[#1] Karta Megahertz PCMCIA Ethernet
Witam.
Zastanawiam się, czy można taką kartą doprowadzić internet do ami(czy są do tego sterowniki?)
Jeżeli tak, prosiłbym o link.
Pozdrawiam, redstonecraftPL
EDIT: Jest to model (jak pisze z tyłu karty) MODEL CC10BT OR CC10B2.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2014 20:16:39 przez redstonecraftpl
[#2] Re: Karta Megahertz PCMCIA Ethernet

@redstonecraftpl, post #1

Tutaj masz link ze sterownikami do kart 3com. W archiwum jest też spis kart 3com działających z tym sterownikiem.
[#3] Re: Karta Megahertz PCMCIA Ethernet

Daj linka do zdjęcia tej karty. Jeśli ta karta posiada taką blaszkę przy złączu(jest 32 bitowa) to nie pójdzie na Ami jak jej nie ma to jest 16bitowa i raczej pójdzie. Dla pewności daj zdjęcie jak ona wygląda. Te stery podane powyżej pójdą na 16bitowej karcie. Z nią zadziała kabelek taki jak do kart 3Com serii 589(kabelek ma tylko jedną prędkość 10mbit, ten z 10 i 100 mbit nie zadziała). Dodam zdobycie karty nie stanowi problemu gorzej jest z tymi kabelkami - dongle. Ich praktycznie już nie ma zbyt wiele na rynku.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2014 21:02:35 przez Tomski
[#4] Re: Karta Megahertz PCMCIA Ethernet

Najpierw kup sobie rozszerzenie pamieci chip. Przydałoby sie tez ze 4 MB Fastu, lub jakieś turbo. Wtedy będziesz mógł myślec o internecie na A600.
[#5] Re: Karta Megahertz PCMCIA Ethernet

@Tomski, post #3

blaszka koduje napiecie. amigowe zlacze ma 5V, nowsze karty wymagaja 3.3V, sporo łyka oba. PCMCIA jest zawsze 16 bitowa, jesli zlacze jest 32 bitowe to jest to CardBus. Na nasze nieszczescie niektorzy producenci uparcie pisza pcmcia nawet na kartt cardbus z waskim złaczem.
[#6] Re: Karta Megahertz PCMCIA Ethernet

@Tomski, post #3

Tomski, dostałem tą kartę jako "jest 16 bit, zobacz, może pójdzie na ami". Co do kabelka, posiadam takowy, dostałem go razem z kartą. Wtyka się go z tyłu karty.
Ze strony, gdzie jest RJ-45, jest zgrubienie i jest napisane: For XJEM and CCEM series products Only. Z drugiej strony zgrubienia jest duży napis Megahertz
[#7] Re: Karta Megahertz PCMCIA Ethernet

@glichtanski, post #4

Ja internety miałem już na 2MB Chip :)
[#8] Re: Karta Megahertz PCMCIA Ethernet

@QkiZ, post #7

Qkiz, a jak? :)
Taki sam ster jak ten co mi podesłał Sir_Lucas w tym temacie?
PS: Opłaca mi się wystawić ogłoszenie na giełdzie odnośnie chipu/fastu? I może ktoś wie jaka jest róznica cenowa pomiędzy chip a fast?

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2014 19:49:17 przez redstonecraftpl
[#9] Re: Karta Megahertz PCMCIA Ethernet

@redstonecraftpl, post #8

To zależy co chcesz kupić. Sam 1 MB dodatkowego chipu to koszt około kilkudziesięciu złotych. Te z zegarem będą trochę droższe. Możesz też kupić A604n lub zainwestować w karty z rozszerzeniem pamięci Fast od kippera lub karty turbo, np. ACA620
[#10] Re: Karta Megahertz PCMCIA Ethernet

[#11] Re: Karta Megahertz PCMCIA Ethernet

Innego sterownika do 3com nie ma na Amigę. Jest jeszcze sterownik pod tytułem Cnetdevice. W archiwum znajdziesz listę kart obsługiwanych. Oczywiście ten sterownik nie będzie działał z kartami 3com Megahertz.
[#12] Re: Karta Megahertz PCMCIA Ethernet

@glichtanski, post #9

#9: Dałobysię takie dostać na giełdzie ppa? Chodzi mi o : A600 8MB Fast Ram Memory Expansion board (configurable), lub A600 4MB Fastmem board? Najbardziej mi odpowiada kupowanie właśnie u nas na giełdzie..
[#13] Re: Karta Megahertz PCMCIA Ethernet

@redstonecraftpl, post #12

Pisz do Strykera. Swego czasu robił rozszerzenia do A600 zarówno Chip Ram jak i Fast Ram.
[#14] Re: Karta Megahertz PCMCIA Ethernet

@Sir_Lucas, post #13

Napisałem. Ciekawe, czy mi odpowie ;)
Jeżeli się nie dogadamy, wystawie ogłoszenie na giełdzie, może się uda od kogoś kupić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem