minimum 5120x3200. Temu nie da rady żadna Amiga a i wątpię, czy popularne karty do PC byłyby w stanie.

Poza tym jaki obraz ma każdy piksel w innym kolorze?
[#23] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@Daclaw, post #22

Dokładnie, gdyby każdy piksel miał inny kolor to podstawowa rozdzielczość w PAL czyli 640x256 daje możliwość wyświetlenia tylko 163840 kolorów na ekranie. Ponad 200tys kolorów, to i tak bardzo dużo.
[#24] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

Poprawka 16/32 kolory, 32 kolory z HAM na WB jest chyba tylko na AGA.
[#25] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

Wydaje mi się używanie trybów więcej niż 16 kolorowych na pulticie WB (jak to pecetowo zabrzmiało - jak PULPET SCHABOWY ) za nieco "ekscentryczne" z powodów zamuleniowych... ale z drugiej strony ja używałem z zaparciem na MacOS 7.5.3 długo dość udawanego PULPETU M'OS w 256 kolorach, choć fakt , że na jakimś driverze dedykowanym pod procki 040/060 na Cyberstormie w A4000 i chodziło fajnie nawet dawały się oglądać quicktimy fajnie i pracował ładnie Photoshop i Painter... ogólnie też ładnie chodziły www z obrazkami choć to był czas pierwszych wersji Sylaby Communikator. Więc pewnie jakby ktoś zaprogramował dobry driver Multiscan z fajnym ditheringiem i powerem z procka to by dościgło ten z ShapeShiftera...

W Hamie jednak podejrzewam z racji po-prawnej makracji zieloną linią artefaktu system może wyglądać po HAMsku skaszaniony wizualnie.

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2016 18:06:24 przez xtro
[#26] Re: 24-Bit palette (16.7 Million colors)

@xtro, post #25

Ja na AGA używam WB w 64 kolorach i rozdziałki 800x600. Jest OK. Oczywiście FBlit jest niezbędny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem